Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας της ποιητικής συλλογής αποφασίσαμε να σας συστήσουμε τη βολιώτισσα Μαρία Μπλάνα.
Η Μαρία Σ. Μπλάνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Νομική καθώς και Αγγλική Γλώσσα, Λογοτεχνία & Πολιτισμό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ποιήματα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά (Νέο Πλανόδιον, Bibliotheque.gr, Scene&Heard Journal, poeticanet.gr, poiein.gr, κλπ), ενώ έχει λάβει βραβεία σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Το Νοέμβρη του 2018 εκδόθηκε σε δική της μετάφραση και σημειώσεις η νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (εκδ. Κουκούτσι), πάνω στην οποία βασίστηκε και η μεταφορά της νουβέλας σε κεντρική Αθηναϊκή θεατρική σκηνή. Τον Ιούλιο του 2020 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή αστικών χάικου (urban haiku), με τίτλο «Στη Ρωγμή του Τσιμέντου – Η Πόλη με τον Τρόπο του Χάικου», από τις εκδόσεις Σμίλη.
Με μια σειρά τρίστιχων που ακολουθούν την παραδοσιακή μορφή του χαϊκού, η Μ. Μπλάνα καταφέρνει να συμπυκνώσει το νόημα των όσων βλέπουν τα μάτια που κυκλοφορούν στην πόλη της Αθήνας. Η ποίησή της ξεχωρίζει για την αιχμηρή και μίνιμαλ ματιά της. Κάθε χαϊκού της είναι σαν μια γρήγορη σκιαγράφηση, σαν ένα μικρό σημείωμα «να μην ξεχάσω να…» όλων εκείνων των στιγμιότυπων που καθημερινά μας σοκάρουν, μας στεναχωρούν ή μας κάνουν να γελάμε και να σκεφτόμαστε.(απόσπασμα από κριτική που δημοσιεύτηκε στο fractalart.gr μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο πατώντας εδώ)
Τα χαϊκού* της Μ. Μπλάνα συνοδεύονται από μερικά μικρά σχέδια-σημειώσεις της Ευθυμίας Ζάχου. Η Ευθυμία Ζάχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο. Σπούδασε καλλιτεχνικά στο Camberwell University of the Arts και εικονογράφηση στο Falmouth University. Συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στο Λονδίνο ως δασκάλα καλλιτεχνικών.
*Το χαϊκού (ιαπωνικά: 俳句, δηλαδή «αστείος στίχος») είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα. Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά. Το χαϊκού είναι με συνολικά 17 συλλαβές η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Περιγράφει μια εικόνα της φύσης και δίνει στοιχεία για την εποχή του χρόνου μέσα από εποχιακές λέξεις (Κίγκο). Ένα χαϊκού διαβάζεται σε μια αναπνοή.
Όλες οι φυλές
σε κυνήγι θησαυρού.
Πόλη, μπλοφάρεις;
*
Μέσα στο πλήθος
μου σφίγγεις την παλάμη
κανείς δε βλέπει
*
Η πανσέληνος
στα σύρματα της ΔΕΗ
αλλάζει τόνο
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του βιβλίου στο facebook εδώ