Το χωριό Κισσός απέχει 48χλμ από τον Βόλο και έχει 8χλμ οδικώς απόσταση από τη θάλασσα. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου και είναι ένα σχετικά ορεινό χωριό, σε υψόμετρο 660 μέτρων το οποίο όμως συνδυάζει βουνό και θάλασσα λόγω της μικρής απόστασης (8χλμ) από τον Άγιο Ιωάννη, 25χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο και 12χλμ από την Ζαγορά.
Το όνομα του
Το όνομά του μάλλον οφείλεται στους κισσούς, που τυλίγονται στα πανύψηλα δέντρα του, προσπαθώντας να φτάσουν όλο και πιο ψηλά. Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή του ιστορικού Γ. Κορδάτου σύμφωνα με τον οποίο το όνομα του χωριού προέρχεται από την παραφθορά της λέξης «χρυσός». Αν αναρωτιέστε ποια η σχέση του Κισσού με τον χρυσό, η απάντηση είναι η εξής: στο χωριό ανακαλύφθηκε, κατά τους περασμένους χρόνους, ένα ορυχείο μεταλλευμάτων και όταν οι κάτοικοι ήθελαν να μιλήσουν για χρυσό, αναφέρονταν στον «κ’σο». Από εκεί, λοιπόν, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, βγαίνει το «Κισσός».
Σημαντικός σταθμός στην ιστορία του χωριού αποτέλεσε η λειτουργία, από το 1753, του ελληνικού σχολείου, στο οποίο δίδαξε για λίγο ως δάσκαλος και ο Ρήγας Φεραίος. Γι’ αυτόν το λόγο η προτομή του κοσμεί την πλατεία του χωριού και γίνεται αντικείμενο θαυμασμού από όλους τους επισκέπτες.
Αξιοθέατα του χωριού είναι η τοπική αρχιτεκτονική, η θέα προς τη θάλασσα και το δάσος από οξιές και καστανιές καρυδιές και έλατα, και που σε ορισμένα σημεία το κάνουν να μη φαίνεται καν.
Στο χωριό θα ανακαλύψετε διάφορα ξωκλήσια όπως αυτά του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Ευσταθίου. Στο τελευταίο μάλιστα οδηγεί και ένα από τα εξαίσια μονοπάτια του χωριού.
Η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας
Όμως, το κυριότερο αξιοθέατό του, που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε, είναι η πασίγνωστη τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται στην λιθόστρωτη πλατεία του χωριού και θεωρείται από τις πιο όμορφες βασιλικές του Πηλίου.
Η εκκλησία έχει τρεις πλευρές στη σκεπή της και γι αυτό ανήκει στην αρχιτεκτονική κατηγορία «Τρίκλιτος» Βασιλική. Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι χτισμένη σύμφωνα με το βυζαντινό ρυθμό από Ηπειρώτες τεχνίτες ενώ κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, που έρχονται να θαυμάσουν το «στολίδι» του Πηλίου.
Φωτογραφίες απο kissos.pelion