Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας. Οδός Κωνσταντίνου Γκλαβάνη

Ο Κωνσταντίνος Γκλαβάνης γεννήθηκε το 1854 και σε νεαρή ηλικία έφυγε για τη Ρωσία. Παρέμεινε εκεί για περίπου 15 χρόνια και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Αργότερα γύρισε στο Βόλο όπου ίδρυσε την πρώτη Αλευροβιομηχανία της πόλης και τη βιομηχανία μηχανημάτων «Γκλαβάνη».

Το 1881 ίδρυσε μαζί με το Γεώργιο Φιλάρετο το Δημοκρατικό Κόμμα ενώ στη συνέχεια, μετά την έλευση του Ελευθερίου Βενιζέλου, προσχώρησε στο Φιλελεύθερο Κόμμα. Ήταν δήμαρχος Βόλου για 14 χρόνια και επί δημαρχίας του, με δική του πρωτοβουλία, η διοίκηση του σημερινού Αχιλλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου πέρασε στο δήμο και έγινε δεκτή η πρόταση του Δημήτριου Σαράτση για την ίδρυση του Ανώτερου Παρθεναγωγείου. Πέθανε στο Βόλο το 1932.

Είχε δύο γιους, τον Ιωάννη, που εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής με το Κόμμα Φιλελευθέρων και την Ένωση Κέντρου ενώ διετέλεσε και υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ανοικοδομήσεως, Πρόνοιας, Υγιεινής και Ανοικοδομήσεως και Εμπορίου και Βιομηχανίας, και τον Ευάγγελο που επίσης εκλέχτηκε βουλευτής.

Το 1895 συνεταιρίστηκε με τον Μιχαλάκη Καζάζη και ίδρυσαν το δεύτερο μεγάλο μηχανουργείο της πόλης, με την επωνυμία “Μηχανουργείον ΣΦΥΡΑ Κ. Γκλαβάνη και Μ. Καζάζη”, το οποίο ειδικευόταν στην κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων. Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με τις οδηγίες του Καζάζη, που είχε εργαστεί σε μεγάλες σιδηροβιομηχανίες της Αμερικής και της Αγγλίας, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.” Στα χρόνια 1933 – 1935 “Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Γκλαβάνης Α.Ε” (η εταιρεία Κ. Γκλαβάνη – Μ. Καζάζη μετατράπηκε σε ανώνυμη το 1924), εγκατέστησε βιδοποιείο και χυτήριο χάλυβα, ενώ το 1935 ίδρυσε δύο νέα εργοστάσια στην οδό 2ας Νοεμβρίου και στην οδό Αναπαύσεως, δίπλα από το εργοστάσιο Μοuρτζούκοu. Τα τρία εργοστάσια δεν άργησαν να φτάσουν στη μεγάλη τους ακμή και να απασχολήσουν συνολικά 1.200 άτομα

Η οδός Γκλαβάνη είναι από τους κεντρικότερους και πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης με πολλά καταστήματα ένδυσης αλλά και εστίασης .

Είναι μονής κατεύθυνσης ( άνοδος) ξεκινά από την παραλία (. Αργοναυτών) και καταλήγει λίγο πιο πάνω από την Αχιλλοπούλου στην οδό Πουρίου.

Τέμνει με κεντρικούς δρόμους όπως η Ιάσονος, η Δημητριάδος και η Αναλήψεως .

Άξια σημεία αναφοράς το υπέροχο καμπαναριό του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου, η Ανατολική πλευρά του ναού , το Ηλίου Μέλαθρον (ίδρυμα Δεληγεώργη ) στη συμβολή με την 28ης Οκτωβρίου όπου μέχρι στιγμής φιλοξενείται η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενω στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σπουδαίες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Ανεβαίνοντας στην Αναλήψεως συναντάμε τον ιερό ναό της Αναλήψεως του Χριστού, από τους μεγαλύτερους ναούς της πόλης του Βόλου .


Comments are closed.