Ξωκλήσια της Παναγίας στη Μαγνησία

Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί τιμάμε την Παναγία. Μεγάλη όντως τιμή. Στο πρόσωπο της Παναγίας τιμάται το γυναικείο φύλο. Ο πιστός ελληνικός λαός τιμά ιδιαίτερα κι ευλαβικά πολύ την Παναγία.

Αυτό φαίνεται και στο ότι από τις 30.000 εκκλησίες, παρεκκλήσια κι εξωκλήσια όλης της Ελλάδος οι 6.000 είναι αφιερωμένες σε εορτές της Παναγίας και οι περισσότερες στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μάλιστα από τα 1.000 μοναστήρια της Ελλάδος τα 300 τιμώνται σ’ εορτές της Παναγίας· Γέννηση, Ευαγγελισμός, Ζωοδόχος Πηγή, Τιμία Ζώνη, Κοίμηση.

Εμεις παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένα ξωκλήσια της περιοχής που φέρουν το όνομα της Παναγίας και γιορτάζουν σε διάφορες ημερομηνίες

Παναγία Μεγαλομάτα

 Παναγία Μεγαλομάτα
φακιστρα

Στην Τσαγκαράδα, μέσα στα βράχια,πάνω από την θάλασσα,υπάρχει το σπηλαιώδες εκκλησάκι της Παναγίας Μεγαλομάτας.Το προσωνύμιο αυτό της Παναγίας οφείλεται στο γεγονός ότι στην εικόνα που υπήρχε στο εκκλησάκι τα μάτια της Παναγίας ήταν ασυνήθιστα μεγάλα.

Δίπλα στο εκκλησάκι -επίσης σε μεγάλο κοίλωμα του βράχου- υπάρχουν ερείπια κτίσματος,που μαρτυρούν την ύπαρξη κελιών,πολύ παλιά βέβαια,πιθανότατα κατά την Τουρκοκρατία.

Το εκκλησάκι προσεγγίζεται μόνο διά ξηράς.

Κάτω από αυτό,στον βραχώδη κολπίσκο,υπάρχει σπηλιά,που προσεγγίζεται με βάρκα,στο βάθος της οποίας τρέχει γλυκό νερό και έχει και μερικούς σταλακτίτες.Παλιότερα φώλιαζαν και αγριοπερίστερα.

Νότια και δίπλα ακριβώς του κολπίσκου αυτού είναι η πανέμορφη παραλία της Φακίστρας.

Παναγία Ράσοβας.

Παναγία Ράσοβας.

Στη μέση της διαδρομής από Ζαγορά προς Πουρί βρίσκεται το παλιό αυτό μοναστήρι, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου (21/11).

Είναι χτισμένο αρχές του 17ου αιώνα,στη θέση παλιότερου βυζαντινού του 13ου αιώνα.

Ξωκκλήσι Παναγίας.

Ξωκκλήσι Παναγίας.

Το ξωκκλήσι αυτό είναι στην Τσαγκαράδα,στον δρόμο προς παραλία Φακίστρα. Είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Παλιά ήταν μάλλον μοναστήρι -σώζονται ερείπια κελιών- και έχει επικρατήσει η ονομασία ”Μοναστήρι” για όλη την γύρω περιοχή

Ήταν κατάγραφο από αγιογραφίες,δυστυχώς όμως σήμερα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Παναγία Προμυρίου.

 Παναγία Προμυρίου.
 Παναγία Προμυρίου.

Στο πανέμορφο και ιστορικό Προμύρι Πηλίου συναντάμε την τρίκλιτη και δισυπόστατη βασιλική της Κοίμησης και των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Κτίσθηκε το 1765.Πιθανολογείται ότι έχει κτισθεί στα θεμέλια παλαιότερου ναού.

Παναγιά Λαμπηδόνα

Παναγιά Λαμπηδόνα

Το χωριό Λαμπινού του ανατολικού Πηλίου βρίσκεται χωμένο σε κατάφυτη μασχάλη του βουνού, σε μικρή απόσταση από την ακτή.

Κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα, συναντήσαμε το ερειπωμένο μοναστήρι της Παναγιάς Λαμπηδόνας, ένα από τα ομορφότερα του Πηλίου.

Το καθολικό της μονής ανακαινίστηκε το 1796, σύμφωνα με επιτοίχια πλάκα, από τους Ζουπανιώτες (από το χωριό Πεντάλοφο της Μακεδονίας) τεχνίτες Μίλιο και Δήμο Ζουπανοπολίτη.

Σύμφωνα με την παράδοση, ενσαρκώνει το τάμα κάποιου ναυτικού που γλίτωσε από τη λυσσαλέα θάλασσα, όταν έπειτα από προσευχή του στην Παναγία, μια λάμψη φώτισε μέσα στο σκοτάδι τον μικρό όρμο και ο καπετάνιος έσωσε το πλοίο και τις ζωές των συντρόφων του. Ύστερα από αυτό έχτισε το μοναστήρι.

Ξωκκλήσι Θεοτόκου.

Ξωκκλήσι Θεοτόκου.

Στην παραλία Θεοτόκος Προμυρίου συναντάμε το ομώνυμο εκκλησάκι.

Πρόκειται για μονόχωρο ναίδριο χτισμένο το 1807,με ενσωματωμένα στην τοιχοποιία του αρχαία μέλη ναού της Αρτέμιδος. Λίγα μέτρα απόσταση από το εκκλησάκι υπάρχουν λείψανα ψηφιδωτού δαπέδου και άλλα τμήματα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Φωτογραφίες κείμενα Μαίρη Παναγιώτου από τη σελίδα στο facebook «Μοναστήρια – Εκκλησίες»


Comments are closed.