Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Προέρχεται από οικογένεια που έχει άμεση σχέση με την ελληνική μουσική. Από πολύ μικρή ηλικία ανδρώνεται μουσικά σε ένα περιβάλλον που σχετίζεται με το ρεμπέτικο τραγούδι, τους έντεχνους δημιουργούς αλλά και την Βυζαντινή μουσική.
Σε μικρή ηλικία αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Ξεκινά ουσιαστικά την επαγγελματική του καριέρα παίζοντας σαντούρι στη δισκογραφία και σε παραστάσεις, ενώ παράλληλα σπουδάζει την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής, δίπλα στους κορυφαίους πρωτοψάλτες Μανώλη Χατζημάρκο και Μιχάλη Μελέτη, καθώς και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Την περίοδο 1993-1997 βρίσκεται για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ και ταυτόχρονα δραστηριοποιείται έντονα στη μουσική.
Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης ιδρύει την Εστουδιαντίνα με φίλους μουσικούς
Σε ηλικία 20 χρονών αρχίζει να ζυμώνει την ιδέα της δημιουργίας μιας ορχήστρας που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Μουσική. Έτσι λοιπόν, ιδρύει την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, με αρωγούς και συμπαραστάτες συνομήλικους φίλους μουσικούς από την πόλη της Νέας Ιωνίας και του Βόλου.
Με την ορχήστρα, αρχίζει μια πορεία έντονης δραστηριότητας με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μ’ ένα σημαντικό εκδοτικό έργο που ξεπερνά τις 700 χιλιάδες αντιτύπων( 17 CD’s ).
Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνεργάζεται ως σολίστας στο σαντούρι με κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής και της Διεθνούς μουσικής σκηνής, (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου, Σταυρός Ξαρχάκος, Zulfli Livaneli, Loreena Mckennitt και πολλοί άλλοι), δημιουργώντας ένα σημαντικό δισκογραφικό έργο σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του σε εκατοντάδες συναυλίες ανά τον κόσμο.
Ξεχωριστή στιγμή-σταθμός αποτελεί η συνεργασία του, με τον Γιώργο Νταλάρα. Από τις αρχές του 2000 συνεργάζονται σε συναυλίες αλλά και δισκογραφικά κάνοντας μαζί πολλές φορές και τις επιμέλειες κάποιων εκδόσεων.
Έχει συνεργαστεί με την πλειονότητα των τραγουδιστών από το χώρο του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού όπως και από τον χώρο της παράδοσης.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γίνετε ευρύτερα γνωστός μέσα από τις μουσικές του δημιουργίες για το Ελληνικό Θέατρο, την Ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έχει επενδύσει μουσικά, πάνω από 15 ντοκιμαντέρ, σε σχέση με τη νεότερη Ελληνική ιστορία καθώς και ντοκιμαντέρ κυρίως ξένης παραγωγής που σχετίζονται με την προστασία του πλανήτη και την οικολογία
Το 2008 στα πλαίσια της διεκδίκησης – και τελικά ανάληψης – των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνθέτει τον Ύμνο των Μεσογειακών Αγώνων, ο οποίος, μετά από ψηφοφορία όλων των μελών, αποφασίστηκε να αποτελεί το επίσημο μουσικό σήμα-ύμνο της διοργάνωσης.
Το Μάρτιο του 2009 ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής του απένειμε το οφίκιο του Άρχοντος Μαΐστρου του Θρόνου, σε αναγνώριση του πολιτιστικού του έργου και της προσφοράς του στον Απόδημο Ελληνισμό, με αφορμή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε για το Ελληνικό τμήμα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Το 2012, 0 Ανδρέας Κατσιγιάννης αναλαμβάνει με μία συμβολική κίνηση και την υποστήριξη της UNESCO, να ενώσει δύο καλλιτέχνες με την φωνή τους, τον Έλληνα τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα και τον Τούρκο διανοούμενο και μουσικό Zulfu Livaneli, τραγουδώντας δύο συνθέσεις του .
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Ανδρέας Κατσιγιάννης ξεκίνησε την συνεργασία του με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και την Μιμή Ντενίση, γράφοντας την μουσική για την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη».
Το 2016 κυκλοφορούν συνολικά 3 δίσκοι, Πέστο για Μένα, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, Της καρδιάς τα Πάθη, με ερμηνευτή τον Μπάμπη Τσέρτο και το album Euphoria με ορχηστρική μουσική.
Το 2017 κυκλοφόρησε το μουσικό έργο με τίτλο 1906, που αναφέρεται στο ολοκαύτωμα της Αγχιάλου, με την συμμετοχή του ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου όπου αφηγήθηκε αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο του ποιητή Κώστα Βάρναλη, και με ερμηνευτές την Ελένη Βιτάλη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Δημήτρη Μπάση και την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου.
Συνολικά έχει γράψει πάνω απο 400 τραγούδια.
Μουσικές του βρίσκονται σε δεκάδες δισκογραφικές συλλογές ανά τον κόσμο. Συνολικά έχει γράψει έως σήμερα, πάνω από 400 τραγούδια. Έχει συνθέσει πάνω από 200 ορχηστρικά θέματα που έχουν εκδοθεί σε συλλογές και στην προσωπική του δισκογραφία (15 albums).
Τον Απρίλιο του 2019 ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ολομέλεια της Πρυτανίας ,τον βράβευσαν σε ειδική τελετή στην αίθουσα του Αμφιθεάτρου “Κορδάτος’’, ως πρεσβευτή του πολιτισμού διεθνώς.
Το κείμενο και η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Ανδρέα Κατσιγιάννη και μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ
-
1 Δείτε τους επιτάφιους των Ιερών Ναών του Βόλου & της Ν.Ιωνίας
-
2 Πρόσωπα της Μαγνησίας.Γιώργος Λυμπεράκης, Μουσικός-Μαέστρος
-
3 Κανάλι δυναμικής αυτοάμυνας από δύο Βολιώτες
-
4 Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας, Οδός Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού)
-
5 Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο “Οινοπνεύματος” στο Βόλο
-
6 Καλλιτέχνες της Μαγνησίας. Γιώργος Παυλίδης, λυράρης-μουσικός
-
7 Εικόνες από το κέντρο του Βόλου σήμερα
-
8 Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας. Νικοτσάρα.
-
9 60 βιβλία Μπράιγ στους «Μάγνητες Τυφλούς» από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις»
-
10 Πρόσωπα της Μαγνησίας.Εύη Υφαντή,φωτογράφος