Οι Κωφοί Αλμυρού στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν ένα σπουδαίο Κεφαλοχώρι έδρα Επισκόπου και βοεβόδα(τίτλος που έφεραν στρατιωτικοί ή πολιτικοί διοικητές επαρχιών) στο οποίο υπάγονταν ο Πλάτανος, η Σούρπη, το Σέσκλο, ακόμα δε και ο Άγιος Λαυρέντιος.
Ως προς την ονομασία του χωριού, υπάρχει η παρακάτω εκδοχή: Για να κοροϊδεύουν τον βοεβόδα του χωριού και για να ξεγελούν τους Τούρκους οι κάτοικοι μιλούσαν τα «κορακίστικα». Λέγανε δηλαδή τις λέξεις ανάποδα, αρχίζοντας από την τελευταία συλλαβή. Έτσι όπως μιλούσαν, ήταν αδύνατον να τους καταλάβουν τι λέγανε οι ξένοι, οι οποίοι είχαν την εντύπωση, ότι «ακούγανε διάλογο μεταξύ κωφών». Με αφορμή τον τρόπο αυτόν συνεννόησης λέγονταν και οι άνθρωποι και το χωριό Κωφοί.
Το χωριό κτίστηκε τους Βυζαντινούς χρόνους πάνω στην ακρόπολη αρχαίας πόλης. Το όνομα της οποίας, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, δεν έχει γίνει γνωστό. Τα όσα όμως ισχυρίζονται οι κάτοικοι επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα το οποίο έχει καταχωρηθεί στο πρώτο δελτίο της “Φιλαρχαίου εταιρείας Αλμυρού” το 1899.
Στέφανος Κομμητάς
Ο Στέφανος Κομμητάς, Θεσσαλός λόγιος και κληρικός, γεννήθηκε το 1762 στους Κωφούς της περιοχής Αλμυρού της Μαγνησίας. Οι περισσότεροι βιογράφοι του αναφέρουν το 1770 ως έτος γέννησής του. Όμως δεν διασώζονται αυθεντικές μαρτυρίες (λ.χ.: ληξιαρχική πράξη γεννήσεως), από τις οποίες να προκύπτει ο πραγματικός χρόνος γέννησής του. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του, που βρέθηκε πρόσφατα στα αρχεία στην Πέστη, αναφέρει ότι απεβίωσε το 1830, στην ηλικία των 68 χρόνων. Επομένως πρέπει να θεωρηθεί το 1762 ως χρονολογία γέννησής του.
Το έργο του Κομμητά δεν διακρίνεται μόνο για την ποσοτική του διάσταση, με τους 40 τόμους με 13.000 σελίδες που εξέδωσε, τις επιστολές και τους λόγους που συνέγραψε, αλλά και για την ποιοτική, αφού είναι πολυσχιδές, άρτιο επιστημονικά, προσανατολισμένο στην παιδαγωγική κατεύθυνση και τις ανάγκες της ελληνικής παιδείας της εποχής του.
Το συγγραφικό έργο του Στέφανου Κομμητά παραμένει στην μεγαλύτερη έκτασή του άγνωστο. Τον Οκτώβριο του 2013 με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας “Ρήγας Βελεστινλής” Γεωργίου Σούρλα, το σύνολο της εργογραφίας του Στεφάνου Κομμητά επανεκδόθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο και δωρίστηκε σε βιβλιοθήκες (Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων,Εθνική Βιβλιοθήκη κ.ά.) καθώς και σε τοπικούς φορείς και συλλόγους.
Αξίζει να επισκεφτείτε
Την εκκλησία των Αγιών Αποστόλων η οποία χτίστηκε το 1465.Στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται το κενοτάφιο του Στέφανου Κομμητά. Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα εντυπωσιαστείτε από τις μισοσβησμένες αγιογραφίες, το χρυσό ξυλόγλυπτο τέμπλο και από την επίπεδη, γεμάτη γεωμετρικά σχέδια οροφή της.
Πληροφορίες από το βιβλίο του Γιώργου Ζαχαρίου «Σελίδες από την ιστορία της Μαγνησίας» και τη el.wikipedia.org