Πρόταση για βιβλίο «Η πιο πολύτιμη πραμάτεια» του Jean-Claude Grumberg

Η πιο πολύτιμη πραμάτεια
Ένα παραμύθι. 
Μετάφραση Ρουλα Γεωργακοπουλου 

Από τα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα. Με απλό τρόπο με τη μορφή παραμυθιού χειρίζεται το πιο συνταρακτικό θέμα που στιγμάτισε την Ανθρωπότητα. 

Το Ολοκαύτωμα 

Ύμνος στην αγάπη. Ύμνος στην αλληλεγγύη, Ύμνος στο Μαζί. Ο ιδανικοτερος τρόπος να γίνει συζήτηση στα σχολεία, να διαβαστεί το βιβλίο από τα παιδιά, να γίνει συζήτηση. 

Το Ολοκαύτωμα είναι η ντροπή της Ιστορίας, του Πολιτισμού. Οταν, ο εγγονος μου άκουσε στο σχολείο για πρώτη φορά για το Ολοκαύτωμα, ήρθε κατ ευθείαν σε μένα και είπε…. Γιαγιά μου, πες μου πως δεν είναι αλήθεια… 

Ο Grumberg υπογράφει ενα διαχρονικό αριστούργημα εμπνευσμένο από το δράμα της παιδικης του ηλικίας. Αυτό το μικρό θαύμα συναντά δυστυχώς την άνοδο ενός νέου αντισημιτισμου.

Θαύμα ομορφιάς, δύναμης και απλότητας το βιβλίο. 

Διαβάστε το 

Απόσπασμα

Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα μεγάλο δάσος ζούσε ένας φτωχός ξυλοκόπος με τη φτωχιά γυναίκα του.

Όχι όχι όχι όχι όχι, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται καθόλου για τον Κοντορεβυθούλη! Όπως εσείς, έτσι κι εγώ απεχθάνομαι αυτή τη γελοία ιστορία. Πού ακούστηκε οι γονείς να παρατάνε τα παιδιά τους επειδή δεν έχουν να τα θρέψουν; Έλεος…

Μέσα σ’ αυτό το μεγάλο δάσος λοιπόν επικρατούσε μεγάλη πείνα και πολύ κρύο. Ιδίως τον χειμώνα. Το καλοκαίρι μια τρομερή ζέστη έπεφτε σ’ αυτό το δάσος κι έδιωχνε το πολύ κρύο. Η πείνα απεναντίας ήταν σταθερή, προπάντων τα χρόνια που γύρω από αυτό το δάσος μαινόταν ο παγκόσμιος πόλεμος.

Ο παγκόσμιος πόλεμος, ναι ναι ναι ναι ναι.

Jean-Claude Grumberg


Comments are closed.