Η Ευξεινούπολη βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Μαγνησίας, στο κέντρο της πεδιάδας του Αλμυρού (Κρόκιο πεδίο). Βόρεια της κωμόπολης και σε απόσταση 500 μ απλώνεται το αισθητικό δάσος Κουρί ενώ στα νότια υψώνεται το όρος Όθρυς. Στα δυτικά σε απόσταση περίπου 10 χλμ. εκτείνεται ο Παγασητικός κόλπος. Η Ευξεινούπολη απέχει από τον Αλμυρό περίπου 1 χλμ. ενώ από την πρωτεύουσα του νομού (Βόλος) 35 χλμ.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Ευξεινούπολης ανήκει και ο παραθαλάσσιος οικισμός Άγιος Ιωάννης, η ονομασία του οποίου προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία.
Η ιστορία της
Η Ευξεινούπολη δημιουργήθηκε το 1906, όταν κατασκευάστηκαν, με χρήματα του ελληνικού κράτους, σπίτια. Το 1881 με τη συνθήκη του Βερολίνου η Ανατολική Ρωμυλία κηρύχθηκε αυτόνομη περιοχή, όμως στις 6/9/1886 η Βουλγαρία την προσάρτησε μονομερώς. Αυτή ήταν και η αρχή της εκκένωσης της περιοχής από τον ελληνικό πληθυσμό, η οποία και κορυφώθηκε το 1906.
Οι πρώτοι Ευξεινουπολίτες, πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, ήρθαν το φθινόπωρο του 1906, μετά τα γεγονότα στη Βουλγαρία. Η προέλευσή των προσφύγων ήταν από την ανατολική Ρωμυλία και διάφορες παρευξείνιες πόλεις όπως η Σωζόπολη, η Βάρνα, ο Πύργος (Μπουργκάς).Πολλοί στην αρχή δυσκολεύτηκαν και αναγκάστηκαν να ζητήσουν αλλού τόπο διαμονής, γιατί τα σπίτια ήταν πολύ μικρά (δύο δωμάτια και είσοδος, χωρίς άλλους βοηθητικούς χώρους) και σ’ αυτά στεγάστηκαν δύο οικογένειες κάτω από αφόρητες συνθήκες.Αρκετά από αυτά σώζονται μέχρι και σήμερα για να θυμίζουν τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν οι πρώτοι προσφυγικές οικογένειες.
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1922, κατέφθασαν στην ήδη κατοικημένη Ευξεινούπολη και πρόσφυγες από τον Πόντο, σε σπίτια που είχαν εκκενωθεί από τους πρώτους πρόσφυγες. Το 1924 ήλθαν πρόσφυγες από την Καππαδοκία, τη Σμύρνη και την Καισάρεια, οι οποίοι στεγάστηκαν σε επίσης εγκαταλελειμένα από προηγούμενους πρόσφυγες σπίτια. Τέλος, το 1950 εγκαταστάθηκαν στην Ευξεινούπολη 120 οικογένειες Σαρακατσάνων από τα γύρω χωριά, κι αυτοί σε πρώην προσφυγικά σπίτια.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες στην αρχή απ’τον μικρό κλήρο που τους δόθηκε, οι κάτοικοι του χωριού με την εργατικότητα τους κατάφεραν, σύντομα μάλιστα ν’αποκτήσουν μεγάλα και καλαίσθητα σπίτια. Έτσι δίπλα στο χαμηλό και άβουλο σπιτάκι των δυο δωματίων, έχουν ανεγερθεί σύγχρονα σπίτια.
Κύριο χαρακτηριστικό της
Κύριο χαρακτηριστικό της Ευξεινούπολης είναι η άριστη ρυμοτομία της, με μεγάλους, ευθείς δρόμους και ανάλογα πεζοδρόμια. Τα κυριότερα κτίρια της είναι: ο μεγαλοπρεπής Ναός της κοίμησης της Θεοτόκου και το Δημοτικό σχολείο, του οποίου η παλαιά πτέρυγα χαρακτηρίστηκε διατηρητέα και θα ανακαινισθεί.
Στην Ευξεινούπολη έζησε για ένα διάστημα (ως πρόσφυγας από τη Σωζόπολη), ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, ο Γιώργος Γουναρόπουλος.
Πηγή φωτογραφιών και κειμένου efxinoupoli.blogspot.com almyrosinfo.gr