Αν καθίσουμε να σκεφτούμε ποιος ήταν ο ηθοποιός που έπαιζε στις ταινίες του παλιού κινηματογράφου τον αστυνομικό το πρώτο πρόσωπο, η πρώτη φιγούρα που μας έρχεται στο μυαλό είναι του Κώστα Παπαχρήστου.
Ο ψηλός με το μουστακάκι που εμφανιζόταν συνήθως ως χωροφύλακας, αστυφύλακας, αρχιφύλακας,αστυνομικός και διοικητής αστυνομικού τμήματος είχε πάθος με τον στρατό και τις στολές των αξιωματικών και για περισσότερα από 40 χρόνια συμμετείχε σε 200 ταινίες.
Σε μια πληροφορία που δίνεται είναι πώς είχε ο ίδιος τις στολές του στο προσωπικό του βεστιάριο και τις έραβε μόνος του και στη συνέχεια άρχισε να δανείζει σε άλλες παραγωγές.
Σε μια άγνωστη πλευρά της ζωής του, είχε γίνει τόσο ξεφτέρι στη ραπτική και την ενδυματολογία που από το 1964 άρχισε να δραστηριοποιείται ως επαγγελματίας ενδυματολόγος σε πολλές ταινίες! Αλλά και σύμβουλος στρατιωτικών θεμάτων!
Στις περισσότερες μάλιστα παραγωγές συνήθιζε να κρατά διάφορους ρόλους στα συνεργεία και τα πλατό, από τεχνικός σύμβουλος και βοηθός παραγωγής μέχρι και βοηθός σκηνοθέτη.
Τα Πρώτα χρόνια
Ο Κώστας Παπαχρήστος γεννήθηκε στο Βόλο το 1916 στον Βόλο σε μια οικογένεια που έβγαλε δυο ηθοποιούς,αυτόν και τον μεγαλύτερο αδερφό του Νίκο Παπαχρήστο. Η οικογένεια μετακομίζει σύντομα στη Θεσσαλονίκη, όπου και πήγε σχολείο ο Κώστας.
Ο μικρός είχε από την αρχή της ζωής του κόλλημα με το χακί και ήταν αποφασισμένος να το αποδείξει. Το 1933, πριν κλείσει ακόμα τα 17 του και βγάλει το Γυμνάσιο, το σκάει κρυφά από το σπίτι του και καταφτάνει στη Λάρισα για να καταταγεί εθελοντικά στην Αεροπορία! Το σχέδιο το προετοίμαζε καιρό, αφού είχε στην κατοχή του πλαστά έγγραφα που τον εμφάνιζαν ενήλικο.
Η αγωνία των γονιών του πήρε τέλος όταν έλαβαν ένα γράμμα από τον νεαρό Κώστα που τους ενημέρωνε για το παράτολμο εγχείρημά του, παρακαλώντας τους να μην τον προδώσουν! Δεν το έκαναν ποτέ.
Ολοκληρώνοντας την εθελοντική του θητεία, έμελλε να ξαναφορέσει τη στολή του φαντάρου στον Πόλεμο του 1940, όπου πολέμησε με γενναιότητα στην πρώτη γραμμή και τιμήθηκε με μετάλλιο ανδρείας.
Οι περιπέτειες με τα σώματα ασφαλείας δεν θα τέλειωναν βέβαια εδώ, καθώς τις στολές θα τις φορούσε και πάλι και μάλιστα συνεχώς. Αφού πέρασε μερικά φεγγάρια στη δραματική σχολή του Καρόλου Κουν.Ο πρώην φαντάρος μετατρέπεται σε αστυφύλακα και αξιωματικό για τις ανάγκες του ελληνικού σινεμά…
Οι συμμετοχές του σε ταινίες
Οι πρώτες του εμφανίσεις στο σινεμά είναι σε ρόλους κομπάρσου θα συμμετάσχει στο Οχυρό 27» το 1948 και στον «Γρουσούζη» το 1952, όπου κάνει τον μαγαζάτορα, το 1953 όμως θα έρθει ο πρώτος του ρόλος αστυνομικού στην ταινία «Οι ουρανοί είναι δικοί μας»
Θα ακολουθήσουν πολλές συμμετοχές σε ταινίες όπως στη «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955) ως Διοικητής σταθμού χωροφυλακής, στην «Καφετζού» (1956) ως διοικητής αστυνομικού τμήματος, ως αστυφύλακας στη «Θεία απ’ το Σικάγο» (1957), ως αρχιφύλακας στον «Ηλία του 16ου» (1959), αστυνομικός στη «Χριστίνα» (1960), τροχονόμος στο «Κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), διοικητής αστυνομικού τμήματος στο φιλμ «Ο Μήτρος κι ο Μητρούσης στην Αθήνα» (1960), αστυνομικός στους «Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες» (1960), υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού στην «Αλίκη στο Ναυτικό» (1961), αστυφύλακας στον «Καλό μας άγγελο» (1961), αξιωματικός της αστυνομίας στον «Νόμο 4.000» (1962)!
Αστυνομικός επίσης στα «Ευτυχώς χωρίς δουλειά» (1963), «Αυτό το κάτι άλλο» (1963), «Η σωφερίνα» (1964), «Οι φτωχοδιάβολοι» (1964), «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης» (1964) και «Βοήθεια ο Βέγγος, φανερός πράκτωρ 000»! Αλλά και αντισυνταγματάρχης στη «Λεωφόρο της προδοσίας» (1969), αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στο «Υποβρύχιο Παπανικολής» (1972) και στρατηγός Πεζικού τελικά στη φοβερή «Λούφα και Παραλλαγή» (1984).
Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Δήμητρα Σερεμέτη αλλά δυστυχώς η μοίρα δεν ήθελε να μπορέσουν να ζήσουν πολλά χρόνια μαζί καθώς έπειτα από μόλις 3,5 χρόνια κοινής ζωής τον πήρε μακριά της.
Ο Κώστας Παπαχρήστος πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 χτυπημένος από την επάρατο. Εργαζόταν μάλιστα ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και προμηθευτής στρατιωτικών στολών στη σειρά «Πρόβα νυφικού» (ΑΝΤ1) όταν υπέστη καρδιακό επεισόδιο τον Μάρτιο του 1995, το οποίο επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του.
Πληροφορίες από το newsbeast.gr
-
1 Στο αγαπημένο σήριαλ «Άγριες Μέλισσες» από χθες ο Βολιώτης Αργύρης Πανταζάρας.
-
2 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Μαρία Μαργαρίτη-ηθοποιός, σκηνοθέτις
-
3 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Περικλής Τσιαμαντάνης|Ηθοποιός,σκηνοθέτης
-
4 Πρόσωπα της Μαγνησίας Δημήτρης Νάνος,ηθοποιός-σκηνοθέτης
-
5 Μίνα Αδαμάκη.Ο Βόλος το Πήλιο και το θέατρο
-
6 “Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς” του Νίκου Τσακνάκη-Ψυχολόγου Παιδιών και εφήβων
-
7 Πρόσωπα Ζήσης Παπαϊωάννου -Hθοποιός, Καθηγητής Θεάτρου
-
8 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αμαλία Γκιζά,Ηθοποιός
-
9 Στο βιβλίο Γκίνες ο βολιώτης Ανδρέας Τιλελής
-
10 Ταλέντα της Μαγνησίας. Γιώργος Βελιάδης, Διεθνής Πρωταθλητής Κολύμβησης