Η Δαμιανού Ελένη Ελλάδα είναι χορεύτρια και σχεδιάστρια κοστουμιών θέατρου, με βάση τις Βρυξέλλες του Βελγίου.
Γεννήθηκε το 1992 στο Βόλο, όπου ήρθε σε επαφή με το χορό και τη ρυθμική γυμναστική σε μικρή ηλικία.
Ξεκίνησε της σπουδές της στο χορό το 2010 στην Λυρική σχολή και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Το 2013 έλαβε τριετή υποτροφία για τη σχολή της Anne Teresa De Keersmaeker, P.A.R.T.S., με έδρα τις Βρυξέλλες, όπου αποφοίτησε το 2016. Το 2016 έλαβε υποτροφία για να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ecole des Sables στη Σενεγάλη.
Από το 2016 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τον Radouan Mriziga, για τις παραγωγές της ομάδας του A7LA5. Έχει δουλέψει μαζί του για το κομμάτι “7” ως χορεύτρια και συνδημιουργός, για το κομμάτι “33” ως χορεύτρια και σκηνογράφος, ενώ διδάσκει το κινητικό του λεξιλόγιο σε σεμινάρια, και ακροάσεις.
Οι συνεργασίες της
Ως χορεύτρια, έχει συνεργαστεί με χορογράφους σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική, με ονόματα όπως, Radouan Mriziga (Marocco), Anne-Linn Akselsen (Norway), Yuika Hashimoto (Japan), Fabrice Mazliah (Switzerland), Cindy Van Acker (Switzerland), David Zambrano(Venezuela), Mohamed Y. Shika (Egypt), Jerome Bell (France), Francesco Scavetta (Italy), Jonathan Burrows(UK), Ultima Vez(Belgium)κ.α.
Έχει χορέψει σε φεστιβάλ όπως Alkantara Festival (Lisbon), Festival d’Automne (Paris), New Empathies (Berlin), Oktoberdans (Bergen), κ.α. και σε θέατρα όπως, STUCK(Leuven), KAAI Theater(Brussels), WEXNER center for the Arts (Colombus), CAC( Cincinati), PACT Zollverein (Essen), De Singel (Antwerp), Z33( Hasselt), Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Αθηνα)κ.α.
Διδάχθηκε ρεπερτόριο, Trisha Brown, Rosas, Forshythe, και Pina Bausch. Το 2014 συνεργάστηκε με τον χορευτή Eduardo Torroja για την αναβίωση του ρεπερτορίου της ομάδας Ultima Vez, με αφορμη την ταινία “Boom Belgie”.
Το 2013 πήρε μέρος στην ταινία “Black Box” του Γερασιμου Ρήγα.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δημιούργησε τη δική της μέθοδο χορογραφικής σύνθεσης, και εξερεύνησης του σώματος με βάση τον αυτοσχεδιασμό (body mechanics and spatial architecture)
Η μέθοδος, εστιάζει στη μηχανική του σώματος, τις δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει το σώμα μέσα σε κανόνες περιορισμού και την δημιουργία κινήσεων στον χώρο δίνοντας έμφαση στη χρησιμότητα του αρνητικού χώρου. Διδάσκει την τεχνική της από το 2016 σε studio χορού, σχολές και ως μάθημα προθέρμανσης σε ομάδες χορού( Mohamed Toukabri, Need Company).
-
1 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χρυσούλα-Ευαγγελία Βακαλούδη-Ανθυποπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
-
2 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αγγελική Παπαγεωργίου,εικαστικός
-
3 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Απόστολος Βλαχάβας,Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΜSc
-
4 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Ιωάννης Σακκόπουλος, φυσικοθεραπευτής
-
5 Πρόσωπα της Μαγνησίας.Κερασία Ζορμπά, Επιμελήτρια κειμένων
-
6 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Τόλης Κόκκινος|Μουσικός, συνθέτης.
-
7 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Βασίλης Κολοβός Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
-
8 Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Τσακνάκη Γαβαλά- Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας
-
9 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, Δημοσιογράφος
-
10 Πρόσωπα της Μαγνησίας. Βασιλική Μακρυγιάννη,Κοινωνική λειτουργός