Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αθηνά Μουστακαλή,Αγριώτισσα.

H Aθηνά γεννήθηκε τον Μάρτη του 1961 στην Αγριά. Είναι η μοναχοκόρη και το μοναχοπαίδι της οικογένειας Μουστακαλή, μιας από τις πρώτες και ιστορικές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην Αγριά από την Δράκεια το 1920.

Κληρονόμησε την αίσθηση του δικαίου, της ελευθερίας και της αναντίρρητης απόκτησης των ανθρωπίνων διακιωμάτων από τον πατέρα της, τον Γιώργο,, μεγαλώνοντας με την γλυκύτητα και την νοικοκυροσύνη της μητέρας της Βασιλικής. Δημοτικό σχολείο πήγε στην Αγριά και τις τρεις πρώτες τάξεις γυμνασίου στο Β’ Θηλέων Βόλου.

Τότε, το 1975 ο πατέρας της, ο Γεώργιος Μουστακαλής, που ήταν μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου φτιάχνει το Γυμνάσιο Αγριάς με την βοήθεια όλης της τοπικής κοινωνίας και με τον γυμνασιάρχη Νικόλαο Επιδέξιο. Κι έτσι τελειώνει το εξατάξιο -τότε- γυμνάσιο στο νεοϊδρυθέν σχολικό κτίριο στην Αγριά.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αθηνά Μουστακαλή,Αγριώτισσα.

Το 1983 παντρεύεται τον αξιωματικό της πολεμικής Αεροπορίας Θεόδωρο Ταμβάκη, γιο του επίσης Αγριώτη δάσκαλου Κλεισθένη.Αποκτούν τρία αξιαγάπητα παιδιά, την Μαρία, φιλόλογο του 7ου γυμνασίου Βόλου, τον Γιώργο, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του coffee press στα Ψυγεία Αγριάς και τον Κλεισθένη-Χρήστο.  Το τρίτο παιδί γίνεται η αφορμή να μπει δραστικά και μέσω του συλλόγου ΑΜΕΑ Νομού Μαγνησίας σε αγώνα ζωής και διεκδίκησης μιας πιο πρακτικής, άνετης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.

Αναγκάστηκε  να μάθει να μιλά εκτός από Αγγλικά και Ιταλικά, την νοηματική, την γλώσσα των ματιών, των χεριών και των συναισθημάτων, όπως λέει η ίδια.Έπρεπε  να κάνει τον κόσμο να φαίνεται απλός και γελαστός στα μάτια των παιδιών της, και τα κατάφερε. Η ζωή και οι δυσκολίες έγιναν ευλογία, κέρδος ψυχής.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αθηνά Μουστακαλή,Αγριώτισσα.

Η σελίδα στο facebook “Εν Αγρια”

Οι περισσότεροι από μας την γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια από την ηλεκτρονική σελίδα(ομάδα) “Εν Αγριά“, την οποία διαχειρίζεται μαζί με άλλους άξιους συμπολίτες της. Η αρχική ιδέα ήταν δική της, εξαιτίας της αγάπης για τον τόπο της, την βαθιά υποχρέωση στην ιστορία της οικογένειάς της και της ανάγκης της σωστής ανάδειξης και προβολής της Αγριάς.

Έπρεπε κατά την άποψή της, να δουν όσο περισσότεροι άνθρωποι την Αγριά με την δική της ευαίσθητη ματιά. Η διαφορά της σελίδας είναι ότι η τεχνολογία και το διαδίκτυο προσαρμόστηκε και “προσκύνησε” το εκλεπτυσμένο και την ποιότητα. Εισέβαλε και έγινε ένα με την Αγριά, η Ελληνική ποίηση και η λογοτεχνία, συνοδευόμενες με  “εργα τένης” φωτογραφίες καταξιωμένων καλλιτεχνών, αλλά και ερασιτεχνών φωτογράφων, που καθημερινά προσθέτουν  μαγευτικές στιγμές Αγριώτικης φύσης, που θα μείνουν στην αιωνιότητα.

Με την ευχή της συνέχειας του έργου της, στους δύσκολους καιρούς γεμάτους φόβο, αβεβαιότητα και απειλή, η Αγριά και η σελίδα της να γίνει όαση ελπίδας και παράδεισος ζωής στις καρδιές όλων μας.


Comments are closed.