Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας, Οδός Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού)

Με απόφαση του Δήμου Βόλου το 1945 μετονομάστηκε η οδός Ιωλκού σε Ελευθερίου Βενιζέλου, όμως πολλοί κάτοικοι του Βόλου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την παλιά ονομασία της οδού σε όλο της το μήκος και όχι μόνο βορείως της περιφερειακής οδού.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλου πολιτικός από την Κρήτη 7 φορές πρωθυπουργός μεταξύ των ετών 1910-1933 συνέδεσε το όνομα του με εδαφικές προσαρτήσεις και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Η οδός Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού) είναι μονής κατεύθυνσης κάθοδος στη Γιάννη Δήμου εως την Αργοναυτών (παραλία) και διπλής κατεύθυνσης από τη Γιάννη Δήμου έως το τέρμα στις Αηδονοφωλιές.

Είναι από τους πιο κεντρικούς και μεγαλύτερους δρόμους του Βόλου με πλήθος επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων εστίασης και ηλεκτρικών ειδών ενώ στον κεντρικό ιστό υπάρχουν δικηγορικά γραφεία λόγω του υπάρχοντος δικαστικού  Μεγάρου.

Η Ελ. Βενιζέλου τέμνει αρκετούς δρόμους με κυριότερους τους: Ιάσονος , Δημητριάδος, Ερμού, Αλεξάνδρας, Ανθ.Γαζή, Αναλήψεως, Γιάννη Δήμου, Περιφερειακός, Αλ.Παναγούλη .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονοματοδοσία του δρόμου ακόμη παραμένει “Ιωλκού” από τον περιφερειακό  έως τις Αηφονοφωλιές .

Σημαντική μαρτυρία του ιδιοκτήτη καταστήματος κ.Κότογλου ο οποίος μας ανέφερε σχετικά, ότι ο δρόμος παλιά ήταν ποτάμι και στις ανεγέρσεις των κατοικιών (θεμέλια) οι ιδιοκτήτες στο ενάμισυ μέτρο  βάθος έβρισκαν ανάλογα υλικά (άμμο κλπ) .

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε πάλι από μαρτυρία του κ.Κότογλου ότι λίγο πιο πάνω από την διασταύρωση με την οδό Παλαμά υπήρχε η διαβόητη στάση “ΦΟΡΟΣ” ο γνωστός φόρος που πλήρωναν οι κάτοικοι του Κεντρικού Πηλίου που διακινούσαν τα προϊόντα τους στη πόλη του Βόλου .

Αξιοσημείωτα κτίρια

1. Το κτίριο του πρώην ΙΚΑ στη γωνία με 28ης Οκτωβρίου

2. Το δικαστικό Μέγαρο

ΔΗ.ΚΙ

3. Η πρώην Νομαρχία Μαγνησίας που τώρα στεγάζονται οι υπηρεσίες της περιφερειακής κοινότητας Μαγνησίας και Σποράδων , γωνία με Αναλήψεως (το πρώην κτίριο Περβανά)

4. Οι εγκαταστάσεις του Γυμναστικού Συλλόγου Βολου

5. Το κατάστημα Μπαλασκωνη ( πρώην σινεμά ΙΩΛΚΟΣ)

Πηγή φωτογραφίας Εφημερίδα Ταχυδρόμος

6. Το 26ο Δημοτικό Σχολείο Βολου


Comments are closed.