Η Τρικαλινή που δημιουργεί παραδοσιακές φορεσιές που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Την εισαγωγή για τη συγκεκριμένη συνέντευξη θα την ξεκινήσω με μια φράση που μου είπε η Βασιλική Ασημακοπούλου «χωρίς ρίζες δεν ζούνε τα δέντρα,τα έθνη,οι λαοί»  Η Βασιλική Ασημακοπούλου είναι από τα Τρίκαλα και συγκεκριμένα από τη Φανερωμένη του δήμου Φαρκαδόνας και μέσα στο εργαστήριο της δημιουργεί πανέμορφες ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές οι οποίες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Συνέντευξη Άρτεμις Καλαμογιώργου

Κυρία Ασημακοπούλου ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη

Ευχαριστώ για την πρόσκληση!

-Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη δημιουργία παραδοσιακών φορεσιών;

Η δημιουργία παραδοσιακών φορεσιών ξεκίνησε από το γάμο μου το 1990 φτιάχνοντας τη φορεσιά του συζύγου μου που είναι ένα πιστό αντίγραφο του εθνικού ήρωα Ι. Μακρυγιάννη γιατί παντρευτήκαμε με παραδοσιακές φορεσιές και εγώ με τη φορεσιά της Καραγκούνας. Έκτατε άρχισα σιγά σιγά να φτιάχνω φορεσιές δικές μας,να συντηρώ,να επισκευάζω και να κατασκευάζω παραδοσιακές φορεσιές για το Λαογραφικό σύλλογο Τρικάλων «Οι θεριστάδες» του οποίου επιμελούμαι το βεστιάριο εδώ και 22 χρόνια. Η ικανοποίηση της δημιουργίας μας έφερε στο σήμερα,να το κάνουμε επάγγελμα και να διαδώσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας στις νέες γενιές.

-Ποιες φορεσιές φτιάχνεται;

Φτιάχνω όλες τις φορεσιές από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα αυτές που έχουν κέντημα με κορδόνι.

Για να δημιουργηθεί μια καραγκούνικη φορεσιά μπορεί να χρειαστούν από 15 εως 20 μέρες

Η Τρικαλινή που δημιουργεί παραδοσιακές φορεσιές που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργήσετε μια περίτεχνη φορεσιά;

Εξαρτάται από τη φορεσιά ο χρόνος κατασκευής της. Από το πόσο κέντημα έχει και εξαρτάται και από το πόση δουλειά υπάρχει στο εργαστήρι τη δεδομένη στιγμή. Ας πούμε για παράδειγμα για μια καραγκούνικη νυφική φορεσιά ο χρόνος που απαιτείται είναι από 15 εως 20 μέρες.

-Ποια είναι η πιο δύσκολη και απαιτητική φορεσιά που έχετε φτιάξει;

Η πιο δύσκολη φορεσιά φυσικά είναι η καραγκούνα  γιατί έχει πολλά κομμάτια με πολύ πλούσιο κέντημα,  αλλά όλα τα δύσκολα γίνονται εύκολα όταν αγαπάς αυτό που κάνεις  και το κάνεις με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση και τον πολιτισμό!

Η Τρικαλινή που δημιουργεί παραδοσιακές φορεσιές που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Οι παραδοσιακές φορεσιές ταξιδεύουν σε πολλές χώρες του κόσμου

-Σε ποιες χώρες του εξωτερικού έχετε στείλει φορεσίες σας;

Έχω στείλει φορεσιές  στον Καναδά, στην Αυστραλία, στο Τέξας, στη Γερμανία και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας παρά πολύ και έτσι μέσω του internet σε βρίσκουν και από την άλλη άκρη της γης!!!

-Γίνονται στο χέρι;

Υπάρχουν  φορεσιές που γίνονται στη μηχανή του ποδαριού  που θεωρείτε και αυτό  χειροποίητο. Υπάρχουν φορεσιές που δουλεύονται μόνο στο χέρι  και υπάρχουν και φορεσιές που χρειάζονται και τα δυο πάντα φυσικά με το τι θέλει ο κάθε πελάτης!

-Ποιοι απευθύνονται σε εσάς;

Στο εργαστήρι απευθύνονται πολιτιστικοί σύλλογοι, συλλέκτες, μουσεία, και άνθρωποι μερακλήδες που αγαπούν  την παράδοση και τον πολιτισμό και κάποιοι που θέλουν να συντηρήσουν ή να επιδιορθώσουν μια φορεσιά  και οι μερακλήδες όπως ανέφερα και παραπάνω που θέλουν πιστά αντίγραφα των εθνικών ηρώων μας.

Η Τρικαλινή που δημιουργεί παραδοσιακές φορεσιές που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
cof

-Πόσο στοιχίζει για να φτιαχτεί μια παραδοσιακή φορεσιά;

Πάντα το κόστος εξαρτάται από το πόσο κέντημα έχει η κάθε φορεσιά. Πόσα κομμάτια,αν γίνει στο χέρι…  όλα αυτά καθορίζουν την τιμή της φορεσιάς.

Η Τρικαλινή που δημιουργεί παραδοσιακές φορεσιές που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

-Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Δεν μπορώ να πω πως αντιμετώπισα δυσκολίες γιατί πάντα έχω δίπλα μου το σύζυγο μου ο οποίος με βοηθά και με στηρίζει με κάθε τρόπο ως εκπαιδευτικός και λαογράφος. Έχω μάθει πολλά πράγματα πάνω στην παράδοση  και ιδιαίτερα την τοπική και έτσι δεν δυσκολεύτηκα .Η δουλειά και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις δε σε δυσκολεύει ποτέ!!!

Σας ευχαριστώ θερμά κα Ασημακοπούλου

Κι εγώ σας ευχαριστώ και θέλω να τονίσω τελειώνοντας, να παρακινήσω τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την παράδοση και τον πολιτισμό μας γιατί αυτές είναι οι ρίζες μας και χωρίς ρίζες δεν ζούνε τα δέντρα,τα έθνη,οι λαοί. Ευχαριστω!!!!!


Comments are closed.