Η εκκλησία που η σκεπή της μοιάζει με ράχη καμήλας και βρίσκεται στο Πήλιο

Η μονή της Παναγίας Ράσοβας είναι από τις παλιότερες στο Βόρειο Πήλιο και σπάνιος τύπος ναού. Κτίστηκε τον 13ο αιώνα σχεδόν ταυτόχρονα με το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που αποτέλεσε τον αρχικό πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η Ζαγορά.

Το μοναστήρι γκρεμίστηκε από τους σεισμούς του 1955 και 1956. Από το παλιό κτίσμα που βρίσκεται μέσα σε μεγάλες εκτάσεις γεμάτες καστανιές σήμερα μένει μόνο το καθολικό του με την εντυπωσιακή σκεπή και τους δυο τρούλους από πηλιορείτικη πέτρα που θυμίζουν ράχη καμήλας.

Για να φτάσετε θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο Ζαγορά-Πουρί. Σχεδόν στα μισά της διαδρομής θα δείτε αριστερά σας ένα χωματόδρομο που μετά από 2,5 χιλιόμετρα περίπου καταλήγει στην εκκλησία. Μια ταμπέλα στην αρχή της διαδρομής θα σας δώσει να καταλάβετε ότι είστε στο σωστό δρόμο.

Για να μπορέσετε ωστόσο να δείτε το εσωτερικό της θα πρέπει πρώτα να φροντίσετε να βρείτε τον ιερέα στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ζαγορά.

Η ονομασία

Διάφορες είναι οι εκδοχές  που πήρε το όνομα της, η πιο γνωστή και αποδεκτή από τους κατοίκους είναι πως κάποτε βρέθηκε εκεί η εικόνα της Παναγιάς ντυμένη με ράσα. Ο Πέτρος Μάγνης ήταν της γνώμης ότι η λέξη Ράσοβα προήλθε από την αραβική λέξη ράσουα, που σημαίνει δώρο και επομένως δωροδότρα. Ο Γιάννης Κορδάτος γράφει «το μέρος αυτό είχε πολλές καρυδιές γι’αυτό υποψιάζομαι πως θα λεγόταν Παναγία Αράχοβα (στα σλάβικα από το roch=καρύδι, θα πει καρυδότοπος)


Comments are closed.