Ένα ιδιαίτερο θέαμα αντίκρισαν σήμερα το πρωί οι Βολιώτες

Ακόμη ένας υδροσίφωνας εμφανίστηκε στον Παγασητικό κόλπο σήμερα το πρωί ανήμερα της 28ης  Οκτωβρίου 2020 κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Κίρκη”!Μπορεί η βροχή που πέφτει από το πρωί και στην πόλη του Βόλου να είναι ένα φαινόμενο που δεν προκαλεί καμία έκπληξη ωστόσο η θέα ενός υδροσίφωνα σίγουρα τραβάει τα βλέμματα.

Οι υδροσίφωνες στον Παγασητικό κόλπο είναι ιδιαίτερα σπάνιοι. Είναι μόλις ο δεύτερος υδροσίφωνας που καταγράφετε στον κόλπο τα τελευταία 10 χρόνια.

Η φωτογραφία είναι του Παναγιώτη Μαστροπαναγιώτη από Φυτόκο Βόλου και ανέβηκε στη σελίδα του Facebook Meteo.Gr

Οι υδροσίφωνες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που αφήνει πίσω του τρομερές ζημιές και το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο αλμυρό νερό αφού πολλοί έχουν δημιουργηθεί σε λίμνες και ποτάμια. Παρότι οι υδροσίφωνες εντοπίζονται περισσότερο σε τροπικές περιοχές αλλά και σε εύκρατες περιοχές αναλόγως την τελευταία το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στη χώρα μας.

Τι ακριβώς είναι;

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους υπάρχουν 5 στάδια στον κύκλο ζωής ενός υδροσίφωνα. Στο πρώτο στάδιο ένας κυκλικός δίσκος κάνει την εμφάνιση του στην επιφάνεια του νερού, η οποία περιβάλλεται από μία μεγαλύτερη σκοτεινή περιοχή απροσδιόριστου σχήματος. Στο δεύτερο στάδιο ένα σχήμα φωτός αναπτύσσεται γύρω από το σκοτεινό σημείο στην επιφάνεια του νερού ενώ στο τρίτο στάδιο ένας πυκνός θαλάσσιος δακτύλιος (ονομάζεται ‘καταρράκτης), εμφανίζεται γύρω από το σκοτεινό σημείο. Στο τέταρτο στάδιο ο υδροσίφωνας γίνεται ορατός ως χοάνη από την επιφάνεια του νερού προς το εναέριο σύννεφο με τη δίνη ανέρχεται σε ύψος αρκετών εκατοντάδων μέτρων δημιουργώντας μια ορατή προειδοποίηση ότι προετοιμάζεται να κινηθεί. Στο τελευταίο στάδιο η χοάνη και τα χωνοειδή νέφη αρχίζουν να διαλύονται δεδομένου ότι η εισροή θερμού αέρα στη δίνη τα αποδυναμώνει με αποτέλεσμα τελειώνει τον κύκλο ζωής του υδροσίφωνα.


Comments are closed.