Ο Γεράσιμος Τσιμπλούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Τα καλοκαίρια, ως παιδί,τα περνούσε στις Αφέτες και στην Άφησσο, γενέθλια γη της μητρός του. Τα παιδικά βιώματα θα καθορίσουν επιλογές του. Ο Λαϊκός Πολιτισμός και η Μουσειακή Εκπαίδευση γεμίζουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του.
Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημίας. Πήρε πτυχίο εξομοίωσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η πορεία του στην εκπαίδευση
Από το 1984 υπηρετεί στην Α/θμια Εκπαίδευση. Σταθμοί στην εκπαιδευτική του διαδρομή η συμμετοχή του στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (1996-2001), η θητεία στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (2002-2010), η διδασκαλία στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων) και η τρίχρονη θητεία του ως διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου. Συνεχίζει να διδάσκει στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναλαμβάνει διευθυντής στο 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Πιστεύει και αγωνίζεται για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία με δράσεις για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον.
Αρθρογραφούσε στον τοπικό τύπο και στα περιοδικά «Ώρες», «Εν Βόλω» και «Μαγνησία». Υπήρξε μέλος της τελευταίας συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Μαγνησία» με πρόεδρο τον αείμνηστο Κώστα Λιάπη.
Υπήρξε πρόεδρος ή γ. γραμματέας Δ.Σ. συλλόγων της περιοχής (Όμιλος Ερευνών Πηλίου, Όμιλος Unesco –παράρτημα Βόλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας και Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας).
Τοπικός σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Ν. Ιωνίας του Δήμου Βόλου, επί δημαρχίας Πάνου Σκοτινιώτη.
Συμμετέχει ως εισηγητής ή ως σύνεδρος σε σεμινάρια και συνέδρια που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, τη Μουσειακή Εκπαίδευση και το Περιβάλλον. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη σύνδεση των μουσείων με την εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του «Ολοκαυτώματος» στο δημοτικό. Οι εργασίες, που έγιναν από τους/τις μαθητές/τριες του, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.
Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής Ενηλίκων με υπεύθυνο τον φιλόλογο-συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή.
Εξωτερικός συνεργάτης του Τοπικού Μουσείου Μηλεών. Εμψυχωτής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Μακρινίτσας και Πορταριάς.
Είχε την πρωτοβουλία της ίδρυσης του πολιτιστικού σωματείου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» και είναι γ. γραμματέας του πρώτου εκλεγμένου Δ.Σ.
Αγαπά τις διαδρομές στην πόλη με τα πόδια. Δεν ψάχνει την Κολχίδα αλλά γειτονιές με χαμηλά σπίτια και λουλουδιασμένες αυλές. Του αρκεί μια καλησπέρα από άγνωστα χείλη.
Θέλει να ταξιδεύει μέσα από τις αφηγήσεις ζωής οικείων και άγνωστων προσώπων.
Αγαπά τα ταξίδια της Γραφής. Πυξίδα του η συλλογική μνήμη. Το χθες ακουμπά στο σήμερα. Το μέλλον άγνωστο και αισιόδοξο…
Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.
Συγγραφικό έργο:
«Θεόφιλος Χατζημιχαήλ-το έργο του είναι ένα παράθυρο στη φύση», έκδοση ΚΠΕ Μακρινίτσας, 2006
«Ο Λαγός και η Χελώνα ταξιδεύουν», εκπαιδευτικό παραμύθι για τη Μακρινίτσα, έκδοση ΚΠΕ Μακρινίτσας, 2007
«Στο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα 4+1 ιστορίες», έκδοση ΚΠΕ Μακρινίτσας, 2009
«Η Αλφαβήτα στη Γραμματούπολη», Ήρα Εκδοτική, Βόλος 2015
Συμμετοχή σε συλλογικές εκδόσεις:
«Γραφής Ταξίδια», ανθολογία διηγημάτων, Εκδόσεις Βάρφη, Θεσσαλονίκη 2016
«Ιστορίες ζωής», ανθολογία ομάδας δημιουργικής γραφής, Εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ, Ιούνιος 2018
«Τα χριστουγεννιάτικα», ανθολογία Εργαστηρίου Γραφής, Εκδόσεις ΗΒΗ, Δεκέμβριος 2019