Πρόσωπα της Μαγνησίας.Ελένη Χρυσοπούλου,Αρχαιολόγος- Θεωρητικός του Ντοκιμαντέρ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε Αρχαιολογία-Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Α.Π.Θ. αντίστοιχα, καθώς και στην Αγγλία. Εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και είναι η υπεύθυνη διοργάνωσης του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc στον Βόλο, από το 2016.

 Η Ελένη Χρυσοπούλου πρωτοτύπησε και αντί περιγραφής προσωπικής και επαγγελματικής πορείας και εξέλιξης προτίμησε, ως θεωρητικός του ντοκιμαντέρ, να προτείνει τέσσερα ντοκιμαντέρ που προβληματίζουν, συγκλονίζουν, δημιουργούν ερωτήματα και προσφέρουν όψεις της αλήθειας. Τα ντοκιμαντέρ αυτά είναι διαθέσιμα και στην πλατφόρμα του Netflix.

Τα Λευκά Κράνη (The White Helmets).

Υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Καταγράφει την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η ομάδα διασωστών «Τα Λευκά Κράνη» στα θύματα του πολέμου στη χώρα της Συρίας, καθώς και τις ζωές των μελών της. Το όνομα της το πήρε από τα λευκά κράνη που φορούν οι εθελοντές της και έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο για τις επικίνδυνες επιχειρήσεις διάσωσης που έχει πραγματοποιήσει εν μέσω βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Ίκαρος. Βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Όταν ο ερασιτέχνης ποδηλάτης και κινηματογραφιστής Bryan Fogel αποφάσισε να αποκαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το ντόπινγκ στον αθλητισμό σίγουρα δεν φανταζόταν πως μια συνάντηση με έναν ρώσο επιστήμονα θα μετέτρεπε αυτό του το εγχείρημα σε ένα τεράστιο γεωπολιτικό θρίλερ. Ένα «αλλιώτικο» εργαστήριο, οι συνταγογραφούμενες επιδόσεις, οι προσδοκίες και ο χρυσός των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούν όλα μέρος ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που σημειώθηκαν ποτέ στον χώρο του αθλητισμού.Ένα ντοκιμαντέρ που σε πιάνει εξαπίνης και σε κάνει να αναρωτιέσαι ποια είναι να όρια ανάμεσα στο πραγματικό και στο ψεύτικο.

Πλαστικός Ωκεανός.

Όταν ανακαλύπτει ότι οι ωκεανοί είναι γεμάτοι πλαστικά απόβλητα, ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ ερευνά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ρύπανσης. Προκλητικό και ρεαλιστικό, το ντοκιμαντέρ μας κάνει να βλέπουμε με άλλα μάτια τις πράξεις μας και τον κόσμο γύρω μας.

Abstract: The Art Of Design.

 Από τα ρούχα που φοράμε, από τα κτήρια του αντικρίζουμε καθημερινά στην πόλη μέχρι το αυτοκίνητο που οδηγούμε, όλα είναι φτιαγμένα βάση σχεδίου. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τους κορυφαίους σχεδιαστές του είδους τους να μιλούν για την τέχνη τους και την δημιουργική διαδικασία.


Comments are closed.