Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χρήστος Αγνουσιώτης, αρχιτέκτονας

Ο Χρήστος Αγνουσιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην πόλη του Βόλου από όπου είναι και η καταγωγή του. Μεγάλωσε, ωστόσο, στη χώρα της Σαουδικής Αραβίας και, συγκεκριμένα, στην πόλη Rabigh και μετέπειτα στην συμπρωτεύουσα της χώρας Jeddah.

Τα παιδικά του χρόνια και οι πρώτες του εικόνες διαμορφώνονται σε ενα περιβάλλον σκληρό και άγνωστο, αλλά ταυτόχρονα τόσο απλοϊκό, λιτό και οικείο, με πολυπολιτισμική κουλτούρα, διαφορετικά ήθη και έθιμα. Υπήρξε ένα περιβάλλον τόσο «στεγνό» και «ερημικό» αλλά ταυτόχρονα τόσο έντονο και πλούσιο σε χρώματα και στιγμές. Δεν μπορούσε παρά να αφήνει ακόμα και ένα παιδικό νου μόνιμα ερεθισμένο και υπό συναισθηματική υπερδιέγερση.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χρήστος Αγνουσιώτης, αρχιτέκτονας

Η χώρα αυτή αποτέλεσε για τον Χρήστο, ένα σημείο αναφοράς, έρευνας και παρατήρησης. Επέστρεψε στην Ελλάδα και αποφοίτησε επιτυχώς από τη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είχε την τύχη να βρεθεί κοντά σε σπουδαίους καθηγητές, όπως οι Σωτήρης Σόρογκας, Δημήτρης Σεβαστάκης, Μανόλης Κορρές, Τάσης Παπαιωάννου, Χαράλαμπος Μπούρας και άλλους.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χρήστος Αγνουσιώτης, αρχιτέκτονας

Κατά την ερευνητική διατριβή του στο Πολυτεχνείο ασχολήθηκε με την ιστορική μελέτη της αραβικής αρχιτεκτονικής και ισλαμικής τέχνης, καθώς επίσης και την ιστορική και πολεοδομική ανάλυση της πόλης της Jeddah από την ίδρυσή της έως σήμερα. Κατά την διπλωματική του εργασία ασχολήθηκε με την περιοχή του Βόλου και πιο συγκεκριμένα με την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτογραμμής του οικισμού των Πλατανιδίων. Έγινε μια μελέτη και διατύπωση της συγχρονης ταυτότητας του παραθαλάσσιου οικιστικού τοπίου στην Ελλάδα και η δημιουργία χώρων εκτόνωσης διατηρώντας το φυσιολατρικό χαρακτήρα της περιοχής. Για την πρόταση αυτή, έγινε  ολοκληρωμένη μελέτη με μακέτες και σχέδια για μελλοντική υλοποιησή της.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χρήστος Αγνουσιώτης, αρχιτέκτονας

Παράλληλα ο Χρήστος έχει συνεργαστεί με διάφορα γραφεία αρχιτεκτονικών μελετών της Αθήνας και του Βόλου πάνω στο σχεδιασμό κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και ανακαινίσεις χώρων εμπορικού και οικιστικού χαρακτήρα.

Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στα προσωπικά του αρχιτεκτονικά έργα και είναι συνιδρυτής μαζί με τον συνάδελφο και αδελφό του Κώστα Αγνουσιώτη, του αρχιτεκτονικού γραφείου Relab Architects με έδρα την Αθήνα, με πλούσιο έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάζεται, επίσης, με το τεχνικό γραφείο Αgnousiotis Technical με έδρα τον Βόλο.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χρήστος Αγνουσιώτης, αρχιτέκτονας

Στον ελευθερο του χρόνο ασχολείται με την φωτογραφία, το βίντεο και τις γραφιστικές τέχνες. Το 2013 με μέντορα του τον δάσκαλο φωτογραφίας Γιάννη Γαλάνη εμβάθυνε στις τεχνικές ιδιότητες της αναλογικής φωτογραφίας. Για δύο έτη πήρε μέρος στα μαθήματα και σεμινάρια του εργαστηρίου ΦΑΟΣ ασπρόμαυρης αναλογικής καλλιτεχνικής φωτογραφίας, στο Ν.Ηράκλειο Αττικής, με συνεχείς συμμετοχές σε εκθέσεις φωτογραφιών.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χρήστος Αγνουσιώτης, αρχιτέκτονας

Εκτός από την αρχιτεκτονική και την φωτογραφία έχει μια μεγάλη αγάπη και είναι αυτό που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Η αγάπη για την φύση τα βουνά και την περιπέτεια σε αυτά. Είναι κάτοχος διπλώματος ορειβασίας χειμερινού βουνού και αναρρίχησης βράχου με πιστοποίηση της ΕΟΟΑ (Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης) έχοντας φοιτήσει επιτυχώς κοντά σε σπουδαίους εκπαιδευτές όπως ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος και ο Αλέκος Ασημακόπουλος της basecamp.gr. Στην προσπάθεια του να ειναι επαγγελματικά καταρτισμένος και με κατάλληλες γνώσεις για τις εξορμήσεις του στη φύση και τα βουνά, είναι επιπλέον τελειόφοιτος της σχολής Συνοδών Βουνού του ΔΙΕΚ Αγ. Στεφάνου.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χρήστος Αγνουσιώτης, αρχιτέκτονας

Ο Χρήστος ως γνήσιος λάτρης του βουνού και αθλητής πρωταγωνιστεί σε ένα επιβλητικό άθλημα που λέγεται ορεινό τρεξίμο με πολλές διακρίσεις και επιτυχίες. Είναι αθλητής της La Sportiva Greece, της ομάδας The Runners Project με προπονητή του τον Νίκο Κωστόπουλο και μέλος του Συλλόγου Δρομέων υγείας Βόλου, ενώ συνεργάζεται με την εταιρεία πεζοπορικών χαρτών Ανάβαση.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χρήστος Αγνουσιώτης, αρχιτέκτονας

Αγαπημένο του μότο, “Ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις από την αρχή, ποτέ δεν είναι αργά για να απολαύσεις τη ζωή και να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.”


Comments are closed.