Τσάι του βουνού από την Μακρινίτσα σε όλη την Ελλάδα και .. Ευρώπη

Μια βόλτα μας στην Μακρινίτσα ήταν το ερέθισμα για αυτή την συνέντευξη με έναν νέο άνθρωπο ιδιαίτερα ‘’ καλλιεργημένο’’ που τον βρήκαμε τυχαία πάνω στο δρόμο και λίγο πριν φτάσουμε στη πλατεία parking ‘’ ΜΠΡΑΝΗ’’

Σε πρώτη ματιά  μας φάνηκε να καθαρίζει ρίγανη , “όχι” μας λέει ο Κωστής Σαρακατσάνος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο όμορφο αυτό χωριό του Πηλίου.“Μάζεψα τσάι του βουνού και κάνω “ξεδιάλαγμα’’ .

Πήγαμε πιο κοντά , ήμασταν στο δρόμο του τσαγιού , μεθυστικό άρωμα λες και είμασταν μέσα σε ένα από τα καλύτερα ακριβά αρωματοπωλεία. Κι όμως ήμασταν στο δρόμο και ‘’μεθούσαμε’’  με τα αρωματικά φυτά του Κωστή .

Δεν ασχολείται πολλά χρόνια…  από το 2017. Αφορμή́ στην καλλιέργεια αυτή́, μας λέει, στάθηκαν δυο βασικοί́ παράγοντες.

Πρώτος και βασικός παράγοντας είναι η αλλαγή́ του κλίματος με συνέπεια τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που δημιουργούν σε άλλες καλλιέργειες.Τα αρωματικά φυτά και συγκεκριμένα ο σιδερίτης (τσάι βουνού) και η ρίγανη αντέχουν σε όλες τις ακραίες καιρικές συνθήκες και έτσι το ρίσκο της επένδυσης στη γη είναι μηδενικό.

Ο δεύτερος λόγος ήταν πως στο Πήλιο ή καλλιέργεια σιδερίτη δεν είχε πάρει σάρκα και οστά με συνέπεια να υπάρχει ανοιχτό πεδίο για αυτή την καλλιέργεια στη Μακρινίτσα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπορική αξία που θα έδινε στο προϊόν ή γεωγραφική προέλευση.

Σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας μας ο Κωστής μας είπε ευγενικά πέντε φορές συγνώμη για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του.

Βλέπεις η Μακρινίτσα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός του φθινοπώρου σε όλη την Ελλάδα. Πλήθος, κυρίως νεαρόκοσμος, ‘’ βουλιάζει’’ αυτές τις μέρες τη χωριό του Πηλίου .

Η ανταπόκριση του κόσμου στα αρωματικά φυτά είναι κάτι παραπάνω από θετική μιας κ το προϊόν ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα κ δειλά δειλά στην Ευρώπη” μας λέει ο Κωστής  ο οποίος εργάζεται μόνος στα χωράφια περίπου 14 ώρες την ημέρα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό με εμπειρία πάνω στο αντικείμενο αυτό.

Όταν βέβαια το καλοκαίρι γίνεται η συλλογή υπάρχουν περίπου 3 άτομα ακόμη προσωπικό γιατί τα φυτά είναι χιλιάδες (150.000 φυτά, περίπου 27 στρέμματα) και κάθε είδος φυτού χρειάζεται ξεχωριστό μικροκλίμα κ έδαφος .

Γι αυτό η καλλιέργεια ξεκινά σε πετρώδες έδαφος στα 900 μέτρα υψόμετρο για τη ρίγανη και φτάνει μέχρι τα 1200μ περίπου όπου φυτεύεται το πράσινο τσάι βουνού και προσεχώς και ο μαλοτήρας(κρητικό τσάι βουνού) .

Πόσο όμως τον επηρέασε η πανδημία ;

«Στην  αρχή της πανδημίας η ζήτηση των προϊόντων είχε μειωθεί αλλά στη συνέχεια και με την καινούρια σοδειά η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα.Είμαι  απ’ τους τυχερούς επαγγελματίες γιατί κατάφερα μέσα από αντίξοες συνθήκες να κάνω το χόμπι μου  επάγγελμα κ να μπορώ  να ζω απ αυτό».

Τα βότανα που καλλιεργεί́ κυρίως είναι 3 είδη σιδερίτη, το πράσινο τσάι βουνου (sideritis perfoliata) το κλασικό τσάι βουνου (sideritis raeseri), το τσάι βουνου ποικιλίας Ολύμπου (sideritis scardica) ρίγανη σε μεγάλους αριθμούς για το λόγω πως παράγει αιθέριο έλαιο ρίγανης, και σε μικρότερες ποσότητες μελισσόχορτο, φλισκούνι, φασκόμηλο, θυμάρι, άγρια μέντα.

Τι θα συμβούλευες Κωστή σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τα αρωματικά φυτά;

“Η συμβουλή μου  σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τα αρωματικα φυτά είναι η αγάπη για τη γη, αν κάνεις με αγγαρεία αυτή τη δουλειά και με μόνο στόχο τα χρήματα έχεις αποτύχει”.

Καθώς έπαιρνα συνέντευξη από τον Κωστή και κοιτώντας τον στα μάτια παρατήρησα ότι διέθετε μια ωριμότητα που φαινόταν σπάνια για την ηλικία του.

Στον ελεύθερο χρόνο του που είναι πολύ λίγος ασχολείται με την φωτογραφία άγριας φύσης ενω ακούει Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα και Αλκίνοο Ιωαννίδη .

Για να κλείσουμε την κουβέντα μας με τον Κωστή Σαρακατσάνο του ζητήσαμε να μας πει και  για την τιμή αυτού του θεϊκού βοτάνου .

‘’ Το τσάι του βουνού κοστίζει 2 ευρώ η μεγάλη συσκευασία μας απαντά , για να μπορεί να το απολαμβάνει όλος ο κόσμος !!!

Τον καληνυχτίσαμε και του ευχηθήκαμε καλή σοδιά και καλή.. δύναμη !!!


Comments are closed.