Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Πουρί Μαγνησίας

Διασχίζοντας ένα ονειρεμένο δάσος καστανιών και περνώντας την καταπράσινη ρεματιά που το χωρίζει από τη Ζαγορά, θα συναντήσετε το Πουρί, το τελευταίο χωριό της οδικής αρτηρίας του Ανατολικού Πηλίου. Παρόλο που δεν είναι, ίσως, τόσο διάσημο όσο άλλα χωριά του Πηλίου, δεν υστερεί σε τίποτε αφού χαρακτηρίζεται από εκπληκτική φυσική ομορφιά, διατηρεί την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με τα πέτρινα οικήματά του και διαθέτει πλήθος αξιοθέατων που μπορεί να επισκεφτεί ένας ταξιδιώτης. 

Η παραθαλάσσια περιοχή του Πουρίου κατοικούνταν πολύ πριν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ωστόσο, με τον καιρό, κάποιες οικογένειες ανέβηκαν ψηλότερα και, έτσι, τον 15ο αιώνα συγκροτήθηκε το πρώτο χωριό στη σημερινή θέση.

Το όνομα του

Από πού προέρχεται, όμως, το όνομά του; Η απάντηση βρίσκεται στις ασβεστολιθικές πέτρες ή αλλιώς «πωρόλιθος», που υπάρχει γύρω από το χωριό και που έδωσε στο Πουρί το όνομά του, αφού μετασχηματίστηκε σε πωρί, πορί και πουρί.. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη εκδοχή, αυτή που θέλει το χωριό να έχει πάρει το όνομά του από το ακρωτήρι Πουρί (ή Λαγήνι), που βρίσκεται στην ακτή του χωριού.

Με μια βόλτα στα σοκάκια θα ανακαλύψετε κρυφές γωνιές και ομορφιές του χωριού ενώ ακολουθώντας το κεντρικό καλντερίμνι θα φτάσετε στην εντυπωσιακή πλατεία του, που από την πρώτη στιγμή θα σας κλέψει την καρδιά. Γνωστή και ως «Μπαλκόνι του Αιγαίου», η πλατεία είναι χτισμένη σε τρία επίπεδα, καθένα από τα οποία έχει το δικό του χαρακτηριστικό.

Ο εντυπωσιακός πλάτανος, οι φλαμουριές που την περιστοιχίζουν, η πανοραμική άποψη του Αιγαίου πελάγους και της Χαλκιδικής στο βάθος και τα γραφικά ταβερνάκια θα σας κάνουν να μη θέλετε να φύγετε στιγμή από εκεί. Στο τρίτο επίπεδο είναι χτισμένο το μνημείο των πεσόντων.

Κατεβαίνοντας στην κάτω συνοικία του χωριού, θα δείτε και τις δύο μικρές εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ κοντά στο χωριό, σε μια μαγευτική τοποθεσία, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Ράσοβας (13ου αι.).

Οι παραλίες

Κοιτώντας ψηλά από το χωριό ίσως μπορέσετε να ανακαλύψετε και τις δύο ερημικές αιγαιοπελαγίτικες ακρογιαλιές της περιοχής, τον Οβριό και την Ελίτσα. Μπορείτε να πάτε εκεί ακολουθώντας τη δεξιά διακλάδωση στην είσοδο του χωριού, η οποία οδηγεί και στην κάτω συνοικία.

Οι δύο αυτές ήσυχες παραλίες αποτελούν ιδανικό τόπο για τα καλοκαιρινά σας μπάνια, χωρίς να είναι οι μόνες αφού αρκετά κοντά βρίσκεται και η ακρογιαλιά της Ανάληψης ενώ με σκάφος μπορείτε να πάτε και στις ακρογιαλιές Κολοκυθάκι, Κερασόρεμα και Λιμνιώνα. Στην Ανάληψη υπάρχει και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου με αγιογραφίες του 17ου αιώνα, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε ενώ στην ακρογιαλιά της Ελίτσας υπάρχει το ξωκλήσι των Αγίων Πάντων.

Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας, ακολουθήστε κάποιο από τα μονοπάτια που συνδέει το χωριό με άλλες περιοχές του Πηλίου. Ένα από αυτά τα μονοπάτια οδηγεί και στο έρημο χωριό της Παλιάς Μιτζέλας, «της πόλης-φάντασμα» στην περιοχή του Οβριού. Η διαδρομή για να φτάσετε εκεί είναι πανέμορφη καθώς περνά μέσα από πλούσια βλάστηση και πάνω από την πηγή της Λαγωνίκας, της μεγαλύτερης πηγής του Πηλίου. Κοντά στην πηγή βρίσκονται και τα τοξωτά γεφύρια του Πόρου και του Διακουμή.

Το γεφύρι του Διακουμή

Κείμενο discoverpelio.com Φωτογραφίες pelionweb.gr


Comments are closed.