Διονύσης Σιμόπουλος «Είμαστε αστρόσκονη»

Αν θέλαμε να παρομοιάσουμε το σύμπαν με ένα ανθρώπινο βρέφος θα έλεγα  ότι είναι μερικών ωρών η ηλικία του σύμπαντος, τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο γνωστός αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος.

Ποια είναι όμως η ηλικία του σύμπαντος;

Η ηλικία αυτού του σύμπαντος έχουμε υπολογίσει ότι πρέπει να είναι σήμερα 13,8 διεσεκατομμυρίων ετών, που σημαίνει ένα απειροελάχιστο σημείο σε μια ηλικία του σύμπαντος που υπολογίζεται σε τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων χρόνων, οπότε γι’αυτό λέω για την «άνοιξη» του σύμπαντος, τόνισε ο κ.Σιμόπουλος

Είμαστε αστρόσκονη.

Τα 3 με 10  πρώτα λεπτά της ύπαρξης του σύμπαντος ,γεννήθηκε όλο το υδρογόνο που υπάρχει στο σύμπαν, έκτοτε δεν έχει γεννηθεί  άλλο. Αφού το σώμα μας αποτελείτε  κατά τα 2/3 ατόμων  από υδρογόνο, το οποίο έχει ηλικία  13,8 δισεκατομμυρίων ετών λέω πολλές φορές ότι είμαστε αστρόσκονη.

Πόσο θα ζήσει ο πλανήτης  Γη;

Ο πλανήτης μας είναι ένα νεότατο μέρος του σύμπαντος και έχει μπροστά του να ζήσει ακόμη περίπου 6 δισεκατομμύρια χρόνια. Και αυτό συμβαίνει γιατί τόσο διαρκεί η ζωή ενός άστρου που έχει τα υλικά του ήλιο.

Ουσιαστικά όλα τα άστρα γεννιούνται, εξελίσσονται και πεθαίνουν .Η εξέλιξη και η ζωή αυτών των άστρων  εξαρτάται  από την ποσότητα των υλικών που έχουν τη στιγμή της γέννησης τους.Έτσι λοιπόν ένα άστρο σαν τον ήλιο μας, είναι ένα μέσο άστρο, θα ζήσει περίπου 11 με 12 δισεκατομμύρια χρόνια. Επειδή έχει ζήσει ήδη περίπου 5 δις χρόνια λέμε ότι έχει ακόμα 5-6 δις χρόνια ζωής. Άλλα άστρα με περισσότερα υλικά έχουν συντομότερες ζωές.

Η ζωή ενός άστρου που έχει 10 φορές περισσότερα υλικά που έχει ο ήλιος μας, θα ζήσει μερικά δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και φυσικά θα πεθάνει με διαφορετικό τρόπο. Τα δε γιγάντια άστρα  με 30-40 φορές τα υλικά που έχει ο ήλιος, αυτά θα μετατραπούν στο τέλος της ζωής τους σε αυτά που ονομάζουμε «μαύρες τρύπες». Είναι άστρα που δεν ζουν πολύ 3 το πολύ εκατομμύρια χρόνια

Είναι η Γη που κατοικούμε η «δεύτερη» Γη και πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη;

Πριν από 4,3 δις χρόνια , η γη μας είχε διαμορφωθεί. Μικρότερη σε μέγεθος απ’ότι είναι τώρα. Εκείνη την περίοδο τα διάφορα σώματα που είχαν διαμορφωθεί με τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος ,ήταν πολλά σε αριθμό αλλά και σε μέγεθος και συγκρούονταν μεταξύ τους. Ένας από αυτούς  τους πλανήτες ,που υπήρχαν εκείνη την χρονική περίοδο με το όνομα «Θεία» ,που είχε το μέγεθος του σημερινού Άρη, συγκρούστηκε με τη Γη μας.

 Η σύγκρουση αυτή, εκτόξευσε στο διάστημα , τεράστιες ποσότητες υλικών από την «πρώτη» γη  ας το πούμε έτσι και σιγά σιγά δημιουργήθηκε με τη συγκόλληση των υλικών αυτών  η Σελήνη. Και έτσι έχουμε σήμερα τη Γη μας ,τη «δεύτερη γη» και τη Σελήνη.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το νέο βιβλίο  του Διονύση Π. Σιμόπουλου “Η άνοιξη του Σύμπαντος: Τα πρώτα βήματα και η εξέλιξή του”.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη πατήστε  εδώ

Διονύσης Σιμόπουλος-Η Άνοιξη του σύμπαντος

Το βιβλίο

Σήμερα το Σύμπαν βρίσκεται στις πρώτες «ώρες» της ύπαρξής του: στην άνοιξη κυριολεκτικά της ζωής του. Πρόκειται για μια άνοιξη που πλαισιώνεται από το μεγαλείο των λαμπρών γαλαζόλευκων άστρων, αλλά και άστρων σαν τον Ήλιο μας, ενώ η ενήλικη ιστορία του θ’ αρχίσει πολύ αργότερα, σε δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων χρόνια από σήμερα.

Ακόμα όμως και τότε, θα πρόκειται για ένα πανέμορφο Σύμπαν, για εκείνα τα «όντα» που θα το κατοικούν, αν και θα φωτίζεται αμυδρά μόνο από τα κοκκινωπά, υπέρυθρα άστρα που σήμερα είναι αόρατα στα μάτια μας. Θα πρόκειται, φυσικά, για όντα με υπερβολικές δυνάμεις στη διάθεσή τους. Δυνάμεις που το μυαλό μας είναι αδύνατον ακόμα και να φανταστεί. Παρ’ όλα αυτά, κοιτάζοντας πίσω στη λαμπερή δική μας εποχή, θα μας ζηλεύουν, γιατί εμείς γνωρίσαμε το Σύμπαν όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη μωρό. Θα μας ζηλεύουν γιατί εμείς σήμερα ζούμε όντως στην Άνοιξη του Σύμπαντος!

Διονύσης Σιμόπουλος

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος.


Comments are closed.