Ο άγνωστος Δημήτρης Μητροπάνος

  • Ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής που συμμετείχε στον εμφύλιο. Ο Μητροπάνος δεν τον γνώρισε διότι είχε φύγει από το σπίτι κυνηγημένος. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο. Τότε έλαβε γράμμα το οποίο τους ενημέρωνε ότι ζούσε στη Ρουμανία. Τον συνάντησε για πρώτη φορά στα 29 του χρόνια. Μεγάλωσε με τη μάνα του μέσα στη φτώχεια, την πείνα και τις στερήσεις.
  • Δούλευε ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα οικοδομή και ξυλουργείο, στις κορδέλες κοπής ξύλων.
  • Με τα γειτονόπουλα είχαν φτιάξει χορωδία και τραγουδούσαν τα βράδια καντάδες.
  • Γύρω στα δώδεκα του γράφτηκε στο Κουμμουνιστικό κόμμα, σε μια εποχή κατά την οποία τα πάθη ήταν έντονα και ο αντικομμουνισμός κυριαρχούσε στον δημόσιο βίο. Όπως είπε, οι ιδέες και το αριστερό παρελθόν της οικογένειάς του ήταν οι αιτίες για να κηρυχθεί “ανεπιθύμητος” από τα γυμνάσια της περιοχής. Το ίδιο έγινε και στην Αθήνα.
  • Το  1964 μετακόμισε στην Αθήνα με τον θείο του, που μόλις είχε έρθει από την εξορία για να τελειώσει το γυμνάσιο. Αμέσως ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση. Έγινε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη, συμμετείχε σε πορείες, εξέφραζε ανοιχτά τις ιδέες του. Οι καθηγητές του τον συμβούλευαν «να τα παρατήσει και να βρει καμιά δουλειά». Ακόμα και το δίπλωμα οδήγησης κατάφερε να το βγάλει μετά τη μεταπολίτευση.
  • Το 1965 πρωτοτραγούδησε σε κέντρο με τον Ζαμπέτα. Ήταν μόλις  δεκαεφτά χρόνων. Τραγουδούσε μέχρι   τις έντεκα και μισή γιατί μετά έπρεπε να κοιμηθεί για να πάει  σχολείο το πρωί.
Μητροπάνος
  •  Συνήθως τραγουδούσε  Καζαντζίδη. Έπαιρνε  50 δραχμές την ημέρα.
  • Αποκαλούσε τον εαυτό του λαϊκό τραγουδιστή.
  • Η ιστορία για τη μεγάλη του επιτυχία «Για να σ’εκδικηθώ» του Λάκη Παπαδόπουλου. Όπως είχε πει σε συνέντευξη του με τον Λάκη Παπαδόπουλο μένανε δίπλα δίπλα και μια μέρα του το έφερε να το ακούσει και του είπε «Ρε συ Λάκη, κρίμα να το πεις εσύ, θα πάει χαμένο» και του απάντησε: «Πες το εσύ». Και το είπε.
  • Πρώτη φορά τραγούδησε με τον Θεοδωράκη στα 20 του. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα τον καλεί να ξανατραγουδήσει μαζί του. Την δεύτερη φορά έτρεμε ολόκληρος κι ας ήταν επαγγελματίας πια.
  • Έχει πει ότι χρωστάει μόνο στον Γιώργο Ζαμπέτα γιατί του έδωσε τα πρώτα του τραγούδια αλλά και γιατί  του έδωσε τις βάσεις για να διαμορφώσει τη στάση του απέναντι σε οτιδήποτε.
  • Δεν ήθελε να πολιτευτεί  γιατί όπως έλεγε δεν μπορεί να λέει ψέματα.
  • Οι καλύτερες δουλειές σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας του γι’αυτόν  ήταν με τον Δήμο Μούτση ο «Άγιος Φεβρουάριος», που έκανε στην αρχή της καριέρας του, και μετά με τον Θάνο τον Μικρούτσικο «Στου αιώνα την παράγκα».
  • Θεωρούσε πάντα ότι το ζεϊμπέκικο είναι καθαρά αντρικό.
  • Ο Δημήτρης Μητροπάνος παντρεύτηκε το 1979 τη πρώτη του γυναίκα Φανή Σταμάτη, κόρη του αείμνηστου Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σταμάτη. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και ο γάμος έγινε σε κλειστό κύκλο στην Αθήνα. Οι δυο τους έμειναν παντρεμένοι για μια δεκαετία περίπου, δίχως να αποκτήσουν παιδιά. Ο χωρισμός τους έγινε μέσα σε κόσμιο πλαίσιο, με τον ίδιο να διατηρεί πάντοτε άριστες σχέσεις με την πρώην σύζυγό του.
  • Η δεύτερη σύζυγος του ήταν η Βένια Κοντογιάννη. Τη γνώρισε έξω από το γραφείο του Μάτσα και από εκείνην τη στιγμή άρχισε να τη φλερτάρει, μέχρι που κατάφερε να βγει μαζί της για φαγητό. Της έκανε πρόταση γάμου μετά από ένα ταξίδι του στη Γερμανία και όταν η Βένια το ανακοίνωσε στους γονείς της, είπε στον πατέρα της πως αν δεν παντρευτεί αυτό τον άνθρωπο, δε θα παντρευτεί ποτέ. Ο γάμος έγινε στις 30 Δεκεμβρίου του 1991, μέρα που είχε ρεπό ο ίδιος από το μαγαζί που εμφανιζόταν. Έζησαν μαζί 20 χρόνια, μέχρι και τον θάνατο του και απέκτησαν δύο κόρες, τη Μυρσίνη και την Αναστασία. Ο ίδιος είχε πει: «Aν ήταν να διαλέξω μια μόνο περίοδο από τη ζωή μου, θα ήταν αυτά τα χρόνια».
  • Έφυγε από κοντά μας στις 17 Απριλίου 2012

Ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης («Εμείς οι δυο» κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό») ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Στη δεκαετία του 1990 και έπειτα θα συνεργαστεί με εξίσου σπουδαίους σύγχρονους συνθέτες, όπως οι Μάριος Τόκας, Θάνος Μικρούτσικος, Βαγγέλης Κορακάκης, Γιώργος Μουκίδης, Δημήτρης Παπαδημητρίου κ.α.. Τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει θα κινούνται σε πιο «έντεχνα» μονοπάτια και με πιο επιτηδευμένους στίχους, με συχνά πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Μεγάλες, διαχρονικές του επιτυχίες ήταν τα τραγούδια «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα», «Τα λαδάδικα»


Comments are closed.