Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ζαγορά Πηλίου

Η πανέμορφη Ζαγορά, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό του Πηλίου, είναι ένας ορεινός τόπος, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, που βρίσκεται στις καταπράσινες ανατολικές πλαγιές του Πηλίου και έχει θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ένα στοιχείο που την κάνει ιδιαίτερη είναι το γεγονός ότι χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες: Την Περαχώρα, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Μεταμόρφωση, καθεμιά από τις οποίες διατηρεί τη δική της φυσιογνωμία. 

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ζαγορά Πηλίου

Η ιστορία της ξεκινάει τον 12ο αιώνα, αν και διάφορα ευρήματα και ερείπια που ήρθαν στο φως μαρτυρούν την ύπαρξη πανάρχαιων οικισμών που ανάγονται στην ομηρική εποχή. Το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που ιδρύθηκε το 1160 μ.Χ., αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα του σημερινού χωριού. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, το χωριό γνώρισε σπουδαία εμπορική και πνευματική ανάπτυξη, πράγμα που μαρτυρά και το πλήθος των αρχοντικών που υπάρχουν. Στη Ζαγορά γεννήθηκαν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης όπως ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, ενώ η ίδια αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Θα έχετε, ίσως, ακούσει για τα χιλιοτραγουδισμένα «Ζαγοριανά καράβια». 

Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματός της. Κατά την πρώτη εκδοχή, η λέξη Ζαγορά προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «Zagora» που σημαίνει πίσω από το βουνό και μάλλον γι’ αυτόν το λόγο και παλαιότερα όλα τα πίσω χωριά του Πηλίου τα ονόμαζαν «χωριά της Ζαγοράς». Κατά τη δεύτερη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από το «ζώα+αγορά» εξαιτίας μιας ζωοπανήγυρης που γινόταν στο χωριό πιο παλιά. 

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ζαγορά Πηλίου

Αν βρεθείτε στην Ζαγορά μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου (1777), το παλιότερο σχολείο του Πηλίου, όπου μαθήτευσε ο γνωστός μαχητής της Ελληνικής Επανάστασης, και αργότερα μετονομάστηκε σε «Ελληνικό Μουσείο». Τη σχολή ίδρυσε ο Ζαγοριανός Πατριάρχης Καλλίνικος ενώ εδώ, φοίτησαν και πολλές άλλες σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Καλλίνικος Λαπάτης (Πατριάρχης Κων/πόλεως) κ.ά.  Θα σας καταπλήξει τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του αφού είναι πολύ καλά διατηρημένα.   

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ζαγορά Πηλίου
Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ζαγορά Πηλίου

Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, η οποία διαθέτει πλούσιο και σπάνιο υλικό, απαριθμώντας περίπου 25000 χιλιάδες τίτλους. Η ίδρυσή της ανάγεται το 1762 ενώ τα πρώτα βιβλία της είχαν σταλεί από το Άμστερνταμ, από τον Έλληνα μετανάστη Ιωάννη Πρίγκο. Αν την επισκεφτείτε, θα ανακαλύψετε πολύτιμες συλλογές βιβλίων, σπάνια χειρόγραφα και κώδικες. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική ενώ μέσα λειτουργεί και αναγνωστήριο.

Το χωριό διαθέτει και πολλές εκκλησίες, που περιμένουν να τις ανακαλύψετε: η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που κτίστηκε το 1803 πάνω στα ερείπια προγενέστερης εκκλησίας, ο Άγιος Γεώργιος που κτίστηκε μεταξύ του 1762 και του 1792 με πρωτοβουλία του πατριάρχη Καλλίνικου του Δ’ δίπλα στην πλατεία της ομώνυμης συνοικίας,η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής στην ομώνυμη συνοικία ,θεμελιωμένη την ίδια περίπου εποχή με του Αγίου Γεωργίου και η Μεταμόρφωση ή Σωτήρα, που διαθέτει μεγάλη ιστορία.  

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ζαγορά Πηλίου

Σε έναν περίπατό σας στο χωριό, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε σπίτια που είναι χτισμένα σύμφωνα με τον παραδοσιακό ρυθμό, αρχοντικά που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν του χωριού αλλά και αρκετές μαρμάρινες βρύσες, που θα σας συνεπάρουν με την περίτεχνη διακόσμησή τους. Εφόσον οι κάτοικοι του Πηλίου είναι λάτρεις των λουλουδιών, έτσι και η Ζαγορά δεν θα μπορούσε να παρεκκλίνει από αυτό. Θα εντυπωσιαστείτε, λοιπόν, από τις γαρδένιες, τις ορτανσίες και τα άλλα λουλούδια που κοσμούν τα σπίτια των κατοίκων του χωριού.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ζαγορά Πηλίου

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε σε περίπτωση που επισκεφτείτε τη Ζαγορά είναι τα μήλα και τα φιρίκια της, τα ξακουστά Ζαγορίν, του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που η απήχησή τους φτάνει μέχρι τις αγορές του εξωτερικού.

Επίσης, μην παραλείψετε να αγοράσετε κάποιο από τα τοπικά παραδοσιακά γλυκά και προϊόντα, που είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ζαγορά Πηλίου

Η Ζαγορά συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γι’ αυτό και ενδείκνυται για επίσκεψη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να επισκεφτείτε και το Χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων, που βρίσκεται στα 20 χλμ. απόσταση. Για τα καλοκαιρινά σας μπάνια, κατευθυνθείτε στο Χορευτό, το επίνειο της Ζαγοράς, που διαθέτει μια υπέροχη αμμουδερή παραλία αλλά και στην παραλία των Αγίων Σαράντα.

πηγη discoverpelio.com


Comments are closed.