Η ορεινή Τσαγκαράδα είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του Πηλίου και, ίσως, το πιο γνωστό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αν την κοιτάξει κανείς από μακριά μοιάζει να «πνίγεται» μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα απέραντα δάση. Στα ανατολικά μπορείτε να θαυμάσετε τη πανοραμική θέα του Αιγαίου πελάγους, με την απαράμιλλη ομορφιά του ενώ στα δυτικά της τις κατάφυτες πλαγιές του Πηλίου.
Συνδυάζει άριστα τον παραδοσιακό πηλιορείτικο χαρακτήρα με την τουριστική ανάπτυξη, καθώς υπάρχουν πολλά καταλύματα, ξενώνες, εστιατόρια, καφέ και τουριστικά μαγαζιά προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Η οικιστική διάταξη της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού αποτελείται από τέσσερις συνοικίες, η καθεμιά από τις οποίες έχει πάρει το όνομα από την εκκλησία που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της: την Αγία Παρασκευή (το κέντρο του χωριού), τους Αγίους Ταξιάρχες (η πιο παλιά συνοικία), τον Άγιο Στέφανο και την Αγία Κυριακή.
Η ονομασία
Σχετικά με την προέλευση του ονόματός της έχουν διατυπωθεί πάρα πολλές εκδοχές, τις οποίες θα ήταν άσκοπο να παραθέσουμε εδώ. Οι δύο πιο επικρατέστερες απόψεις υποστηρίζουν ότι το όνομα του χωριού σημαίνει ή «ωραία θέα» ή «βασιλικό χωριό». Η ιστορία της ξεκινά τον 16ο αιώνα όταν κάτοικοι από την παραλία της Καραβοστασιάς ήρθαν εδώ για να γλιτώσουν από τους πειρατές και ίδρυσαν το χωριό. Την τελική της μορφή η Τσαγκαράδα την παίρνει τον 17ο αιώνα ενώ κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση λόγω του εμπορίου και της ναυτιλίας.
Τι να επισκεφτείτε
Το χωριό διαθέτει πολλά μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε γι΄ αυτό θα πρέπει να φροντίσετε να οργανώσετε σωστά τον χρόνο σας. Ξεκινήστε την εξόρμησή σας με την πλατεία στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του χωριού. Εκεί θα ανακαλύψετε και τον υπεραιωνόβιο πελώριο πλάτανο, ο οποίος θα σας εντυπωσιάσει αμέσως με το μέγεθός του (η διάμετρος του κορμού του είναι 14μ) και την επιβλητικότητά του.
Ο πλάτανος αυτός προσφέρει μοναδικές ανάσες δροσιάς τους μήνες του καλοκαιριού ενώ προσφέρει και πολλές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες. Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής θα δείτε και την ομώνυμη εκκλησία της, η οποία χτίστηκε το 1909 με δαπάνες του Νικολάου Στακου και διαθέτει εντυπωσιακές αγιογραφίες και περίτεχνα σκαλιστό τέμπλο. Τέλος, στο κάτω μέρος της πλατείας υπάρχει και η ομώνυμη βρύση, μια όμορφη πετρόχτιστη κρήνη που δροσίζει τους επισκέπτες με το νερό της.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στις πλατείες, περάστε μια βόλτα από την πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών όπου θα ανακαλύψετε άλλον έναν πελώριο πλάτανο και άλλη μια όμορφη μαρμάρινη κρήνη. Στην πλακόστρωτη αυτή πλατεία υπάρχει και ο ναός των Αγίων Ταξιαρχών, που χτίστηκε το 1746 και είναι ο παλαιότερος ναός του χωριού.
Αν αποζητάτε περισσότερη ησυχία, τότε πρέπει να μεταβείτε στην πλατεία της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται στα χαμηλά υψώματα του βουνού και διαθέτει την όμορφη εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Αυτή χτίστηκε το 1886 και εντυπωσιάζει το κοινό με το πανέμορφο καμπαναριό της. Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε και την πλατεία του Αγίου Στεφάνου, που είναι η πρώτη πλατεία που συναντά κανείς αν έρχεται από τη Ζαγορά και με την οποία θα κλείσετε τον κύκλο των περιηγήσεών σας στις πλατείες.
Αν βρεθείτε εκεί το καλοκαίρι μην ξεχάσετε τα επισκεφτείτε την παραλία του Μυλοποτάμου και φυσικά την Φακίστρα και οι δύο προσφέρουν άγρια ομορφιά.
Πηγή discoverpelio
-
1 Δείτε βίντεο από το κέντρο του Βόλου αλλά και φωτογραφίες από το Πήλιο
-
2 Πήλιο: Ο χιονιάς δημιούργησε ένα εντυπωσιακό σκηνικό [βίντεο]
-
3 Η Αγία Μαρίνα στον Κισσό που λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό.
-
4 «Στο δάσκαλο μας με αγάπη» η ταινία που γυρίστηκε σε χωριό του Πηλίου
-
5 Γνωρίζοντας τον τόπο μας. «Πανταζή Άμμος»
-
6 Η ιστορία του ξενοδοχείου «Ξενία» Τσαγκαράδας στο Πήλιο(video)
-
7 Long Pelion trail! Γνωρίστε τις ομορφιές του Πηλίου κάνοντας πεζοπορία.
-
8 Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Καστρί Πήλιο
-
9 Γνωρίζοντας τον τόπο μας.Κουκουράβα|Μακρινίτσα Πηλίου
-
10 Το νοσταλγικό καφενείο στο Πήλιο