Μπορεί η ηλικία μου να μην μου «επιτρέπει» να μιλήσω για την εποχή της disco αλλά λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες γύρω από αυτή. Σίγουρα δεν μπορώ να συλλάβω 100% τι πραγματικά συνέβαινε στις δεκάδες μεγάλες πίστες εκείνης της εποχής σε όλη την Ελλάδα αλλά ακόμα και σήμερα η μουσική της ξεσηκώνει όλες τις ηλικίες. Ας μιλήσουμε λοιπόν αρχικά γενικότερα για το τι ήταν ο χορός disco;
Το Disco πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική το 1970 ως ένας καινούριος τρόπος του να παίζεις μουσική.Οι ιδιοκτήτες των club διαπίστωσαν ότι τους συμφέρει οικονομικά να προσλαμβάνουν ένα μόνο άτομο για να παίζει μουσική με βινίλια (DJ) από το να μισθώνουν τα μέλη μιας μπάντας.Έτσι, οι πρώτες ντισκοτέκ έπαιζαν μια μουσική ποικιλία, κατάλληλη για χορό που μετέδιδε κέφι και διάθεση για πάρτι.Αρχικά, οι DJ έπαιζαν μουσική «διαιρώντας» τους μουσικούς χτύπους, δημιουργώντας έτσι πιο γρήγορο ρυθμό και αργότερα δημιουργήθηκαν τα πρώτα καθαρά Disco μουσικά κομμάτια. Ο χορός disco είχε σαφέστατες μουσικές επιρροές από rock, blues και funk, mambo και salsa. Κυρίως όμως ήταν επηρεασμένος από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 από αφροαμερικάνικες και λατινοαμερικάνικες κοινότητες.
Αυτό όμως που έχει μείνει στην ιστορία είναι η κουλτούρα γύρω από τη μουσική που δημιουργήθηκε. Μαλλί αφάνα με ιδιαίτερα χτενίσματα, καμπάνα παντελόνια,πολύχρωμοι συνδυασμοί στα ρούχα. Φυσικά το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό η γνωστή σε όλους ντισκομπάλα που βρισκόταν πάνω από τη μεγάλη πίστα και τα μπλε ,κόκκινα,κίτρινα φωτορυθμικά και χτυπούσαν στους τεράστιους καθρέφτες που κάλυπταν τους τοίχους του μαγαζιού και δημιουργούσαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Εκείνη την εποχή οι ντισκοτέκ(όπως τις λέγαμε στην Ελλάδα) ξεφύτρωναν η μια μετά την άλλη καθώς οι επιχειρηματίες έβλεπαν ότι το «κύμα» της εποχής ήταν αυτό.
Τι γινόταν όμως στο Βόλο εκείνη την εποχή.
Είναι λογικό να μην μπορώ να σας μεταφέρω από προσωπική εμπειρία οπότε θα δανειστώ ένα υπέροχο άρθρο από το περιοδικό εν βόλω «Διασκέδαση» που είχε κάνει ειδική αναφορά σε εκείνα τα μαγαζιά της εποχής.Το κείμενο υπογράφει ο Άρης Μάνος
Η εποχή της Disco ξεκίνησε με πρώτο το Big Ben που ήταν το Άντρο των καρεκλάδων ή γκιουραπηδων , όπως τους έλεγαν από το τραγούδι του James Brown. Καρεκλαδες σύχναζαν και στο Ηouse of Pop που αργότερα έγινε «ABC» όπου γίνονταν και live συναυλίες. Από την άλλη το προπύργιο του ροκ ήταν το Sanitarium ,Γκλαβάνη με Ιάσονος η «Βutterfly» και η «Revolution». Από τις πρώτες ντίσκο ήταν η «Σεβαλιέ» στο στενό της Αλοννήσου.
Μετά τη δεκαετία του ’80
Μετά τη δεκαετία του 80 στη χρυσή εποχή της ντίσκο, άνοιξε ο «Αιγόκερως» απέναντι από το Ξένια, η «Bora – Bora» αργότερα η «Τollerance» στα Αϊβαλιώτικα στη διασταύρωση της Εθνικής με τον δρόμο για Πευκάκια που έφερε στο Βόλο τη μόδα των μεγάλων ντίσκο με πίστα. Στις Αλυκές ήτανε η «Retalouille» στο κτήμα Σέφελ στα Πευκάκια, η «Κυανή Ακτή» στο τέρμα των Αλυκών και η «Mirtali» στο Σωρό.
Από τις τελευταίες ήταν η «Soryana» στον Άναυρο, το «Τετράγωνο» απέναντι από το Γκρην Παρκ και στις Αηδονοφωλιες η «Daisy». Υπήρχε το 1983 ένα ωραίο μαγαζί στην μπουρμπουλήθρα που είχε ένα περίεργο όνομα το “My miti hiti hiti” που δεν κράτησε για πολύ. Για ένα διάστημα το 1985 έγινε μόδα για τους βολιώτες το καλοκαίρι η «Water Lilly» στο Μαλάκι, αλλά και πιο μπροστά γύρω στο ‘80 υπήρχε, στα Καλά Νερά η «Disco 2000» που μαζεύει πολύ κόσμο και η disko ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ στην Πορταρια.
Μετά από τα τέλη του ‘80 άρχισαν να φεύγουν τα καθίσματα και η πίστα και έγιναν τα κλαμπ που τα λέγανε ορθάδικα. Απ’ τα πρώτα το «4×4» (four by four), στο εμπορικό κέντρο της Σπυρίδη, και μετά τα «Nuts», «Οil», «Cult», «Βlaze» στο Βόλο. Στις αλυκές ο «Κύκνος» στην πλαζ Αλυκών το 1991 και ακολούθησε η «Villa» στα Πευκάκια, η «Nτομάτα» δίπλα στην πλαζ κ.λ.π.
Τα επόμενο χρόνια έγινε απόπειρα να επιστρέψει η ντίσκο στο Βόλο άλλα δυστυχώς δεν κράτησε πολύ. Πάντως μπορεί να μην υπάρχουν τα μαγαζιά με αποκλειστική μουσική «ντίσκο» αλλά όλοι στις λίστες τους προσθέτουν κάποιες από τις επιτυχίες της εποχής.
Michael Jakcson, Bee Gees, Donna Summer, Gloria Gaynor, Bonnie Tayler, Sandra, Wham,και Madonna! Ποιοι δεν έχουν χορέψει μέχρι πρωίας τα τραγούδια τους. Ακόμα κι αν έχουν περάσει 30 χρόνια από εκείνη την εποχή, σήμερα πάρτι χωρίς αυτά τα τραγούδια δε νοείται. Όλοι θα σηκωθούν να χορέψουν ή έστω θα βάλουν τα γέλια όταν θυμηθούν όλα αυτά που κατά καιρούς έχουν κάνει ακούγοντάς τα τραγούδια εκείνης της εποχής.
Όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε όλες τις ντίσκο που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή και όχι γιατί δεν θέλαμε αλλά γιατί δεν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτές και το αναφέρω αυτό για να προλάβω κάποιους που ίσως πούνε γιατί δεν αναφέρθηκε αυτή και αυτή.
Είμαστε όμως ανοιχτοί να το προσθέσουμε στο κείμενο μας αν μας στείλετε πληροφορίες. Αναφέρουμε για άλλη μια φορά πώς το κείμενο από την αναφορά στα καταστήματα του Βόλου είναι του Άρη Μάνου από το περιοδικό Εν Βόλω «Διασκέδαση» και τις φωτογραφίες, μας τις έχει παραχωρήσει ο καλός μας φίλος Βασίλης Ζηνέλης και τον ευχαριστούμε θερμά.
-
1 Δείτε τους επιτάφιους των Ιερών Ναών του Βόλου & της Ν.Ιωνίας
-
2 Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας, Οδός Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού)
-
3 Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο “Οινοπνεύματος” στο Βόλο
-
4 Εικόνες από το κέντρο του Βόλου σήμερα
-
5 Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας. Νικοτσάρα.
-
6 60 βιβλία Μπράιγ στους «Μάγνητες Τυφλούς» από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις»
-
7 Πρόσωπα της Μαγνησίας.Εύη Υφαντή,φωτογράφος
-
8 Αποκλειστικό. Μπήκαμε σε πολεμικά καταφύγια του Βόλου
-
9 Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στον Βόλο
-
10 Ένα από τα «μυστικά» του Σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου. Το άγαλμα της Αθηνάς