Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Μουτσιάρας,Μουσικός διευθυντής και μαέστρος

Ο Γιώργος Μουτσιάρας γεννήθηκε στο Βόλο όπου έκανε τις πρώτες μουσικές σπουδές πιάνου και ανώτερων θεωρητικών μουσικής. Το 1999 βρίσκεται στην Ολλανδία σπουδάζοντας διεύθυνση ορχήστρας στις πόλεις Rotterdam και Maastricht, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές γίνονται στο Leuven του Βελγίου. Σήμερα ζει στο Hilversum της Ολλανδίας διευθύνοντας την ορχήστρα και τη χορωδία “Toonkunst Bussum” καθώς στο ενεργητικό του βρίσκεται κι η καλλιτεχνική διεύθυνση της ορχήστρας δωματίου “Nederlands Camerata”.

Έχει διευθύνει πολλές συναυλίες ανά την Ευρώπη με δικά του μουσικά σύνολα αλλά και ξένες ορχήστρες. Επίσης ως αρχιμουσικός έχει τιμηθεί με βραβείο “Orchestra Favorite” σε μουσικό διαγωνισμό στις Η.Π.Α., έχει ηχογραφήσει τέσσερα προσωπικά CDs καθώς και για την Ολλανδική ραδιοφωνία. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί κατά καιρούς με ολλανδικά σύνολα στη Μαγνησία και το 2018 έκανε το ντεμπούτο του διευθύνοντας την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ.

 @Βy Rien de Jager  Γιώργος Μουτσιάρας,Μουσικός διευθυντής και μαέστρο
@Βy Rien de Jager

Στη γενέτειρα του, στο Βόλο παρακολουθεί από μικρή ηλικία μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο και στη Μουσική Σχολή Μαγνησίας όπου κι ολοκληρώνει τις σπουδές πιάνου κι ανώτερων θεωρητικών με καθηγητές την Κ. Ζωνζήλου-Σαμαρτζή και τον Γ. Βασιλείου αντίστοιχα. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα μονωδίας με την Κ. Μόρφη και φαγγότου με τον Τ. Δαναηλίδη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας Λέσχης Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας μετά από παρότρυνση της έως τότε μαέστρου της χορωδίας Κ. Μόρφη.

Μετέπειτα αναλαμβάνει τη Βολιώτικη Χορωδία, έπειτα από την παραίτηση του τότε μαέστρου της Β. Μαστρογιάννη και με την υποστήριξη του τέως προέδρου του σωματείου Α. Δημητρόπουλου. Στη συνέχεια μετοικεί στην Ολλανδία για να σπουδάσει Διεύθυνση Ορχήστρας στη σχολή Codarts Rotterdam, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας και βιολοντσέλου. Αργότερα συνεχίζει τις σπουδές του στο Conservatorium Maastricht και στο Luca School of Arts – Lemmens Campus της πόλης Leuven του Βελγίου αποφοιτώντας με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διεύθυνση μουσικών συνόλων.

 @Βy Rien de Jager  Γιώργος Μουτσιάρας,Μουσικός διευθυντής και μαέστρος
@Βy Rien de Jager

Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του παρακολουθεί παράλληλα σεμινάρια κι εργαστήρια διεύθυνσης ορχήστρας και χορωδίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου κι αποσπά θετικά σχόλια από κορυφαίους μαέστρους – εκπαιδευτικούς όπως οι K. Masur, B. Haitink, E. de Waart, H. Rilling, M. Suzuki, D. Renzetti. J. Panula, A. van Beek, Α. Κοντογεωργίου. Στην Ελλάδα παρακολουθεί ανελλιπώς το Γ. Χατζηνίκο και τα καλοκαιρινά του σεμινάρια στο Χόρτο Πηλίου για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια. Στο Χόρτο, στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, στην Τσαγκαράδα και στη Σκιάθο θα εμφανιστεί τα έτη 2009, 2011 και 2013 διευθύνοντας ολλανδικές συμφωνικές ορχήστρες, αποσπώντας θετικές κριτικές από τον τοπικό Τύπο.

@Βy Rien de Jager  Γιώργος Μουτσιάρας,Μουσικός διευθυντής και μαέστρος
@Βy Rien de Jager

Στην Ολλανδία, όντας φοιτητής ακόμη, αναλαμβάνει το 2003 και για 9 χρόνια τη διεύθυνση της Orkest van Utrecht, της ορχήστρας Filharmonisch Orkest ‘s-Hertogenbosch από το 2004 ως το 2008, το 2009 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της εκκλησιαστικής χορωδίας Laurentiuskoor Oudorp/Alkmaar την οποία θα οδηγήσει ως το τέλος του 2015 καθώς και της νεοϊδρυθείσας τότε Ελληνικής Χορωδίας «Φιλομήλα» του Amsterdam (από τις λέξεις φίλος+μέλος) που έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελείται από Ολλανδούς που τραγουδάνε ελληνική μουσική και της οποίας παραμένει γενικός διευθυντής ως σήμερα.

Για έξι χρόνια (2010-2016) διετέλεσε επίσης μουσικός διευθυντής της ορχήστρας έγχορδων Haagse Beek της Χάγης κι από το 2016 ως σήμερα διευθύνει καλλιτεχνικά αλλά κι έμπρακτα τρία σύνολα του Toonkunst Bussum: Τη συμφωνική ορχήστρα, την πολυφωνική χορωδία και την παιδική συμφωνική ορχήστρα.

Γιώργος Μουτσιάρας,Μουσικός διευθυντής και μαέστρος

Από το 2005 λαμβάνει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας, μεταξύ αυτών και στον διαγωνισμό “Δημήτρης Μητρόπουλος” το 2006 στην Αθήνα. Το ίδιο έτος στο διεθνή διαγωνισμό για νέους μαέστρους “V. Jordania” στις Η.Π.Α. βραβεύεται με το βραβείο εκλεκτού της ορχήστρας “Orchestra Favorite Award”.  Στο ενεργητικό του περιλαμβάνεται η διεύθυνση ευρωπαϊκών ορχηστρών και χορωδιών σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. διευθύνει το 2018 και 2019 σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές, κάνοντας μεταξύ άλλων πρώτες εκτελέσεις του Δ. Δραγατάκη και του Μ. Ανδρουλιδάκη. Στις πρώτες εκτελέσεις έργων σημαντικών Ελλήνων συνθετών συγκαταλέγεται κι αυτή του “3ου Κοντσέρτου για κιθάρα” του Θ. Αντωνίου το 2013 στην Ολλανδία.

Από το 2017 ζει στην πόλη των media, Hilversum της Ολλανδίας και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη φωτογραφία, την ποδηλασία, τους latin χορούς και τη yoga.

Οι φωτογραφίες του άρθρου και του εξώφυλλου ανήκουν στον Γιώργο Μουτσιάρα και στους φωτογράφους Rien de Jager και Michel Marang και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση τους χωρίς την αναφορά σε αυτούς.


Comments are closed.