Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Η Νένα Ζήση γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι παντρεμένη με τον γιατρό Απόστολο Παντσά και είναι μητέρα τριών παιδιών.  

Σπούδασε Language Development Methods και Business Administration and Management στο Colchester στο Essex και παρακολούθησε καλλιτεχνικά εργαστήρια στο Colchester και αργότερα στο Καλλιτεχνικό εργαστήριο του Δήμου Βόλου. Αρχικά δίδαξε Αγγλικά σε φροντιστήρια και το 1983, μετά από εξετάσεις,  προσελήφθη στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου εργάστηκε για έντεκα χρόνια. Παραιτήθηκε  για να δραστηριοποιηθεί  στο χώρο των Επιχειρήσεων ως Διευθύνουσα Σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση ΠΑΝΕΛ ΕΛΛΑΣ  Ε.Π.Ε. με αντικείμενο τις μονώσεις και την κατασκευή πανό πολυουρεθάνης.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Πήρε πτυχίο Πολιτισμολόγου  από το ΕΑΠ και μετά  από  εξετάσεις φοίτησε  στο διετές μεταπτυχιακό Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο στο πεδίο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

«Δελεάστηκα από το γεγονός ότι η Ανθρωπολογία ερευνά την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων και δίνει τεράστιες δυνατότητες στην ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πλαίσια της κοινωνίας. Συνεισφέρει σημαντικά στην ερμηνεία των  κοινωνικών φαινομένων».

Η Νένα Ζήση από το 2008 ασχολείται με την προφορική ιστορία και την συλλογή προφορικών μαρτυριών των Εβραίων στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία σε Βόλο και Θεσσαλονίκη.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Η πρώτη της συγγραφική δουλειά

Τον Απρίλιο του 2014 από τις εκδόσεις. Δ. Κυριακίδη κυκλοφόρησε η πρώτη συγγραφική της δουλειά (δοκίμιο) με τίτλο «Γάμοι κόντρα στο ρεύμα. Μικτοί γάμοι εβραίων και χριστιανών στη σύγχρονη Ελλάδα: η περίπτωση της πόλης του Βόλου».

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Παρουσίαση του βιβλίου “Γάμοι κόντρα στο Ρεύμα” στη 11η Διεθνή Έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη στις 11 Μαϊου 2014 με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα Λέοντα Ναρ.

Την παρουσίαση του βιβλίου στο Βόλο τίμησαν με τις εισηγήσεις οι καθηγήτριες  Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου και  Ρίκα Μπςενβενίστε.

Μετέχει σαν ερευνήτρια στην Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) με αντικείμενο τη συλλογή και επεξεργασία προφορικών μαρτυριών κατοίκων του Βόλου που αφορούν στην εξέλιξη της πόλης στον 20ο αιώνα.Με αυτή την ιδιότητα συνεργάστηκε με την επιστημονική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το πρόγραμμα «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της πόλης του Βόλου».

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Στην εκδήλωση της Ομάδας προφορικής Ιστορίας στο Μουσείο της Πόλης

«Η ομάδα  ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2015 στο Βόλο και είναι μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας. Απαρτίζεται από ιστορικούς, αρχειονόμους, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, ερευνητές (περίπου 18 άτομα) που  συλλέγουμε προφορικές μαρτυρίες, τις τεκμηριώνουμε και συγκεντρώνουμε αναλύσεις και μετα αναλύσεις που καταθέτουμε στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα θέματα αφορούν στη δεκαετία του ΄40, στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, στη  δεκαετία του΄50 αλλά και αργότερα όπως προκύπτουν μέσα από αφηγήσεις ζωής των πληροφορητών . Η μετανάστευση και η βιομηχανική εργασία ως κεντρικό σημείο της ιστορίας της πόλης, αλλά και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες είναι μερικά από τα θέματα στα οποία εστιάστηκε η ομάδα».

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Σαν ενεργό μέλος συμμετείχε με εισήγηση της στην εκδήλωση της ΟΠΙΒΟ  με θέμα «Δεκαετία του ΄40: Χώροι Εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές Μαρτυρίες» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που επαναλήφθηκε δύο φορές (τον Οκτώβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019  μετά από αιτήματα φορέων και συμπολιτών).  Συμμετείχε , από τη μεριά της ΟΠΙΒΟ στην 5η συνάντηση των Αρχαιολογικών διαλόγων με τίτλο Θαλασσογεωγραφίες: Ρότες, Ροές, Δίκτυα το Μάϊο του 2019 σε εκδήλωση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου με θέμα «Μικρασιάτες Πρόσφυγες και η Θάλασσα».

Τον Οκτώβριο του 2017 από τις εκδόσεις ΠΑΡΟΥΣΙΑ κυκλοφόρησε η δεύτερη συγγραφική της δουλειά (μυθιστόρημα) με τίτλο «Στο φως του κίτρινου αστεριού». Το βιβλίο πραγματεύεται σύνθετα θέματα, όπως οι προκαταλήψεις, οι διαφορετικές θρησκείες, ο ρατσισμός και η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Παρουσίαση του μυθιστορήματος “Στο Φως του Κίτρινου Αστεριού” στο POLIS ART στην Αθήνα.

«Το μυθιστόρημα  αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της  αστικής  μας μνήμης, της νοσταλγίας για εκείνο το Βόλο που έζησαν οι προηγούμενες γενεές, αλλά ανέγγιχτος θα παραμείνει  στη συλλογική συνείδηση».

Ακολούθησαν πάνω από δέκα παρουσιάσεις του βιβλίου, σε Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και αλλού. Έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στο Βόλο.

Ο Σοροπτιμιστικός όμιλος Βόλου «Θέτις»

Από το 1990 συμμετέχει ενεργά σε εθελοντικές και πολιτιστικές δράσεις. Είναι μέλος του Σοροπτιμιστικού ομίλου Βόλου Θέτις και είναι πρόεδρος του ομίλου για τη διετία 2018-2020. Την τρέχουσα διετία ο όμιλος Θέτις ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν στην βία κατά των γυναικών με συμμετοχή στις πορείες διαμαρτυρίας WALKFORFREEDOM της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Α21, που δραστηριοποιείται ενάντια στη  εμπορία ανθρώπων (human trafficking). Στήριξε την κακοποιημένη γυναίκα με διαρκή παροχή ιατροφαρμακευτικών εξετάσεων και ενίσχυση οικονομική μονογονεϊκών οικογενειών.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

“Με τα μάτια του Θύματος” θεατρικό δρώμενο του Σοροπτιμιστικού ομίλου Βόλου Θέτις ενάντια στη βία κατά των γυναικών

 Παρουσίασε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Με τα μάτια του θύματος», διοργάνωσε συναυλία με την εθελοντική συμμετοχή της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου για τη στήριξη της Μέριμνας Βόλου που φροντίζει κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Συμμετείχε  στην έκθεση σουρεαλιστικής φωτογραφίας της Μαρίας Μπρουσοβάνα «Ανομολόγητες Αλήθειες» για τη βία κατά των γυναικών, στα πλαίσια συμμετοχής του ομίλου στην καμπάνια ORANGE THE WORLD. Στήριξε το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας.  

Στήριξε ο όμιλος Θέτις την τοπική δομή της  Κιβωτού  του Κόσμου, την ΦΛΟΓΑ και το  Γηροκομείο Βόλου με υγειονομικό υλικό στην περίοδο του κορωνοϊού. Πραγματοποίησε  εθελοντική αιμοδοσία και  προέβη στην αγορά δύο συμπυκνωτών οξυγόνου για το Νοσοκομείο Βόλου  στην περίοδο της καραντίνας. Πραγματοποίησε ημερίδες με ομιλίες επιστημόνων για ιατρικά θέματα (ΑΚΟΣ που με ζωγραφιές, εικόνες, βιώματα και επιστημονική τεκμηρίωση μάχεται τον καρκίνο και τις προκαταλήψεις που τον συνοδεύουν).

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Επιστημονική ημερίδα με την ΑΚΟΣ για τις επιπτώσεις του καρκίνου στον ψυχισμό ασθενών και συγγενών τους.

 Συμμετείχε  ενεργά  στο πρόγραμμα της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδας «Στήριξη της Γυναίκας της Υπαίθρου» με ενίσχυση γυναικείων συνεταιρισμών της περιοχής μας. Συνεργάστηκε για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεωνμε το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, το Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωλκός», το Μουσικό σχολείο Βόλου και με άλλους φορείς..

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Γιορτή της Γυναίκας-Εκδήλωση του Σ.Ο. ΘΕΤΙΣ για τις υιοθεσίες-βράβευση των “μητέρων της καρδιάς” από τις προέδρους της Θέτιδας. Η πρόεδρος για τη διετία 2020-22 είναι η Ασημίνα Σέγκλια-Αναστασίου

«Κορυφαίο έργο του Σοροπτιμιστικού ομίλου Θέτις για την διετία που έκλεισε η ένταξη της δράσης  “Φωτίζοντας τα βιβλία με την γραφή Μπράιγ”  που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τον Σοροπτιμιστικό όμιλο Βόλου Θέτις.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νένα Ζήση,Msc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Παράδοση 4 γραφομηχανών  μπράιγ στο Σωματείο Μάγνητες Τυφλοί από τον όμιλο Θέτις.

Με την αγορά και δωρεά  τεσσάρων γραφομηχανών για την ειδική  γραφή, γραφικής ύλης-χαρτιού  και μετατροπή εξήντα βιβλίων στη γραφή  μπράιγ για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΥΦΛΟΙ  θα καλυφθούν σε μεγάλο μέρος οι  ανάγκες τους. Αρχή μας είναι  ότι τα άτομα με αναπηρία όρασης δεν είναι άτομα μειωμένων δυνατοτήτων, αλλά άτομα μειωμένων ευκαιριών».

Η Νένα Ζήση είναι μέλος της Α21, A-TEAM VOLOS που ασχολείται με την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και κυρίως παιδιών και γυναικών. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας του σκηνοθέτη Δημήτρη Δακτυλά που μελετά την Ιλιάδα του Ομήρου από μια διαφορετική οπτική.


Comments are closed.