Για όσους κατάγονται από το Βόλο ή το Πήλιο δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν δοκιμάσει έστω μια φορά το Σπεντζοφάι, όσο για τους επισκέπτες είναι από τα πιάτα που θα βάλουν πάνω στο τραπέζι τους είτε έρθουν χειμώνα είτε καλοκαίρι.
Από πού βγήκε όμως το όνομα του;
Σύμφωνα με πληροφορίες Το όνομά του το πήρε από τη σπέντζα, που στο πηλιορείτικο ιδίωμα σημαίνει καυτερή πιπεριά, ενώ σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιείται η λέξη σπέτσιαι, προερχόμενη από το ιταλικό spezie (μπαχαρικά). Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το κοντινό νησί της Σκιάθου, στο διήγημα «Ρόδινα ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές ως σπέντζες.
Το σπεντζοφάι αποτελείτε από απλά υλικά αλλά η ένωση τους προκαλούν τον ουρανίσκο σε όποιον το δοκιμάσει και σίγουρα θα αποζητήσει ένα ποτήρι κρασί ή μια παγωμένη μπύρα.
Το κύριο συστατικό του και η επιτυχία του αν με ρωτάτε είναι το είδος του λουκάνικου…το Πήλιο έχει παράδοση στην παρασκευή καλού λουκάνικου, οι φρέσκες ντομάτες και οι φρέσκιες πιπεριές. Τώρα η γεύση θα εξαρτηθεί από το πόσο καυτερές θα είναι οι πιπεριές άλλωστε ένα σωστό σπεντζοφάι πρέπει να σου αφήνει μια σπιρτάδα στο τέλος της πιρουνιάς.
Οι νοικοκυρές σήμερα έχουν πειραματιστεί αρκετά προσθέτοντας μελιτζάνες,πράσο, καρότο ωστόσο το κλασικό αποτελείτε από τρια υλικά να μην το ξεχνάμε.
Εκτέλεση
Η εκτέλεση απλή κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το τηγανίζουμε για 5 λεπτά και το ίδιο κάνουμε με τις πιπεριές αφού πρωτα έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια και το κοτσάνι.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10΄ την τριμμένη ντομάτα και λίγο πριν δέσει η σάλτσα (αν ξυνίζει προσθέστε μισό κουταλάκι ζάχαρη) προσθέτουμε μισή κούπα λάδι, το λουκάνικο και προς το τέλος τις πιπεριές.Σιγοβράζουν αυτά για 15′ και στο τέλος ρίχνουμε το αλατοπίπερο. Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Καλή σας όρεξη!