Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας. Οδός Γαμβέτα

Ο Λεόν Γκαμπετά ή Λέων Γαμβέτας, όπως είναι γνωστός στην εξελληνισμένη μορφή του, ήταν Γάλλος πολιτικός και φιλέλληνας. Λέγεται ότι κληρονόμησε την πατρική δύναμη και ευφράδεια. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός από τη Γένοβα, ο οποίος παντρεύτηκε με Γαλλίδα το γένος Massabie.

Διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας από τις 14 Νοεμβρίου 1881 έως τις 26 Ιανουαρίου 1882.

Η οδός Γαμβέτα είναι και αυτός ένας δρόμος του κεντρικού ιστού της πόλης και βρίσκεται ανάμεσα στην Μαυροκορδάτου και την Καρόλου Ογλ .

Πολυσύχναστος δρόμος ιδιαίτερα το νότιο κομμάτι του με αρκετά καταστήματα εστίασης αλλά και άλλων ειδών όπως ενδυμασίας κλπ.

Μονής κατεύθυνσης ( κάθοδος ) ενώ είναι ίδιου μήκους περίπου με την Μαυροκορδάτου. Ξεκινά από την παραλία (Αργοναυτών) και καταλήγει στην Γιάννη Δήμου .

Όπως και η Μαυροκορδάτου στερείται μεγάλων φαρδιών πεζοδρομίων με αποτέλεσμα η κίνηση των πεζών στο δρόμο αυτό να είναι δύσκολη .

Τέμνει την Ιάσονος ,την Δημητριάδος , την Ανθίμου Γαζή και την Αναλήψεως.

Αξιοσημείωτα κτίρια το κτίριο Τσικρίκη στη συμβολή με την Ιάσονος.

Κτίριο Τσικρίκη
Κτίριο Τσικρίκη

Είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά (1863-1937) και παρουσιάζει αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον. Το κτίριο σχεδιάστηκε ως κατοικία του δημάρχου Α. Γκλαβάνη ενώ το 1955 αγοράστηκε από τον οφθαλμίατρο Τσικρίκη και χρησιμοποιήθηκε ως οφθαλμολογική κλινική και κατοικία της οικογένειας του. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάστηκε το γαλλικό προξενείο. Σήμερα χρησιμοποιείται κατόπιν ανακαίνισης από το Πανεπιστήμιο ως χώρος διαλέξεων, σεμιναρίων κλπ.

Το 6ο και 8ο δημοτικό σχολείο στην διασταύρωση με την Γαλλίας, ο μαντρότοιχος του 1ου Γυμνασίου Βόλου, το οίκημα της Βολιώτικης χορωδίας, το κτίριο όπου στεγάζεται η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συμβολή με Άνθιμου Γαζή.

Κτίριο Βολιώτικης Χορωδίας
Κτίριο Βολιώτικης Χορωδίας

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο σπίτι (πρεσβυτέριο) όπου έζησε ο καθολικός εφημέριος και Εθνομάρτυρας Δον Ιωάννης Δαλέζιος. Σύμφωνα με την επιγραφή δολοφονήθηκε από Τούρκους κατακτητές την νύχτα της 18ης Μαρτίου του 1898 στη συμβολή με την οδό Ρήγα Φερραίου.Εκατό χρόνια μετά τη δολοφονία του, ανεγέρθηκε προτομή του στον περίβολο της Καθολικής Εκκλησίας.

Σπίτι (πρεσβυτέριο) Εθνομάρτυρα Δον Ιωάννη Δαλέζιου
Σπίτι (πρεσβυτέριο) Εθνομάρτυρα Δον Ιωάννη Δαλέζιου
Σπίτι (πρεσβυτέριο) Εθνομάρτυρα Δον Ιωάννη Δαλέζιου

Comments are closed.