Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νίκη Χατζηκυριάκου, Εκπαιδευτικός β’βαθμιας εκπαίδευσης

Η Νίκη Χατζηκυριάκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικών Επιστημών της Φυσικομαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό στην ‘Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ. Χατζηκυριάκου υπηρετεί τη Δημόσια Εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός και από το 2017 είναι Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου. Οραματίζεται μια κοινωνία πολιτών με μόρφωση και παιδεία και προσπαθεί να εμπνεύσει τους μαθητές της προς αυτό τον σκοπό.

«Μαθαίνουμε στα παιδιά μας αλλά και μαθαίνουμε από τα παιδιά»

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νίκη Χατζηκυριάκου, Εκπαιδευτικός β’βαθμιας εκπαίδευσης

Πιστεύει στην ποιοτική εκπαίδευση και το κάνει πράξη καθημερινά. Όπως μας αναφέρει, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να διαπαιδαγωγούν τους μαθητές και να τους προσφέρουν νέα γνώση. Μέσω της βιωματικής γνώσης και της διαδραστικής διδασκαλίας προσπαθεί να τροφοδοτήσει την έμφυτη περιέργειά τους και να τους μεταμορφώσει από παθητικούς δέκτες πληροφοριών σε ανθρώπους με κριτική σκέψη.

Συγχρόνως προσπαθεί να μεταφέρει στους μαθητές της το πνεύμα της συνεργατικής μάθησης που γεννά περισσότερη δημιουργικότητα και επιθυμία για γνώση. Θεωρεί το σχολείο οικογένεια της και τον εαυτό της πολύτεκνη μητέρα αφού όλοι οι μαθητές της είναι και δικά της παιδιά. Οι προκλήσεις της καθημερινότητας, όπως αναφέρει, κάνουν το ταξίδι της ως εκπαιδευτικό πιο ενδιαφέρον. Κάθε μέρα της σχολικής ζωής είναι διαφορετική και γεμάτη δυσκολίες, αγωνίες και απογοητεύσεις αλλά ταυτόχρονα και γεμάτη χαρές, επιβραβεύσεις και επιτυχίες. Ως παιδαγωγός, περιβάλλει τους μαθητές της με στοργή, τρυφερότητα και πολλή αγάπη, δημιουργώντας μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νίκη Χατζηκυριάκου, Εκπαιδευτικός β’βαθμιας εκπαίδευσης

«Λειτουργούμε όλοι ως ομάδα»

Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου έχει καταφέρει με τη συμβολή όλων των εκπαιδευτικών, των γονέων και πρωτίστως των μαθητών να δημιουργήσει ένα όμορφο και φιλικό περιβάλλον τόσο μέσα στις τάξεις όσο και στο προαύλιο χώρο. Δίνει ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες, να δουλεύουν σε ομάδες, να συζητούν, να ανταλλάσουν ιδέες και να τις υλοποιούν έτσι ώστε να χαίρονται να έρχονται σχολείο, να χαμογελούν και να ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τα μαθήματα.

Πορεία προς το “Αειφόρο Σχολείο”

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νίκη Χατζηκυριάκου, Εκπαιδευτικός β’βαθμιας εκπαίδευσης

Σε όλη την πορεία της ως εκπαιδευτικός δεν σταματά να ασχολείται με καινοτόμες βιωματικές δράσεις και να προσπαθεί να εμπνεύσει τους μαθητές της, τους καθηγητές αλλά και τους γονείς. Ήταν η πρώτη Βολιώτισσα καθηγήτρια Φυσικής που επισκέφτηκε το 2010 το Ευρωπαϊκό  Κέντρο Πυρηνικών Ενεργειών (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και έκτοτε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του πειράματος στο CERN και ενημερώνει τους μαθητές της καθώς και μαθητές άλλων σχολείων διευρύνοντας τους ορίζοντες τους.

Παράλληλα προσφέρει εθελοντικό έργο ως ξεναγός στην μόνιμη Έκθεση του CERN στο Νεοχώρι Πηλίου, καθώς και ως επικουρικό προσωπικό στο Εργαστήριο Φυσικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής με τον Καθηγητή κ.Διονύση Βαβουγιό. Ταξιδεύει στον κόσμο, συναντά καθηγητές και άτομα της Ομογένειας και φέρνει σε επαφή τους μαθητές της με τους μαθητές της Ομογένειας όπου ανταλλάσουν τις εκπαιδευτικές τους εμπειρίες, γνωρίζουν την κουλτούρα άλλων χωρών και δημιουργούν φιλίες.

Από την  αρχή της καριέρας της συμμετέχει σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και αρχίζει να ενημερώνει τους μαθητές της για το Αειφόρο Σχολείο όπου «Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε». Πρόκειται για ένα καινοτόμο σχολείο που υπηρετεί την Δημοκρατία , σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγει τον πολιτισμό και το περιβάλλον . Ένα σχολείο που θέλει να δημιουργήσει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες.

Το 2017, κατάφερε με τους μαθητές της στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου να κερδίσουν το βραβείο και την σημαία του Αειφόρου σχολείου, η οποία και έκτοτε κυματίζει στην αυλή σχολείου. Η δράση της συνεχίζεται ως Διευθύντρια πλέον του 9ου Γυμνασίου Βόλου, μεταλαμπαδεύοντας την έννοια του Αειφόρου Σχολείου στο νέο σύλλογο διδασκόντων και στους νέους μαθητές της.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νίκη Χατζηκυριάκου, Εκπαιδευτικός β’βαθμιας εκπαίδευσης

Δημιουργεί ομάδες με τη συμμετοχή των καθηγητών και σχεδιάζει διάφορες δράσεις γύρω από τους πυλώνες του Αειφόρου Σχολείου, όπως πχ. το πείραμα του  Ερατοσθένη, υπό την καθοδήγηση της, και αρωγούς τον Σύλλογο Γονέων, τον Δήμο Βόλου, την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Νίκη Χατζηκυριάκου, Εκπαιδευτικός β’βαθμιας εκπαίδευσης

 Οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου καταφέρνουν το 2019 να διακριθούν μεταξύ σχολείων από όλη την Ελλάδα και να πάρουν το βραβείο και τη σημαία Αειφόρου Σχολείου. Η κυρία Νίκη, όπως την αποκαλούν οι μαθητές της, έχει όραμα και σκοπό όσο θα υπηρετεί ενεργά την εκπαίδευση να καλλιεργήσει στους μαθητές της παιδεία και γνώση ώστε μέσα από την καθημερινότητα τους στο σχολείο να γίνουν ‘Αειφόροι πολίτες ’.

Είναι μέλος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και πρέσβειρα της φιλοσοφίας του Αειφόρου Σχολείου σε Θεσσαλία και Μακεδονία . Έχει βάλει στόχο και προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους μαθητές στον περιβαλλοντικό αλφαβητισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό, καλλιεργώντας τους αξίες, στάσεις και συμπεριφορές χρήσιμες για το μέλλον τους. Πιστεύει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Εξάλλου μαζί με τους μαθητές του 9ου Γυμνάσιου Βόλου είναι «Πρεσβευτές των 17 Παγκόσμιων Στόχων», μιας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για ένα καλύτερο αύριο. Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου συγκαταλέγεται στο  SGDs Schools  Club ( https://17now.org/ ). Επίσης, έχει εντάξει το σχολείο της στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  «Ανοικτά σχολεία σε ανοικτές κοινωνίες» ( Open Schools for Open Societies ). Πιστεύει στην παραγωγή νέων γνώσεων μέσα από καινοτόμες και βιωματικές δράσεις, στην  απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών, που αδιαμφισβήτητα είναι απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους.

Η Νίκη Χατζηκυριάκου είναι Εκπαιδευτικός β’βαθμιας εκπαίδευσης και πρέσβειρα της φιλοσοφίας του αειφόρου σχολείου


Comments are closed.