Η Άνω Γατζέα είναι ένας γραφικός οικισμός του κεντρικού Πηλίου, χτισμένος σε υψόμετρο 100 μ. και περιτριγυρισμένος από δάση ελιάς. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μέρος, όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε περιπάτους και σε εξερευνήσεις του χώρου αλλά και να μεταβείτε σε γύρω οικισμούς.
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την μεγαλόπρεπη εκκλησία της Ευαγγελίστριας, τρίκλιτη βασιλική του 1933 με θαυμάσιο εσωτερικό. Ακολούθως, επισκεφτείτε τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, και περπατήστε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής όπου εκτελεί τα δρομολόγιά του ο Μουτζούρης, το πασίγνωστο τρενάκι του Πηλίου. Έξω από το χωριό, επίσης, θα συναντήσετε και τις 3 γέφυρες, τις οποίες κατασκεύασε ο Ιταλός μηχανικός Evaristo De Chirico και πάνω από τις οποίες περνάει το τρενάκι.
Αγία Τριάδα
Σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από το χωριό θα συναντήσετε την εντυπωσιακή μονή της Αγίας Τριάδας, κοντά στον ομώνυμο οικισμό. Βρίσκεται χτισμένη πάνω στην κορυφή ενός λόφου περιστοιχισμένου από ελιές, σε υψόμετρο 240 μ. και διαθέτει υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο. Χρονολογείται από το 1816, ανήκει στο μετόχι της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, και σήμερα λειτουργεί ως ανδρική μονή. Το γεγονός ότι γύρω από τη μονή υπάρχουν τείχη και στη βόρεια πλευρά της ο χαρακτηριστικός πύργος της, την κάνουν να θυμίζει κάστρο.
Το χαρακτηριστικό, βέβαια, του μοναστηριού που κλέβει τις εντυπώσεις είναι ο μεγάλος σταυρός του, ύψους 12 μέτρων, που φαίνεται και από τον παραλιακό δρόμο. Το μικρό Καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα ενώ η μονή γιορτάζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Τέλος, στο χώρο της Μονής υπάρχουν και 3 παρεκκλήσια: του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και των Αγίων Μυροφόρων.
Πριν εγκαταλείψετε το χωριό επισκεφτείτε το μουσείο ελιάς και λαδιού, που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε διάφορα αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για τη διαλογή, επεξεργασία και εμπορία της ελιάς, για την οποία φημίζεται το κεντρικό Πήλιο.
πηγη discoverpelio.com