Το Δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε με σκοπό τα μέλη της να διαβάζουν βιβλία σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αρχικός στόχος της ομάδας ήταν η ηχογράφηση βιβλίων για τυφλούς ώστε να εμπλουτιστεί η ακουστική βιβλιοθήκη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Βιβλιοθήκης ο Φάρος.
Μιλήσαμε με την υπεύθυνη επικοινωνίας του δικτύου Βασιλική Αγγέλου και μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί αλλά και πώς μπορούμε να γίνουμε και εμείς εθελοντές.
Συνέντευξη Άρτεμις Καλαμογιώργου
–Πότε ξεκίνησε το «Διαβάζω για τους άλλους;
To Διαβάζω για τους Άλλους δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στην Αθήνα. Πρωταρχικός στόχος για τη δημιουργία του οργανισμού μας ήταν ο εμπλουτισμός της ακουστικής βιβλιοθήκης των τυφλών μέσω της ηχογράφησης βιβλίων από εθελοντές μας.
Στην πορεία, συνειδητοποιήσαμε πως εκτός από τους ανθρώπους που δεν βλέπουν, υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που είναι αποκλεισμένοι από την ανάγνωση λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας, για παράδειγμα. Προέκυψε έτσι η ανάγκη πραγματοποίησης ζωντανών αναγνώσεων σε χώρους γηροκομείων, νοσοκομείων, σωφρονιστικών ιδρυμάτων, σε ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών, αλλά και κατ’ οίκον αναγνώσεων σε άτομα με αναπηρία και δυσκολίες κίνησης ή όρασης.
Τα ηχογραφημένα βιβλία στη χώρα μας είναι περιορισμένα
-Πώς προέκυψε η ιδέα;
Η ιδέα για τη δημιουργία του οργανισμού μας προέκυψε όταν η σημερινή πρόεδρος του Διαβάζω για τους Άλλους, Αργυρώ Σπυριδάκη, συζητούσε για βιβλία με τον φίλο της Θοδωρή Τσάτσο, που είναι εκ γενετής τυφλός. Κάποια στιγμή, η Αργυρώ με έκπληξη συνειδητοποίησε ότι οι όσοι δεν μπορούν να δουν, δεν έχουν τις ίδιες επιλογές στη γνώση και τη μόρφωση με τους βλέποντες.
Αποκλειστικά η λειτουργία σε εθελοντές
Έμαθε λοιπόν ότι τα ηχογραφημένα βιβλία στη χώρα μας είναι περιορισμένα, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα ώστε να εκδίδεται κάποιος αριθμός τίτλων και σε ακουστική μορφή. Σκέφτηκε πόσο άδικο είναι για ανθρώπους που δεν βλέπουν να μην έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ανάγνωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως για παράδειγμα να μην έχουν δυνατότητα για σπουδές ή για καθημερινή επαφή με την επικαιρότητα. Αποφάσισε λοιπόν να οργανώνει μια ομάδα ανθρώπων που θα αφιέρωναν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για να ηχογραφούν ακουστικά βιβλία.
-Πείτε μας δυο λόγια για τις δράσεις του δικτύου;
Οι ηχογραφήσεις
βιβλίων και οι ζωντανές αναγνώσεις αποτελούν τον πυρήνα των δράσεων του Διαβάζω
για τους Άλλους. Τελευταία, έχουμε οργανώσει έναν ακόμη πυλώνα δράσεων που
αφορά την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα τυφλότητας. Θεωρούμε ότι είναι
εξαιρετικά σημαντικό να μπούμε στον κόσμο των ανθρώπων που δεν βλέπουν, ώστε να
καταλάβουμε καλύτερα πώς αλληλεπιδρούν με τον δικό μας κόσμο. Πολλές από αυτές
τις δράσεις ευαισθητοποίησης τις πραγματοποιούμε σε σχολεία.
-Η λειτουργία του «Διαβάζω για τους άλλους» στηρίζεται σε εθελοντές;
Αποκλειστικά! Το Διαβάζω για τους άλλους είναι ένας εθελοντικός στη βάση του οργανισμός, λειτουργούμε με εθελοντές τέσσερα χρόνια τώρα και χωρίς αυτούς το έργο μας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ως οργανισμός, δίνουμε μεγάλη σημασία στη δράση και την προσωπική προσφορά των εθελοντών μας, καθώς πιστεύουμε βαθιά ότι όλοι μαζί, και με τη δική του συνεισφορά ο καθένας, μπορούμε να διαμορφώσουμε την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζούμε.
Πώς μπορείς να γίνεις και εσύ εθελοντής
-Πώς μπορεί κανείς να γίνει εθελοντής στο «Διαβάζω για τους άλλους»
Η διαδικασία είναι απλή. Όποιος θέλει να γίνει εθελοντής μας μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας www.giatousallous.gr
Εκεί, θα βρει τη φόρμα εγγραφής νέου εθελοντή, την οποία θα χρειαστεί να συμπληρώσει ώστε στη συνέχεια να επικοινωνήσουμε μαζί του για τα επόμενα βήματα.
-Μπορεί να γίνει εθελοντής και κάποιος που βρίσκεται και εκτός Αθηνών;
Μέχρι στιγμής οι δράσεις μας πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στο Ηράκλειο Κρήτης και τα Χανιά. Αν ένας εθελοντής σε κάποια άλλη πόλη ενδιαφέρεται να ενταχθεί στον οργανισμό μας, μπορεί να μας βοηθήσει σε κάποια οργανωτική θέση που είναι δυνατόν να υποστηριχθεί εξ αποστάσεως.
-Πώς επιλέγετε το βιβλίο που θα ηχογραφήσετε;
Πολλές φορές τυχαίνει να μας ζητήσουν να ηχογραφήσουμε ένα βιβλίο, και μας το ζητάνε συγκεκριμένα τυφλοί φοιτητές που το χρειάζονται για τις σπουδές τους. Όπως καταλαβαίνετε, δίνουμε προτεραιότητα στις ηχογραφήσεις πανεπιστημιακών βιβλίων και συγγραμμάτων καθώς θεωρούμε ότι έχουν άμεση χρησιμότητα. Ηχογραφούμε επίσης λογοτεχνικά βιβλία των οποίων οι εκδότες ή ο συγγραφέας έχουν παραχωρήσει στον οργανισμό μας το δικαίωμα να το δημιουργήσουμε σε ηλεκτρονική μορφή.
-Που μπορεί να σας βρει κάποιος για να επικοινωνήσει μαζί σας;
Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας, μπορεί να το κάνει μέσα από την ιστοσελίδα μας, με email στο info@giatousallous.gr ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook.
-Ποιο είναι το μότο του δικτύου;
Το μότο του οργανισμού μας είναι: “Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας!”
-
1 Νέο βιβλίο για τον Βολιώτη Χριστόφορο Σεμέργελη με τίτλο «Μια Θάλασσα,δυο πατρίδες»
-
2 Κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο του Βολιώτη Κώστα Ακρίβου
-
3 Πρόταση για βιβλίο «Η πιο πολύτιμη πραμάτεια» του Jean-Claude Grumberg
-
4 Νέο βιβλίο για το Διονύση Λεϊμονή με τίτλο «Τα χέρια της θεάς»
-
5 Η συγγραφέας Άρτεμις Παπανδρέου υπογράφει το βιβλίο της «Ίσκιοι στο φως»
-
6 Ο Νίκος Χρυσός τιμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας της Ε.Ε.
-
7 Το νέο βιβλίο του Θοδωρή Παπαθεοδώρου «Συναξάρια της Μικρής Πατρίδας»
-
8 Πρόσωπα. Η συγγραφέας Αργυρώ Μουντάκη δηλώνει Βολιώτισσα στην καρδιά!
-
9 Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στηρίζει τους νέους που μένουν στην Ελλάδα και συνεχίζουν να ονειρεύονται
-
10 Ένα βιβλίο πριν από την πτήση.Το αεροδρόμιο Βενιζέλος γέμισε βιβλία Ελλήνων!