Τι σημαίνει για εσάς το ” Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίνας “
Το “Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίνας ” έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα , διότι θεωρώ πως είναι χρέος μας η ανάδειξη της ιστορίας ενός τόσου ένδοξου τόπου . Η ναυμαχία της Σαλαμίνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας μέσα από ένα ένα μύνημα δύναμης, ανδρείας, αγώνα για την ελευθερία , τα ιδανικά και τις αξίες, αλλά και το χρέος προς την πατρίδα για την δημοκρατία και τον πολιτισμό.
Μία νίκη που λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για τον πολιτισμό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η ανάθεση των καθηκόντων ως εικαστικού συμβούλου του Ιδρύματος και δεσμεύομαι με όλη μου την καρδιά να συμβάλλω αφιλοκερδώς στο να επιτύχουμε τον κοινό σκοπό που έχουμε όλα τα μέλη του Ιδρύματος που είναι η ανάδειξη της ιστορίας της Σαλαμίνας.
Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
Η ζωγραφική για εμένα είναι ανάγκη έκφρασης για όλα αυτά που νιώθω. Είναι το άλλο μου μισό . Το έχω δηλώσει άλλωστε .
Τι είναι αυτό που σας γοητεύει περισσότερο στην ζωγραφική;
Με γοητεύει η αποτύπωση της στιγμής η οποία μπορεί να ζει αιώνια μέσα από τα μάτια του παρατηρητή.
Θεωρείτε πως ένα πολύ δυνατό συναίσθημα θα μπορούσε να επηρεάσει τον δημιουργό;
Σίγουρα θα μπορούσε να τον επηρεάσει θετικά αλλά και αρνητικά. Να νιώσει την ανάγκη να δημιουργήσει για να εκφράσει αυτό που νιώθει, αλλά και να του προκαλέσει και παύση δημιουργική.
Τι ρόλο πιστεύετε πως έχει η τέχνη στην ζωή μας;
Πρωταγωνιστικό.Θεωρώ πως εάν ποτέ πάψει ο άνθρωπος να εκφράζεται μέσα από οποιαδήποτε μορφή τέχνης δεν θα είναι άνθρωπος , διότι θα έχουν πάψει να υφίστανται τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Γιατί έχετε επιλέξει την διχρωμία με μαύρο και χρυσό στους καμβάδες σας;
Επέλεξα την διχρωμία μαύρο με χρυσό διότι είναι δύο ιδιαίτερα αυστηρά χρώματα και θέλησα να εκφράσω την αυστηρότητα και την ιδιαιτερότητα των συναισθημάτων που μας κατέχουν , διότι μπορεί σαν άνθρωποι να είμαστε προσιτοί, όμως κατά βάθος διαθέτουμε αυστηρά κριτήρια.
Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ύφος για να εκφραστείται ;
Επέλεξα το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ύψος διότι μέσα από αυτή την ιδιαίτερη απεικόνιση χωρίς παρεμβάσεις υλικών στοιχείων θέλω να δώσω έμφαση μόνο στον άνθρωπο και σε αυτό που αποκρυπτογραφήτε μέσα από τους δεσμούς της συνύπαρξης του με άλλα άτομα η μόνος του μέσα από ένα σύμπλεγμα συναισθημάτων και δεσμών με την πολυπλοκότητα του ψυχισμού που τον διακατέχει.
Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;
Όπως έχω πει και σε άλλη μου συνέντευξη και αυτό δεν αλλάζει, βασική μου έμπνευση είναι τα ανθρώπινα συναισθήματα και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός .
Πιστεύετε πως έχει όρια η τέχνη;
Πιστεύω πως δεν έχει όρια η τέχνη διότι πηγάζει μέσα από την ανάγκη δημιουργίας και τον ανθρώπινο ψυχισμό ο οποίος δεν έχει αρχή και τέλος.
Πότε ένα έργο τέχνης μπορεί να κερδίσει τον παρατηρητή;
Πιστεύω πως ένα έργο τέχνης μπορεί να κερδίσει τον παρατηρητή όταν σε αυτό βρει ένα κομμάτι του ψυχισμού του.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Πάντα σκέφτομαι με αισιοδοξία το αύριο και έχω σχέδια για εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Δύο λόγια για την Αναστασία Χατζηαγαπίου
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη αλλά από μικρή ηλικία διαμένει στην πόλη του Βόλου. Είναι ζωγράφος, διακοσμήτρια και αγιογράφος. Το μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς της το έχει κερδίσει η ζωγραφική έχοντας πολύ νωρίς μόλις στα 15 της χρόνια μία πανελλήνια διάκριση. Σπούδασε αγιογραφία και στην πορεία ασχολήθηκε με την διακόσμηση χωρίς να σταματήσει να ζωγραφίζει φτάνοντας σε ένα υψηλό αριθμό έργων με ένα ιδιαίτερο φουτουριστικό ύφος.
Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν προσωπικές παρουσιάσεις που έγιναν με ιδιαίτερη επιτυχία και έχοντας εισπράξει πολύ θετικές κριτικές από ανθρώπους της τέχνης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καθώς και το ενδιαφέρων από γκαλερί του εξωτερικού, με νέες επαγγελματικές συμφωνίες.
Συνεργάστηκε με την Βολιώτισα ψυχολόγο Τένια Μακρή στο βιβλίο της οποίας ” Τι θα κάνω με εσένα μαμά ” βρίσκονται 10 σχέδια που είναι πίνακες της.Το “Domotel Xenia Volos City Resort ” της έκανε την τιμή να φιλοξενεί τα έργα της σε μόνιμη έκθεση.Προσφάτως δύο έργα της δημιουργού αποτελούν πλέων κομμάτι του ” Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίνας – Salamis International Foundation” και της ανατέθηκε το έργο της εικαστικού συμβούλου.