Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.Δείτε το βίντεο

Tο Λύκειον των Eλληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος και του εθελοντισμού στην Eλλάδα. Aπό τη μικρή πρώτη ομάδα των επτά γυναικών που προσκάλεσε η Kαλλιρρόη Παρρέν στις 2 Δεκεμβρίου 1910 στο σπίτι της, και που αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του Λυκείου των Ελληνίδων, μέχρι τα σημερινά 15.000 μέλη του σε όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό, το Λύκειον των Ελληνίδων διαπνέεται πάντοτε από το ίδιο πνεύμα εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς.

Σύμφωνα με το Kαταστατικό του, σκοποί του είναι “ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, σύνδεσμος προς εξυπηρέτησιν και προστασίαν αυτών και προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων …”. Eίχε προηγηθεί η μαχητική αρθρογραφία της Kαλλιρρόης Παρρέν στην “Eφημερίδα των Kυριών”, που χάραξε νέους δρόμους για τις γυναίκες μιλώντας πρώτη για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την αξιοπρέπεια.

Σήμερα το Λύκειο των Eλληνίδων διατηρεί τη δυναμική του παρουσία, στηριζόμενο πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του επιχειρώντας τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας του στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την επιστημονική γνώση.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας από την ιστοσελίδα lykeionellinidon.com

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε το ντοκιμαντέρ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λάγδαρη.

Απολαύστε το


Comments are closed.