Αργώ,η συνέχεια ενός μύθου.Η σύγχρονη «Αργώ» και όλα όσα πρέπει να μάθετε.

Η σύγχρονη “Αργώ” είναι μία δημιουργία του ναυπηγείου Ρέππος σε συνεργασία με το ινστιτούτο αρχαίας ναυπηγικής τεχνολογίας το 2006 για λογαριασμό του Δήμου Βόλου, που βασίστηκε στην μυθολογία της Αργοναυτικής εκστρατείας (που τοποθετείται χρονολογικά τον 13ο αιώνα π.χ και πριν από τον Τρωϊκό πόλεμο) και σε ιστορικά στοιχεία και ναυπηγήθηκε στην πόλη του Βόλου με παραδοσιακό τρόπο και υλικά.

Η “Αργώ”  άρχισε να κατασκευάζεται τον Αύγουστο του 2004 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006. Το 2008 το μυθικό αυτό καράβι με 50 κωπηλάτες και πλήρωμα ταξίδεψε μέχρι την  Κέρκυρα περιπλέοντας τις Ελληνικές θάλασσες, ενώ το 2009  πραγματοποίησε και ταξίδι στην Γεωργία (Βατούμι και Πότι) στη Μαύρη Θάλασσα, όπου τοποθετείται γεωγραφικά η αρχαία Κολχίδα και θεωρείται ο τελικός προορισμός του ήρωα Ιάσωνα που πήρε από εκεί το χρυσόμαλλο δέρας.

Η πρωτοτυπία της σύγχρονης Αργούς είναι ότι έχει κατασκευασθεί αποκλειστικά με ξύλο και σχοινιά. Τα μέρη του σκάφους συνδέονται  μόνο με ξύλινους συνδέσμους χωρίς καθόλου καρφιά ή άλλα μεταλλικά μέρη. Το αποτέλεσμα αυτού σε συνδυασμό με την άριστη σχεδίασή του είναι ότι το σκάφος έχει πολύ καλή πλευστότητα, επιτυγχάνει μεγάλη ταχύτητα και είναι πρακτικά αβύθιστο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 Μήκος ολικό:        28,50 μέτρα
Πλάτος ολικό:        4 μέτρα
Ταχύτητα:              9 κόμβοι

Υλικά Κατασκευής:

Ξυλεία (Πεύκο, Οξιά, Δρυς, Έλατο, Λυγαριά), σχοινιά, καραβόπανο

Πηγή stambalt.wixsite.com


Comments are closed.