Ποια ήταν η θρυλική «φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά;

Η θρυλική Φρουτοπία δημιουργήθηκε το 1983 από τον «ποιητή των παραμυθιών» Ευγένιο Τριβιζά και τον σκιτσογράφο Νίκο Μαρουλάκη. Το κόμικ εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη ενώ μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από το κανάλι της ΕΡΤ, με εναρκτήρια μέρα προβολής στις 8 Νοεμβρίου 1985.

Ένας έξοχος θίασος από μαριονέτες και πλούσια σκηνικά, τα οποία επιμελήθηκε η οικογένεια Σοφιανού, οπτικοποίησε για το παιδικό κοινό την απολαυστική Φρουτοπία. Διάσημοι ηθοποιοί, όπως ο Δημήτρης Πιατάς, η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Ντίνα Κώνστα, ο Παύλος Χαϊκάλης έδωσαν τις φωνές τους στα φρούτα και τα λαχανικά της Φρουτοπίας κι έτσι ζωντάνεψε μπροστά στα παιδικά μάτια ένας ολόκληρος κόσμος, γεμάτος δράση, περιπέτεια και απολαυστικό χιούμορ, με τα ευφάνταστα όσο και μοναδικά λογοπαίγνια του γνωστού συγγραφέα.

Η ιδέα της Φρουτοπίας προέκυψε έπειτα από τη συνεργασία του Τριβιζά με το παιδικό περιοδικό «Το Ρόδι», όπου δημοσιεύθηκε μία συνέντευξη που πήρε ο συγγραφέας από ένα μήλο, το οποίο παραπονιόταν για την ευνοϊκή μεταχείριση των ροδιών από το περιοδικό. Ακολούθησαν και άλλες συνεντεύξεις με πολλά ακόμη φρούτα, ώστε δικαίως να γεννηθεί η ανάγκη να γραφτεί γι’ αυτά μια μοναδική ιστορία.

Ποια ήταν η θρυλική «φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά;

Η ιστορία της αρχίζει όταν εξαφανίζεται μυστηριωδώς ο Μανώλης ο μανάβης

Η Φρουτοπία είναι «μια χώρα μακρινή, μια πολιτεία φανταστική», που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. Η ιστορία της αρχίζει όταν εξαφανίζεται μυστηριωδώς ο Μανώλης ο μανάβης, γεγονός που δίνει στα φρούτα και τα λαχανικά την ευκαιρία να κάνουν την επανάστασή τους και να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Εκλέγουν αντιπροσώπους σε διάφορα αξιώματα, ανακηρύσσουν αρχηγό τους τον Αιμίλιο το μήλο και οργανώνουν στρατό με επικεφαλής το Φώντα το Σκληρό Καρύδι, με στόχο να εμποδίσει την είσοδο άλλων μανάβηδων στη χώρα.

Ο «δαιμόνιος» δημοσιογράφος Πίκος Απίκος

Το μυστήριο της εξαφάνισης καλείται να λύσει ο «δαιμόνιος δημοσιογράφος» Πίκος Απίκος, απεσταλμένος της εφημερίδας Τρέχα Γύρευε, και ο αστυνομικός Κρυψίβουλος, που κυκλοφορεί όμως ινκόγκνιτο, μεταμφιεσμένος σε χαρτοσακούλα.

Ποια ήταν η θρυλική «φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά;

Συνολικά δημιουργήθηκαν 47 επεισόδια

Στη διάρκεια των απολαυστικών 47 επεισοδίων, παρακολουθούμε την καθημερινότητα των ηρώων της Φρουτοπίας, που ζουν ουσιαστικά σε έναν μικρόκοσμο που δεν απέχει και πολύ από το δικό μας.

Βλέπουμε τον έpωτα της Μαρουλίτας (μαρούλι) με το Θάνο το Κολοκυθάκι, που ονειρεύεται να δείρει έναν μανάβη· τον Βρασίδα το Κρεμμύδι, το σκληροτράχηλο δεσμοφύλακα που φυλάσσει τους δύο βασικούς προδότες της χώρας, το Λάκη τον Λωτό και τη Βεατρίκη το Σπαράγγι· τη Φαρμακόγλωσση Πιπεριά, ανακατώστρα και κουτσομπόλα της γειτονιάς· τον πολυπράγμονα εφευρέτη, το Φραγκίσκο το Φφραγκόσυκο, κατασκευαστή του Φρουτοκτήνους, μηχάνημα προορισμένο να διαλύει τους μανάβηδες, χωρίζοντας το «μάνα» και αφήνοντας…τις βίδες!

Η Φρουτοπία διαθέτει δική της κυβέρνηση, δική της αστυνομία, τη Φυστική Αστυνομία, μέχρι και ομάδες ποδοσφαίρου, την Κόκκινη Θύελλα, όπου αγωνίζονται κεράσια και παντζάρια και τον Πανκιτρινιακό, που απαρτίζεται από μπανάνες, λεμόνια και πεπόνια. Και όλοι οι ήρωες αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους, υψώνοντας το ανάστημά τους στους μανάβηδες και τις δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, τη Λεμονοστιφέν και την Κομποστάλ.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία της Φρουτοπίας, το τέλος της δεν προβλήθηκε ποτέ λόγω περικοπών στη ζώνη του προγράμματος που προβαλλόταν η σειρά.

Μπορείτε να δείτε τα επεισόδια μέσω του ertflix.gr

Πηγή άρθρου newslink.gr


Comments are closed.