Ο ναός στο Πήλιο με τα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του

Μια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες του χωριού Μηλιές, στο κεντρικό Πήλιο, μόλις βρεθούν στην κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο γεροπλάτανο.

Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αποτελεί ένα χάρμα οφθαλμών και ψυχής, για όσους τον επισκεφτούν από κοντά, καθώς δεν είναι λίγα εκείνα τα στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό στο είδος του.

Ο Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται στη κεντρική πλατεία των Μηλεών, έχει κτιστεί πριν το 1741 και είναι τρίκλιτος Βασιλική με κρυφούς τρούλους αλλά και χωρίς καμπαναριό με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου.

Ο ναός στο Πήλιο με τα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του
Η εκκλησία απέξω φαίνεται σαν αποθήκη για να μην  γίνεται στόχος επί Τουρκοκρατίας
πηγή: ekpaideutikesekdromes.blogspot.gr

Ο Ναός είναι δισυπόστατος με παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων και από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς, έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτες τεχνίτες.

Ο Ναός έχει καταπληκτική ακουστική, η οποία οφείλεται σε 48 ανάποδα πιθάρια (4 σε κάθε τρούλο), τα οποία βρίσκονται στις γωνιές των τρούλων, χωρίς να είναι εμφανή και σε ένα πηγάδι στο κέντρο του Ναού.

Ο ναός στο Πήλιο με τα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του
Τα πιθάρια στους τρούλους

Σε κάθε τρούλο υπάρχει μικρή οπή απ την οποία περνάει ο ήχος στα πιθάρια, μετατρέπεται σε ηχείο και επιστρέφει καθαρός μηδενίζοντας την ηχώ.

Πηγή newsbeast.gr & greekorthodoxreligioustourism.blogspot.com


Comments are closed.