Ο Άγιος Γεώργιος Φερών είναι ένα χωριό το οποίο ανήκει στον Δήμο Φερών ( Μαγνησίας). Στην περιοχή του βρίσκεται η Β΄Βιομηχανική Περιοχή και το στρατιωτικό εργοστάσιο αρμάτων 304. Το χωριό βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Λαμίας στο ύψος της εξόδου για Βόλο στον κόμβο Βελεστίνου και βρίσκεται σε υψόμετρο 113 μέτρων από την επιφάνεια της Θάλασσας.
Η ιστορία του
Κατά τον 4 αιώνα π.χ. το ως άνω αναφερόμενο χωριό είχε την ονομασία Μικρά Φερά, όντας οικισμός της αρχαίας Θεσσαλικής πόλης Φερές (Φεραί). Κατά τον προαναφερθέντα αιώνα στο χωριό βασίλευε ο Τύραννος Λυκόφρων, ο οποίος χρησιμοποιούσε τα Μικρά Φερά ως πέρασμα για το λιμάνι της Ιωλκού. Επίσης από τα Μικρά Φερά διέρχονταν καραβάνια με σιτηρά και διάφορα άλλα εμπορεύματα καθώς υπήρχε πηγή με πόσιμο νερό με αποτέλεσμα τα Μικρά Φερά να αποτελούν τόπο ξεκούρασης και ανεφοδιασμού των ταξιδιωτών.Αυτό μαρτυρούν και οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από την αρχαιολογική Υπηρεσία στην περιοχή, όπου βρέθηκαν θεμέλια διώροφου κτιρίου το οποίο λειτουργούσε ως πανδοχείο.
Στα βυζαντινά χρόνια το χωριό πήρε το όνομα του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος.
Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας το χωριό δεν λεηλατήθηκε από τους Οθωμανούς ένεκα του τρόμου και του δέους που ένιωθαν προς τον ομώνυμο Άγιο.
Στη ΝΔ πλευρά του χωριού και σε απόσταση των 300μ. από την κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ιστορικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Φερών. Είναι ο παλαιότερος Ναός της Αρχιερατικής Περιφέρεια Βελεστίνου. Δυστυχώς πληροφοριακά στοιχεία για την ιστορία του Ναού δεν υπάρχουν διότι έχουν καταστραφεί. Περί το πότε έγιναν τα Θυρανοίξια και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού δεν γνωρίζουμε. Ο Ναός βρίσκεται εντός οικοπέδου εκτάσεως 5 στρεμμάτων και είναι περιφραγμένος από λιθόκτιστο περίβολο, εντός του οποίου βρίσκεται το Κοιμητήριο της ενορίας, το οστεοφυλάκιο, διάφοροι βοηθητικοί χώροι και το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της ενορίας.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Φερών.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Φερρών είναι ρυθμού Βασιλική Τρίκλιτη και έχει κτισθεί περί το 1802μ.χ.. Στο Νότιο και Βόριο μέρος βρίσκεται ο Νάρθηκας και το παρεκκλήσιο του Αγίου Βησσαρίωνος.
Ο Ναός χωρίζεται σε τρία μέρη. Το Ιερό Βήμα, τον κυρίως Ναό και τον γυναικωνίτη. Το Ιερό Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως Ναό με λιθόκτιστο τέμπλο, που κοσμείται με γύψινες περίτεχνες προσθήκες. Οι Εικόνες του τέμπλου είναι Αναγεννησιακού ρυθμού, από αδελφότητα μοναχών στο Άγιο Όρος περί του 1915. Στον κυρίως Ναό βρίσκεται το Επιτροπικό παγκάρι, ξυλόγλυπτο, το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι με την μεγάλη φορητή εικόνα του Αγίου Γεωργίου, αγιογραφημένη στο Άγιο Όρος το 1915.
Στο κέντρο βρίσκεται ο ξυλόγλυπτος Δεσποτικός Θρόνος και δεξιά το ενοριακό κέντρο. Στον ημιυπόγειο χώρο του κέντρου γίνονται τα μαθήματα του κατηχητικού σχολείου και λειτουργούν ψυχαγωγικά παιχνίδια για τους νέους. Στον άνω όροφο βρίσκεται αίθουσα διαλέξεων και η κουζίνα όπου παρασκευάζονται καφέδες στα μνημόσυνα.
Πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ el.wikipedia.org
Φωτογραφίες ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ