Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Γλαφυρά Μαγνησίας

Τα Γλαφυρά είναι ημιορεινό χωριό του Νομού Μαγνησίας με πληθυσμό 237 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία πόλη Γλαφύραι, ενώ μέχρι το 1927 το χωριό ονομαζόταν Κάπουρνα (από τον βυζαντινό οικισμό Καπούρνα ή Κάπραινα), ονομασία που χρησιμοποιείται ακόμα. Είναι κτισμένο σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 370 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε οδική απόσταση 13 χιλιομέτρων (km) από τον Βόλο, στα βορειοδυτικά της πόλεως. Επίσης, απέχει 4,5 km σε ευθεία γραμμή από την όχθη της Λίμνης Κάρλας.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Γλαφυρά Μαγνησίας

Διοικητικά τα Γλαφυρά υπάγονται σήμερα στην ομώνυμη τοπική κοινότητα (είναι ο μοναδικός οικισμός της) της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παλαιότερα, εντελώς αντίστοιχα, ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας της Επαρχίας Βόλου του Νομού Μαγνησίας (και από το 2001 ως το 2011 του Δήμου Νέας Ιωνίας).

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Γλαφυρά Μαγνησίας

Στον λόφο πάνω από το χωριό, εκεί που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, υπάρχουν (κατά τον Πηκ) τα αρχαία ερείπια της πόλης Γλαφύραι. Στα Γλαφυρά δραστηριοποιείται ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Γλαφυριωτών

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Γλαφυρά Μαγνησίας

Αξιοσημείωτοι Καπουρνιώτες

Στα Γλαφυρά, όταν ακόμα ονομάζονταν Κάπουρνα, γεννήθηκαν:

Ο νεομάρτυρας Άγιος Γεδεών του Τυρνάβου, που μαρτύρησε στο Βελεστίνο το 1818.

Ο παραδοσιακός βιολιστής της Μαγνησίας Χρήστος Πουρνάρας.

Πληροφορίες απο το el.wikipedia.org φωτογραφίες απο την ομάδα στο facebook Οι Γλαφυρές στο πέρασμα του χρόνου


Comments are closed.