Η ιστορία των δρόμων της πόλης μου. Οδός Γκλαβάνη,Βόλος

Ο Κωνσταντίνος Γκλαβάνης ήταν βιομήχανος και πολιτικός από τη Ζαγορά Πηλίου. Γεννήθηκε το 1854 και σε νεαρή ηλικία έφυγε για τη Ρωσία. Παρέμεινε εκεί για περίπου 15 χρόνια και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Αργότερα γύρισε στο Βόλο όπου ίδρυσε την πρώτη αλευροβιομηχανία και τη βιομηχανία μηχανημάτων «Γκλαβάνη». Το 1881 ίδρυσε μαζί με τον Γεώργιο Φιλάρετο το Δημοκρατικό Κόμμα ενώ στη συνέχεια, μετά από την έλευση του Ελευθερίου Βενιζέλου, προσχώρησε στο Φιλελεύθερο κόμμα.

Ήταν δήμαρχος Βόλου  για 14 χρόνια και επί δημαρχίας του, με δική του πρωτοβουλία, η διοίκηση του σημερινού Αχιλλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου πέρασε στο δήμο και έγινε δεκτή η πρόταση του Δημητρίου Σαράτση για την ίδρυση του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου, η λειτουργία του οποίου συνδέεται με την υπόθεση «Αθεϊκά του Βόλου» το 1914. Πέθανε στο Βόλο το 1932.

Τα “Αθεϊκά του Βόλου

Η λειτουργία του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου (Α.Δ.Π.) και το ρηξικέλευθο παιδαγωγικό πρόγραμμα που εφάρμοσε ο Αλέξανδρος Δελμούζος στο Σχολείο του Βόλου από το 1908, προκάλεσαν μια σειρά από αντιδράσεις στην κοινωνική ζωή του Βόλου και επέφεραν την απότομη διακοπή της λειτουργίας του Σχολείου το Μάρτιο του 1911.

Η διακοπή αυτή σήμανε την έναρξη μιας άλλης σειράς διαδικασιών εναντίον των πρωτεργατών του Σχολείου, που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για σωρεία παραβάσεων κατά της επίσημης θρησκείας, της γλώσσας και της δημόσιας τάξης. Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την επέμβαση των δικαστικών αρχών και έπειτα από ποικίλες διαδικασίες η υπόθεση κατέληξε να εκδικαστεί ενώπιον του Εφετείου Ναυπλίου τον Απρίλιο του 1914.

Όλα αυτά τα γεγονότα, δηλαδή τα αίτια, η αφορμή, οι διαδικασίες και οι δικαστικές περιπέτειες των δημιουργών του Σχολείου (και των στελεχών του Εργατικού Κέντρου Βόλου), καθώς και οι συνέπειες που τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν, ονομάστηκαν μονολεκτικά «Αθεϊκά», και μ’ αυτή την ονομασία η περίοδος – από τη διακοπή της λειτουργίας του Α.Δ.Π. έως και τη δίκη του Ναυπλίου – παρέμεινε στην πολιτισμική και ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική ιστορία της χώρας μας.

Εργοστάσιο Γεωργικών μηχανημάτων Γκλαβάνη (Παπαδιαμάντη και Βερναρδάκη)

Η ιστορία των δρόμων της πόλης μου. Οδός Γκλαβάνη,Βόλος
Η ιστορία των δρόμων της πόλης μου. Οδός Γκλαβάνη,Βόλος

Το εσωτερικό του εργοστασίου Γκλαβάνη 1930

Η ιστορία των δρόμων της πόλης μου. Οδός Γκλαβάνη,Βόλος

Οικία Γκλαβάνη

Η ιστορία των δρόμων της πόλης μου. Οδός Γκλαβάνη,Βόλος
Φωτογραφία απο volosmagnisia.wordpress.com

Η Οικία Γκλαβάνη, μετέπειτα Τσικρίκη. (1929, γωνία Ιάσονος και Γαμβέτα.Το κτίριο σχεδιάστηκε ως κατοικία του δημάρχου Α.Γκλαβάνη. Το 1955 αγοράστηκε από τον οφθαλμίατρο Τσικρίκη και χρησιμοποιήθηκε ως οφθαλμολογική κλινική και κατοικία της οικογένειας του. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάστηκε το γαλλικό προξενείο.

Το κτίριο σήμερα

Η ιστορία των δρόμων της πόλης μου. Οδός Γκλαβάνη,Βόλος


Comments are closed.