Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου. Η αναγόρευση έγινε, σε ειδική τελετή, στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου, από το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, παρουσία των πρυτανικών Αρχών, πολιτών, αλλά και των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή της Κιβωτού, στο Διμήνι Βόλου, η οποία αποτελεί δωρεά του αλευροβιομήχανου, κ. Κώστα Λούλη και άρχισε να λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια περίπου.
Ο π.Αντώνιος έχει βραβευτεί με το 1ο βραβείο Ευρωπαίου πολίτη το 2018
Κατά την ομιλία του, ο π. Αντώνιος, ο οποίος -σημειωτέον – έχει βραβευθεί με το 1ο βραβείο Ευρωπαίου πολίτη 2018, δήλωσε πολύ συγκινημένος για την τιμή που του έγινε και αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της Κιβωτού πριν από 21 χρόνια.
Όπως είπε, μετά τις σπουδές του, χειροτονήθηκε και ξεκίνησε την ιερατική του δράση (1998) στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό, μία υποβαθμισμένη περιοχή όπου δεσπόζουν σημαντικά προβλήματα, ιδιαιτερότητες και κοινωνικά αδιέξοδα. Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην περιοχή, ένιωσε την ανάγκη να αντιδράσει σε ότι συνέβαινε γύρω του κι έτσι, πλησίασε παιδιά που έβλεπε ότι ενώ θα έπρεπε να ήταν στο σχολείο σύχναζαν σε πλατείες ή παιδιά που αποτελούσαν μέλη ομάδων υψηλού κινδύνου.
Βασική του μέριμνα ήταν να πείσει τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο και να αποκτήσουν μια ειδίκευση ώστε να μπορούν να δουλέψουν και να κερδίσουν τα προς το ζην. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα παιδιών της Κιβωτού.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει ακόμη μια δομή στο Βόλο.
Αυτή την στιγμή, στην ομπρέλα της Κιβωτού ανήκουν δύο σπίτια σε Αθήνα και Πειραιά, ένα χωριό παιδικής προστασίας στο Αίπος Χίου, ένα στην ακριτική Πωγωνιανή της Ηπείρου, ένα στην Κόνιτσα και τέλος, το σπίτι φιλοξενίας στο Διμήνι του Βόλου (2016). Σε σύντομο χρονικό διάστημα δε, στο Βόλο θα λειτουργήσει ακόμη μία δομή, στην οποία θα φιλοξενηθούν κορίτσια και μικρής ηλικίας αγοράκια, στην πλειοψηφία τους αδέρφια των παιδιών που διαμένουν στη δομή του Διμηνίου. Σε αυτή θα φιλοξενηθούν μάλιστα, περίπου 60 παιδιά.
Τόσο, οι εγκαταστάσεις της νέας δομής που θα λειτουργήσει σύντομα, όσο και αυτές στο Διμήνι Βόλου, αποτελούν δωρεά του αλευροβιομήχανου, κ. Κώστα Λούλη, ο οποίος έδωσε επίσης το παρών στην τελετή αναγόρευσης του π. Αντωνίου, σε επίτιμο διδάκτορα και εξέφρασε την συγκίνησή του γιατί τα δύο του σπίτια που κατασκεύασε με πολύ αγάπη αποτελούν πραγματικές κιβωτούς για πολλά παιδιά
Ένας νέος δίαυλος συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο π. Αντώνιος υπογράμμισε ακόμη, ότι ανοίγει ένας δίαυλος συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο θα στηρίξει τα 13 εργαστήρια που διαθέτει το σπίτι της Κιβωτού στο Διμήνι, με τους φοιτητές να έχουν την δυνατότητα να κάνουν εκεί την πρακτική τους άσκηση, καθώς είναι υπερσύγχρονα.
Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου αναφέρθηκε επίσης, σε ένα πρόγραμμα που λειτουργεί στην Αθήνα και ονομάζεται “Στέγη για το παιδί και τη μάνα” με 100 μικρά διαμερίσματα για να στεγαστούν κακοποιημένες και άγαμες μητέρες για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα το πρόγραμμα βοηθά τις μητέρες να σπουδάσουν, με αρκετές από αυτές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στη μαγειρική, τη κομμωτική, ενώ έχουν δωρεάν νομική και ψυχολογική υποστήριξη, καταφέρνοντας να αποιδρυματοποιήσουν πολλά παιδιά, όχι επειδή είναι ακατάλληλος ο γονιός, αλλά εξαιτίας της ακραίας φτώχειας.
Πηγή ert.gr
-
1 Δεύτερο Σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο!
-
2 Στις 28 καλύτερους παγκοσμίως, μαθητές από το Βόλο σε διαγωνισμό του ΜΙΤ
-
3 Πρόσωπα. Μιχάλης Ζουμπουλάκης – Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-
4 Η πρώτη τελετή ορκωμοσίας μετά την Πανδημία για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
-
5 Φοιτητής δημιούργησε «έξυπνη» εφαρμογή για αποστολή μηνύματος στο 13033
-
6 Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν εφαρμογή για την αντιμετώπιση της άνοιας