Ο Παλαιολόγος Θεολόγος γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1930 στα προσφυγικά της Ν.Ιωνίας από Μικρασιάτες γονείς, αρχίζει να ζωγραφίζει κατά τα γυμνασιακά του χρόνια σε ηλικία 12-13 ετών, από την κατοχή και μετά, με δασκάλους του τον Φιλίππου και τον Τσουκνιδή, που αναγνώρισαν πολύ νωρίς το ταλέντο και το πάθος του. Το ταλέντο αυτό αναγνώρισαν στη συνέχεια οι γνωστοί ζωγράφοι της εποχής εκείνης στην πόλη, Ν. Σάββας, Α. Θεοδοσόπουλος, Κ. Ζήσης, Τζαμτζής, Φελεκείδης. Μετά το γυμνάσιο ζούσε κάνοντας επιγραφές και μεγάλα διαφημιστικά πανό.
Το 1955 πέρασε για ένα διάστημα από το εργαστήριο του καθηγητή Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου έζησε την ατμόσφαιρα της Σχολής και γνώρισε κάποιους από τους μετέπειτα γνωστούς ζωγράφους.
Η επιστροφή του στο Βόλο
Επέστρεψε στον Βόλο. Μπήκε μόνος του σε μια διαδικασία αυστηρής μάθησης και τότε γνωρίζει τη ζωγράφο Ντόρα Λιβανού που τον συστήνει στον Κίτσο Μακρή. Το 1957 γνωρίστηκαν με τη Δήμητρα Χασάπη, γνωστή σε όλους ως Τούλα, στα γραφεία της ΕΔΑ ως νεολαίοι, παντρεύτηκαν το 1958 κάνουν έναν γιο τον Παναγιώτη,και έκτοτε αρχίζει η πολιτική του δραστηριοποίηση με αποτέλεσμα την εξορία του ίδιου και της συζύγου του σε διάφορες ταραγμένες περιόδους της χώρας έως και την εποχή της δικτατορίας
Στο ενδιάμεσο διάστημα των εξοριών εκθέτει στον Βόλο και παίρνει μέρος στη μεγάλη Πανελλήνια έκθεση του «Ζαππείου» στην Αθήνα. Τα έργα του δημοσιεύονται και τυγχάνουν θερμής υποδοχής από γνωστούς κριτικούς της τέχνης. Αμέσως μετά την εξορία στη Λέρο, ζώντας στην Αθήνα γίνεται το 1975 από τα ιδρυτικά μέλη του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών» στα Εξάρχεια μαζί με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Έκτοτε αρχίζει να εκθέτει σε γνωστές γκαλερί της πρωτεύουσας, παρουσιάζει τη σειρά «Μαρτυρίες» και πολλοί τεχνοκριτικοί θα γράψουν για το έργο του.
Το 1980 επιστρέφει στον Βόλο και εκθέτει συγχρόνως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην πόλη που γεννήθηκε θα επιδοθεί στη δημιουργία έργων που εντάσσονται σε διαφορετικές υφολογικές και θεματικές ενότητες από το 1980 και μετά έως σήμερα. Πραγματοποίησε 34 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 60 και πλέον ομαδικές. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πλαίσιο επίσημων ανταλλαγών στην Κύπρο, Ρωσία και Βουλγαρία.
Όντας ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες του Βόλου, ο Π. Θεολόγου ήταν γνωστός στην κοινωνία του Βόλου για τους πολιτικούς του αγώνες, για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων, αλλά κυρίως για το καλλιτεχνικό του έργο, που παρουσιάστηκε σε πολλές εκθέσεις στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο του Δήμου Βόλου, στη Νέα Ιωνία, στον Δήμο Ιωλκού, στην Κοινότητα Μακρινίτσας και για το οποίο τον έχουν τιμήσει οι δύο Δήμοι, η Νομαρχία Μαγνησίας, ενώ τα τελευταία χρόνια τιμητικές αναδρομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα της Λάρισας.
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών, Λάρισας, Βόλου και Νέας Ιωνίας Βόλου, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Λίγο μετά τον θάνατο της αγαπημένης του γυναίκας, ο Παλαιολόγος Θεολόγου δώρισε το 2013 στον Δήμο Βόλου 35 έργα τα οποία μαζί με προηγούμενες μεμονωμένες δωρεές του στους Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση σε επιλεγμένη και κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.
Στη συνεχιζόμενη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, η προσωπικότητά του είναι ένα φωτεινό παράδειγμα αγώνα και αγάπης για την ομορφιά της ζωής και τη δύναμη της τέχνης.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών τον Φεβρουάριο του 2017.
-
1 Δείτε τους επιτάφιους των Ιερών Ναών του Βόλου & της Ν.Ιωνίας
-
2 Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας, Οδός Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού)
-
3 Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο “Οινοπνεύματος” στο Βόλο
-
4 Εικόνες από το κέντρο του Βόλου σήμερα
-
5 Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας. Νικοτσάρα.
-
6 60 βιβλία Μπράιγ στους «Μάγνητες Τυφλούς» από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις»
-
7 Πρόσωπα της Μαγνησίας.Εύη Υφαντή,φωτογράφος
-
8 Αποκλειστικό. Μπήκαμε σε πολεμικά καταφύγια του Βόλου
-
9 Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στον Βόλο
-
10 Ένα από τα «μυστικά» του Σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου. Το άγαλμα της Αθηνάς