Πρόσωπα της Μαγνησίας.Εύη Υφαντή,φωτογράφος

Από μικρή ηλικία ζει, εργάζεται και δημιουργεί στην πόλη του Βόλου. Αφιερώνει χρόνο σε περιπάτους, προσπαθώντας να ανακαλύψει τοπία, όμορφες γωνιές, ωραίες  λεπτομέρειες  και τις ομορφιές και ασχήμιες που κρύβουν οι εικόνες στις διαδρομές της.

Μια οπτική άσκηση που την αποκτάς ψάχνοντας για θέματα πριν κάνεις το δικό σου ”κλικ”. Η φωτογραφια, της μίλησε από μικρή μιας και ήταν η αγαπημένη της ενασχόληση, να τις κοιτάζει.Αργότερα πέρασε στην δράση με μαθήματα και σεμινάρια.

Στο περιβάλλον της είχε ανθρώπους πρότυπα με ποιότητα και εξασκημένη ματιά όταν κοίταζαν μέσα απ’ τον φακό τους. Κάποτε έφτασε από Γερμανία και η πρώτη της σοβαρή αναλογική Nikon. Τη ζύγισε στα χέρια της και άρχισε να την ψάχνει. «Περνούσα καλά μαζί της» αλλά μας ομολόγησε ότι το φωτογραφικό της ενδιαφέρον είχε διακυμάνσεις, διοτι στα μεγαλύτερα ταξίδια της ζωής της δεν κράτησε ούτε αποτύπωσε μέρη και ομορφιές άλλων τόπων. Όταν επέστρεψε το ενδιαφέρον, επανήλθε δυναμικά και δημιουργικά, την ίδια δε χρονική στιγμή εμφανίστηκαν και οι ψηφιακές μηχανές.

Ταλαντεύτηκε σοβαρά μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής αλλά επικράτησε η περιέργεια της  για νέους φωτοορίζοντες και μεθόδους, για ανοίγματα και τεχνικές που θα είχαν απεριόριστες δυνατότητες και δρόμους για μικρά εως μεγάλα φωτογραφικά θαύματα, μας λέει η ίδια.

Άρχισε ξανά την ψηφιακή ενημέρωση με μαθήματα και σεμινάρια. Η τύχη την έφερε κοντά σε ανθρώπους με πολλές γνώσεις και άποψη περι φωτογραφίας και αυτό αποτέλεσε μια νέα αρχή, μια νέα θεώρηση, μια ενδιαφέρουσα άποψη γύρω από το τι βλέπει και τι αιχμαλωτίζει με τον φακό της.

 Η φωτογραφία της έδωσε τη δυνατότητα στο να βλέπει διαφορετικά, να ανιχνεύει εικόνες και λεπτομέρειες και να διακρίνει θέματα που αγγίζουν την προσωπική της φωτογραφική έκφραση.

“Η Τέχνη μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, την δική μας μανιέρα και την ανάπτυξη μιάς νέας αισθητικής”

Όπως μας αναφέρει, από προσωπικό βίωμα διαπίστωσε ότι η φωτογραφία και γενικά η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της (ζωγραφική, κινηματογράφος, λογοτεχνία) μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, την δική μας μανιέρα και την ανάπτυξη μιάς νέας αισθητικής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας η Έυη Υφαντή ήθελε να ευχαριστήσει τους υπέροχους δασκάλους της όπως επίσης και έναν μακρυνό της φίλο που με διαδυκτιακό τρόπο και υπομονή της έδειξε τον δρόμο της αναθεώρησης. Ως μαθητής του Ansel Adams, της πέρασε κάποιες απόψεις σχετικές με την μικρή ιστορία που πρέπει να λέει μια φωτογραφία για να μη ξεχνιέται, για την απλή φωτογραφία με λίγο «μακιγιάζ», την άποψη ότι ένα ηλιοβασίλεμα για να είναι διαφορετικό δεν χρειάζεται να είναι από την Άπω Ανατολή και  χρειάζεται να συνοδεύεται από ένα μικρό στοιχείο όπως μια φιγούρα, ένα αντικείμενο για να κάνει τη διαφόρα. Αυτά και αλλα πολλά tips έδωσαν στοιχεία στην προσωπική της έκφραση και φυσικά το να βλέπει συχνά έργα επώνυμων φωτογράφων που δημιούργησαν σχολή.

Δουλεύοντας με όλα αυτά λοιπόν, σχηματίζει ένα δικό της εργαλείο δουλειάς, σ’ αυτό όμως που επιμένει και επενδύει φωτογραφίζοντας είναι το συναίσθημα.

«Με την κάμερα στο χέρι δεν ψαχνω ακριβώς για θέματα, ψάχνω να εστιάσω σε ότι μου δίνει εσωτερική ηρεμία, ωρίμανση και έκφραση», μας λέει.

Είχε συμμετοχή σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις με θεματολογία ή όχι.Πρόσφατα ως φίλοι της φωτογραφίας δημιούργησαν μια φωτογραφική εταιρεία με τίτλο «VolosLens  ΑΜΚΕ» όπου ευελπιστεί να συμβάλουνε στον πολιτισμό, την αισθητική και στα δρώμενα της πόλης που θα έχουν σχέση με την εικόνα, την φωτογραφική ιστορία της πόλης και όχι μόνο.


Comments are closed.