-Παύλος Βρέλλης. Γεννημένος στα Γιάννενα στις 25/3/1923, ορφάνεψε σε ηλικία 4 ετών από μητέρα. Εννέα χρόνια αργότερα χάνεται και ο πατέρας του.
-Το ρόλο της μητέρας αναλαμβάνει η θεία του ,η αδερφή της μητέρα του,που ήταν παιδαγωγός στο επάγγελμα
-Τα πρώτα του έργα ήταν όταν ήταν πολύ μικρό όταν ζωγράφιζε και σμίλευε σε ξύλο και πέτρα αγαπημένους του ήρεως.
-Τον συνέλαβαν οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής, χρησιμοποιώντας τον μαζί με άλλα παιδιά για να καθαρίζει απομεινάρια πολεμικού υλικού, που δεν είχαν εκραγεί.
-Έχοντας ζήσει σα μελλοθάνατος , σκάλιζε στη φυλακή απλά αντικείμενα σε ξύλο, περίμενε τις τελευταίες του στιγμές, είδε φίλους να χάνονται για πάντα, αποτύπωνε μορφές συγκρατούμενων του, με διαφορετική πια ενόραση.
Παύλος Βρέλλης. Ο καλλιτέχνης που ξεκίνησε ως συντηρητής στην Ακρόπολη και ίδρυσε το πρώτο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. …
-Το 1945 καταπιάνεται με την παραγωγή προτομών. Από τις πρώτες του δημιουργίες είναι η προτομή του Στρατηγού Λύτρα και του Γ. Καλούδη με αποκορύφωμα το είδωλο του Αρχιεπίσκοπου Σπυρίδωνα Βλάχου….
-Μετά από επιθυμία και προτροπές της θείας του, θα τον δούμε το 1945, να μπαίνει στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και να αποφοιτά το 1947.
-Το 1949 μετακόμισε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει μαθήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Καθυστέρησε να αποφοιτήσει, εξαιτίας του εμφυλίου, του «χειρότερου πολέμου» όπως αποκαλούσε.
-Μετά την αποφοίτησή του, δούλεψε ως συντηρητής σε έργα της Ακρόπολης αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
-Με υποτροφία, σπούδασε Χαλκογλυπτική στη Φλωρεντία και Ψηφοθεσία στη Ραβέννα.
-Έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στα καλλιτεχνικά ρεύματα που γνώρισαν άνθιση εκείνη την εποχή, όπως ο κυβισμός και ο κονστρουκτιβισμός, ενώ ταξίδευε συνέχεια και διάβαζε μανιωδώς για να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις του περί Τέχνης….
-Το 1975 δημιούργησε ένα μικρό πειραματικό χώρο στο χωριό Μουζακαίοι, όπου εκθέτει το πρώτο του θέμα, το «Κρυφό Σχολειό». Η δουλειά του ήταν απαιτητική. Οι κέρινες ανθρώπινες μορφές που δημιούργησε αποτυπώθηκαν πρώτα σε πηλό, έπειτα σε γύψο και τέλος σε κερί. Στον σημερινό χώρο του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων μεταφέρθηκε το 1995.
-Ο Παύλος Βρέλλης πέθανε στις 23 Ιουλίου του 2010. Υπήρξε παντρεμένος με την Μαρία Γιαννίτση μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Άννα….
Πηγή πληροφοριών www.vrellis.gr