Η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου έψαλλε Εβραϊκή προσευχή στον Πομπέο

Μια… έκπληξη περίμενε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Εκεί, μετά την ξενάγηση στον χώρο από τον έφορο του Μουσείου Ευάγγελο Χεκίμογλου η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου έψαλε την προσευχή “Ελί Ελί”  (Θεέ μου, Θεέ μου) στα λαντίνο (γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης). Πρόκειται για προσεχή που έψαλαν οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος με την επιστροφή τους στην Θεσσαλονίκη σε κάθε επέτειο Μνήμης.

Η Μαριάντζελα Χατζησταματίου είναι μια πολύπλευρη ερμηνεύτρια, με ιδιαίτερη αδυναμία στο Ιταλικό μπαρόκ του 17ου αιώνα και στον Mozart, αλλά με ευελιξία στο ρεπερτόριο της που περιλαμβάνει μεταγενέστερους καθώς και εν ζωή συνθέτες.

Από το 2017 και μετά ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την έρευνα και την ερμηνεία της εβραϊκής μουσικής παράδοσης στην Ελλάδα, κυρίως αυτήν των σεφαραδιτών Εβραίων. Υπό αυτό το πρίσμα συνεργάζεται τακτικά με φορείς όπως το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, τις ισραηλιτικές κοινότητες ανά την Ελλάδα καθώς και με φορείς όπως η Διεθνής Συμμαχία για το Ολοκαύτωμα (I.H.R.A), το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Agape και η Ιερά Μητρόπολης Δημητριάδος σε εκδηλώσεις για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος. 

    Στον τομέα της κλασσικής μουσικής ερμηνεύει κυρίως πρώιμη μουσική και μουσική δωματίου σε συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα συνόλων και μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων Pellegrinaggio al Levante Ensemble, Gli Argonauti Ensemble Les Enfants du Siecle Duo στην Ελλάδα και του Duo Mediterraneo Ensemble με έδρα το Λονδίνο. Είναι επίσης μόνιμη συνεργάτης και μέλος του Piano Plus Festival με έδρα την Αθήνα.

photo by Andreas Xenopoulos

    Πριν το 2017 που επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα, έζησε μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Το διάστημα 2015-2017 η κύρια της δραστηριότητα αναπτύχθηκε στην Ιταλία, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες πραγματοποιώντας συναυλίες και παρακολουθώντας ειδικευμένα σεμινάρια.

    Το διάστημα 2012-2015 είχε θέση λέκτορα στο τμήμα μουσικών σπουδών στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο Mahidol University στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης όπου εκτός της διδασκαλίας φωνητικής, αναδιοργάνωσε το τμήμα διδασκαλίας προφοράς ξένων γλωσσών για τραγουδιστές. Συνεργάστηκε επίσης με το ειδικευμένο σχολειό των Ηνωμένων Εθνών, New Inernational School of Thailand σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διδασκαλίας φωνητικής σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Ασία συνεργάστηκε ως σολίστ με φορείς όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ταϊλάνδης, το Rotary Club of Bangkok, το Goethe-Institut, την Γερμανική και Γαλλική πρεσβεία, την Southest Asian Youth Chamber Orchestra, την Nuni-Opera Productions καθώς και με διάφορα σύνολα μουσικής. Τέλος, το διάστημα 2012-2014 εργάστηκε ως PR Manager για την νεοσυσταθήσα ορχήστρα νέων Southest Asian Youth Chamber Orchestra η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Goethe Institut νοτιοανατολικής Ασίας και της φαρμακοβιομηχανίας MERCK.

Η Μαριάντζελα στις Η.Π.Α.

Μεταξύ 2006-2012 η Μαριάντζελα έζησε στις Η.Π.Α. Κατέχει μεταπτυχιακό και βασικό τίτλο σπουδών στη φωνητική κλασική ερμηνεία από το College of Musical Arts του Bowling Green State University (Οχάιο, Η.Π.Α.) όπου σπούδασε με τον Αμερικάνο τενόρο Christopher Scholl και την σοπράνο Myra Merritt της Metropolitan Opera. Κατά την διάρκεια των σπουδών της είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα και master classes διακεκριμένων καλλιτεχνών όπως οι Kevin Bylsma (Toledo Opera), Martin Katz (University of Michigan), Paul Odette (Eastman School of Music), Margot Garrett (The Julliard School of Music), Ann Baltz (Opera Works), Libby Larsen, Jon Fredric West, κ.α.

photo by Andreas Xenopoulos

Υπήρξε επίσης μέλος του Bowling Green Opera Theatre και του επαγγελματικού φωνητικού συνόλου της εκκλησίας Mariner’s Church of Detroit του Μίσιγκαν μελετώντας και ερμηνεύοντας αποκλειστικά θρησκευτική αναγεννησιακή και μπαρόκ μουσική υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Kenneth Sweetman και του οργανίστα Kevin Bylsma. Συνεργάστηκε επίσης με φορείς όπως το Greek Studies Program του Πανεπιστημίου του Michigan, το Greek Chamber Music Project και το Kerry Town Concert Hall στο Ann Arbor, MI σε μία προσπάθεια διάδοσης της σύγχρονης κλασσικής μουσικής Ελλήνων συνθετών.

Τέλος, από το 2009 και μετά και παράλληλα με τις σπουδές της εργάστηκε στον τομέα του Arts Enterpreneurship στο γραφείο δημοσιών σχέσεων του μουσικού τμήματος του πανεπιστημίου, αλλά και ανεξάρτητα αναπτύσσοντας ειδίκευση στην φωτογραφία καλλιτεχνών, στον σχεδιασμό και management εκδηλώσεων καθώς και στην δημιουργία προωθητικού υλικού (δελτία τύπου, σχεδιασμό αφίσας κ.λπ.)

Την περίοδο 2002-2006 έζησε μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Γαλλίας μελετώντας γλώσσες, φωνητική, αλλά και πραγματοποιώντας τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Συνεργάστηκε με την Όπερα Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου έκανε το ντεμπούτο της στην όπερα Die Zauberflöte του Mozart, καθώς και σε άλλες παραγωγές της Όπερας ως μέλος της χορωδίας και σε μικρούς ρόλους. Σπούδασε Ιταλική γλώσσα και πολιτισμό στο Università per Stranieri στην Perugia της Ιταλίας και Γαλλική γλώσσα και πολιτισμό στο Cours de Civilisation Française de la Sorbonne. Τέλος παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Spéos Photo & Video School στο Παρίσι.

 Γεννήθηκε στη Καβάλα, αλλά μεγάλωσε στο Βόλο. Ζει μεταξύ του Πηλίου και του κόσμου.

Γνωρίστε τη Μαριάντζελα Χατζησταματίου μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της εδώ


Comments are closed.