Οι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος είναι Έλληνες καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up aritsts. Έχουν εργαστεί σε μια πλειάδα εγχειρημάτων, μεταξύ των οποίων τα Ανατομία ενός εγκλήματος, Το Νησί, Χάρι Πότερ, Έτερος Εγώ αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.
Οι Αλαχούζοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αυστραλία. Από πολύ μικρή ηλικία παρακολουθούσαν ταινίες και σειρές τρόμου και του φανταστικού, πράγμα που επηρέασε την επαγγελματική τους πορεία. Ήρθαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο Γιώργος Αλαχούζος από νεαρή ηλικία ανακάλυψε ότι είχε ταλέντο στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Οι Αλαχούζοι είναι κυρίως αυτοδίδακτοι, καθώς οι γνώσεις τους πάνω στα θέματα των ειδικών εφέ, του μακιγιάζ και της γλυπτικής προήλθαν αρχικά από βιβλία και περιοδικά.
Η πρώτη τους επαγγελματική δουλειά έγινε σε ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό της εταιρείας Υφαντής το 1984, για το οποίο κατασκεύασαν μία κούκλα μάπετ που απεικονίζει έναν παππού με μηχανισμό στα μάτια και μηχανικά σαλάμια και λουκάνικα.Το 1989 έκαναν την πρώτη τους δουλειά σε ταινία μεγάλου μήκους, στο Oh Babylon του Κώστα Φέρρη.
Οι συμμετοχές
Το 1992 εργάστηκαν για τη σειρά του ΑΝΤ1 Ανατομία ενός Εγκλήματος, η οποία τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Το 2001 δημιούργησαν τις ουρές των ηθοποιών Λίνας Σακκά και Αγγελικής Λάμπρη για την τηλεοπτική σειρά του Mega Γοργόνες. Η διαδικασία της δημιουργίας διήρκεσε ένα μήνα και η κάθε ουρά δώδεκα κιλά για την καθεμία ζύγιζε δώδεκα κιλά η καθεμία.
Το 2004 έφτιαξαν τα κεφάλια των αγαλμάτων που εκτέθηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το 2005 εργάστηκαν στα εφέ των ζόμπι της ταινίας Το Κακό.
Το 2009 ανέλαβαν τη μεταμόρφωση της Τατιάνας Στεφανίδου σε άντρα και παχύσαρκη γυναίκα για διαφημιστικούς λόγους.
Το 2010 επιμελήθηκαν το μακιγιάζ των λεπρών στην τηλεοπτική σειρά του Mega Το Νησί. Για αυτή τη δουλειά έκαναν έρευνα πάνω στην ασθένεια.
Επίσης, δημιούργησαν έναν animatronic εξωγήινο για διαφήμιση.
Στην ταινία Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2 καλέστηκαν από τον υπεύθυνο πλασμάτων της, Νικ Ντάντμαν. Ανέλαβαν το μακιγιάζ του προσώπου θηλυκού νάνου, ο οποίος γίνεται αρσενικός στη συνέχεια της ταινίας.
Η συγκεκριμένη εμπειρία χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους ως “υπερπαραγωγή” με “εξαιρετική οργάνωση, παραγωγή, συνέπεια” και ως η πιο συγκλονιστική τους εμπειρία. Συμμετείχαν σε ένα επιτελείο 140 καλλιτεχνών, απαρτιζόμενο από έμπειρους καλλιτέχνες, γλύπτες και make up artists.
Έχουν βραβευτεί στο Φεστιβάλ της Φλόριντα για το έργο τους στους λυκανθρώπους της ανεξάρτητης αμερικανικής ταινίας Wolf Moon
Τον Δεκέμβριο του 2017 έκαναν σεμινάριο στην αίθουσα Ορφέας στον Πύργο Ηλείας που διοργάνωσε το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους με θέμα “Τα εφέ στον κινηματογράφο – Από τον Χάρι Πότερ στη μαθητική ταινία”.
Το 2018 επιμελήθηκαν το μακιγιάζ της Κατερίνας Στικούδη στο βίντεο κλιπ της με τίτλο Botox. Ο στόχος τους ήταν να μεταμορφώσουν την Στικούδη σε μια γυναίκα εξαρτημένη από τις πλαστικές επεμβάσεις.Δήλωσαν ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν πράγματα που επιθυμούσαν χρόνια και ότι ο βαθμός δυσκολίας γι’ αυτό το εγχείρημα ήταν πολύ μεγαλύτερος από τις μεταμορφώσεις σε τέρατα και το splatter.
Πηγή πληροφοριών el.wikipedia.org