Ο Έλληνας που έχει τραγουδήσει στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου

Μεγάλη σε διάρκεια και με πολλές διακρίσεις είναι η καριέρα του Δημήτρη Καβράκου, ο οποίος ξεκίνησε από τα Τρίκαλα (όπου γεννήθηκε, το 1946), για να αναδειχθεί σε διεθνώς διακεκριμένο βαθύφωνο, με εμφανίσεις (μεταξύ άλλων) στη Σκάλα του Μιλάνου, στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στην Όπερα του Παρισιού και στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης.

Ο Δημήτρης Καβράκος μας μίλησε για τις θυσίες που έχει κάνει αυτά τα χρόνια,αν έχει ακόμα τρακ όταν ανεβαίνει στη σκηνή αλλά και για την πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στα Τρίκαλα και δόθηκε το όνομα του στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Άρτεμις Καλαμογιώργου

 • Κύριε Καβράκο πότε ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική και πιο συγκεκριμένα με την όπερα;

Από μικρός μου άρεσε η κλασσική μουσική και μεγαλώνοντας μέσα στις τότε μουσικές δραστηριότητες Τρικάλων, όπως ήταν η Δημοτική Χορωδία, μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε πρώτη επαφή με την Όπερα και το κλασικό τραγούδι.

 • Πώς ξεκίνησε η καριέρα σας στο εξωτερικό;

Ο στόχος, το όνειρο και η επιθυμία του κάθε λυρικού καλλιτέχνη είναι να τραγουδήσει και να κατακτήσει τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Μόνο τότε θεωρείται η καριέρα του αξιόλογη. Ήμουν πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία στο ξεκίνημα μου να με ξεχωρίσει ο μεγάλος συνθέτης και σκηνοθέτης της Όπερας Gian Carlo Menotti, ο οποίος με έβαλε να λάβω μέρος στο μεγάλο Φεστιβάλ της Ιταλίας Σπολετο.

Δημήτρης Καβράκος

Η πρώτη του παράσταση.

 • Ποια ήταν η πρώτη σας παράσταση;

Η πρώτη μου παράσταση ήταν στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην Όπερα Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ.

 • Ποιο είναι το άγχος του λυρικού καλλιτέχνη;

Το μεγαλύτερο άγχος ενός Λυρικού καλλιτέχνη , είναι η υγεία της φωνής του. Έτσι πρέπει διαρκώς να προσέχει αυτό το σπουδαίο όργανο που έχει επάνω του, με το να μελετάει σωστά ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις φωνητικές δυσκολίες  που απαιτεί ο εκάστοτε ρόλος του λυρικού ρεπερτορίου.

Δημήτρης Καβράκος
 • Έχετε εκπληρώσει τα όνειρα σας;

Όλα μου ήρθαν ευνοϊκά, λες και μια μαγική δύναμη με βοήθησε στο κάθε μου βήμα να προχωρώ όλο και πιο μπροστά! Νοιώθω ότι όλα μου τα καλλιτεχνικά όνειρα έχουν εκπληρωθεί! Πρωταγωνίστησα  σε όλα τα μεγάλα Λυρικά Θέατρα του κόσμου. Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε την δύναμη να προχωρήσω με επιτυχία τον δύσκολο αυτό δρόμου του λυρικού καλλιτέχνη!

 • Έχετε τραγουδήσει στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου. Ποιο κοινό προτιμάτε;

Το κοινό είναι πάντα απαιτητικό σε όλες τις χώρες και σε ανταμείβει γενναιόδωρα με το ανάλογο χειροκρότημα μετά από την κάθε επιτυχία της εκάστοτε παραστάσεως! Η συγκίνησή μου όμως είναι πολύ μεγάλη, όταν τραγουδώ στην Ελλάδα και εισπράττω την ζεστασιά και αναγνώριση  της καλλιτεχνικής μου αξίας από την δικιά μου Πατρίδα!!

Δημήτρης Καβράκος
 • Ποια η σχέση των Ελλήνων με την όπερα;

Είναι ένα μάλλον μικρό ποσοστό των Ελλήνων που αγαπούν την Όπερα και την κλασσική μουσική. Χρειάζεται εκπαίδευση από τα σχολεία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα νέα παιδιά να γνωρίσουν και να καταλάβουν την αξία αυτής της τόσο ξεχωριστής τέχνης και να αγαπήσουν την κλασσική μουσική που τόσο σπουδαία είναι στην ζωή μας!

 • Η όπερα έχει περιθώρια να γίνει πιο μοντέρνα;

Ήδη η Όπερα έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια να παρουσιάζεται σε πολύ μοντέρνες σκηνοθεσίες. Αλλά αυτό κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή, μέτρο και σεβασμό στην παράδοση της Όπερας. Πολύ σκηνοθέτες το παρακάνουν και ξεφεύγουν  κατά πολύ από τα όρια!!

Δημήτρης Καβράκος
 • Μετά από τόσο χρόνια εμπειρίας έχετε τρακ όταν ανεβαίνετε στη σκηνή;

Πάντα ο καλλιτέχνης έχει τρακ και αγωνία για την κάθε παράστασή του. Θέλει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό και αυτό είναι ένα άγχος που Ξεπερνιέται  με πολύ μελέτη  και προσοχή στην υγεία της φωνής του, ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις διάφορες φωνητικές δυσκολίες.

Οι θυσίες

 • Έχετε κάνει θυσίες όλα αυτά τα χρόνια;

Μόνο με μεγάλες θυσίες γίνεται μια επιτυχημένη καριέρα. Ασταμάτητη μελέτη, προσοχή μεγάλη στον τρόπο ζωής, όπως ξενύχτια, κατάχρηση ποτού, τσιγάρου και άλλα… Δηλαδή χρειάζεται μια αθλητική ζωή, με στόχο την επιτυχία μέσα από την οποιαδήποτε στέρηση αυτή απαιτεί.

Δημήτρης Καβράκος
 • Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον λυρικό τραγουδιστή που ξεκινάει τώρα τα πρώτα του βήματα;

Η συμβουλή μου σε όλους τους νέους στο ξεκίνημα τους είναι: Δουλειά, δουλειά και πολύ όρεξη και Αγάπη για αυτό που θέλουν να πετύχουν,  με όλες τις απαιτούμενες θυσίες! Μόνο έτσι μπορούν να φτάσουν τους στόχους τους και βέβαια ΠΑΝΤΑ με την σωστή διδασκαλία!!

 • Σας λείπει η Ελλάδα;

 Η Ελλάδα δεν μου λείπει, γιατί αν και μόνιμος  κάτοικος της Νέας Υόρκης που είμαι, καταφέρνω να έρχομαι στην πατρίδα μου τουλάχιστον 3 με 4 φορές τον χρόνο.

Δημήτρης Καβράκος
Δημήτρης Καβράκος-Δημήτρης Παπαστεργίου (Δήμαρχος Τρικκαίων)

Η βράβευση στα Τρίκαλα.

 • Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα,τη γενέτειρα πόλη σας, η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων με το όνομα σας. Περιγράψτε μου τα συναισθήματα εκείνης της βραδιάς.

 Το να σε τιμά η ιδιαίτερη πατρίδα σου, είναι η υπέρτατη τιμή που θα μπορούσα να ονειρευτώ! Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Τρικάλων,  Δημήτρη Παπαστεργίου, καθώς και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή που μου έκαναν να ονομάσουν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, Δημήτρης Καβράκος . Η στιγμή αυτή της τελετής των εγκαινίων, που συνοδεύτηκε με ένα μοναδικό κοντσέρτο , θα μείνει χαραγμένη για πάντα στην καρδιά μου!!
Peopleofgreece.gr


Comments are closed.