Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.Οίκος Κουτσίνα

Το 1900 Ο Νικόλαος Κουτσίνας άνοιξε και στο Βόλο εμπορικό κατάστημα σε κτίριο της οδού Ερμού και Ιωλκού το οποίο ανοικοδόμησε το 1930 στα πρότυπα ευρωπαϊκών καταστημάτων σε σχέδια και επίβλεψη του αρχιτέκτονα Μεταξά.

Η ξυλεία για τον εξοπλισμό του καταστήματος ήρθε από τη Σουηδία με ειδικά ναυλωμένο καράβι. Το κατάστημα του Νικολάου Κουτσινα εισήγαγε λινά και μάλλινα κασμίρια από την Αγγλία και κυρίως από τα εργοστάσια του Μάντσεστερ όπου είχε μόνιμο αντιπρόσωπο. Προμήθευε χονδρικά τις πόλεις της Θεσσαλίας αλλά και πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.Οίκος Κουτσίνας
Το εσωτερικό του καταστήματος Κουτσίνα(φωτ.Δημ.Λέτσιος

Το 1953 το Νικόλαο διαδέχθηκε ο γιος του Φίλιππος που έδωσε νέα ώθηση στην επιχείρησή: εκτός από το κλασικό στοκ των εμπορευμάτων προμηθευόταν κατ’ αποκλειστικότητα εμπόρευμα από τις ελληνικές μεταξοβιομηχανίες και έκανε εισαγωγές από το Παρίσι και τη Ρώμη.

Η συνεργασία με τη βιοτεχνία “Ντόβα”

Συνεργάστηκε με τη βιοτεχνία Ντόβα, δημιουργώντας τις μοναδικές κουβέρτες “Κένταυρος” που έγιναν μόδα ακόμη και στην Ευρώπη.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.Οίκος Κουτσίνας
Επίδειξη μόδας στον οίκο Κουτσίνα τη δεκαετία του ’60 (φωτ.Δημήτρης Λέτσιος)

Με πάθος και επιμονή απάλλαξε τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις κλαρωτές κουρτίνες και κουβέρτες. Επίσης, συνεργάστηκε με την αιωνόβια οικοτεχνία του Ιωαννίδη στον Τύρναβο πουλώντας ανεπανάληπτα σταμπωτά Τυρνάβου. Λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 90.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.Οίκος Κουτσίνας

Διαφημιστική αφίσα των εμπορικών καταστημάτων Κουτσίνα από το αρχείο του Κώστα Ζημέρη.

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Λεωνίδα Μουρτζούκου. Οι πληροφορίες του κειμένου και οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί απο το περιοδικό Εν Βόλω τχ 20 Αφιέρωμα Μόδα και απο την ιστοσελίδα του e-thessalia.gr 


Comments are closed.