Γνωρίζοντας τον τόπο μας . Καλαμάκι Πηλίου

Καλαμάκι ή Πρόπαν όπως παλαιότερα λεγόταν. Είναι ένα ορεινό χωριό που απέχει 40χλμ από το Βόλο.

Το όνομα Καλαμάκι το οφείλει στην ομώνυμη όμορφη παραλία, που απέχει 2 χλμ από το κέντρο του χωριού, στην οποία αναβλύζει γάργαρο νερό από πηγή που βγαίνει ανάμεσα στα βράχια.

Για την ονομασία του αναφέρεται πώς οι κάτοικοι παλαιότερα, συνήθιζαν να βάζουν ένα καλάμι στη πηγή ώστε να το χρησιμοποιήσουν σαν φυσική βρύση για να πιούν το νερό ή για να ξεπλυθούν απο την αλμύρα. Ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πώς πήρε το όνομα του γιατί έχει πολλές καλαμιές.

Τo δεύτερο όνομα Πρόπαν το οφείλει στη λέξη”Προπαντώς”.

Το Καλαμάκι, είναι το χωριό που αντικρίζει Προπαντός, όλων των άλλων χωριών του βορειοανατολικού Πηλίου το Αιγαίο και τον ήλιο που ανατέλλει μέσα από αυτό.

Η Ιστορία του

Η πρώτη σφραγίδα της κοινότητας είχε ως έμβλημα ένα ιστιοφόρο, γιατί μέχρι το 1940 οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ναυτικοί, μάλιστα υπήρχε και τελωνοσταθμαρχείο στην περιοχή “Φτέρη”, που σώζεται και σήμερα. Το χωριό θα πρέπει να άρχισε να κτίζεται μετά το 1550.

Το Καλαμάκι είναι χτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου και σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν θέα στη θάλασσα. Οι δρόμοι είναι στενοί και απότομοι, μερικοί από τους οποίους είναι προσβάσιμοι μόνο με τα πόδια και τα κτίρια βρίσκονται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής – από πέτρα, με κεραμίδια από γκρι πέτρα στην οροφή. Ακόμη και τα ανακαινισμένα ή νεόδμητα σπίτια ακολουθούν αυτή την αρχιτεκτονική και συμβάλλουν στην προοπτική του χωριού.

Η πλάκα Πρόπαν

Από εκεί εξορύσσεται η παραδοσιακή πέτρα Πηλίου – η γνωστή ως ”πλάκα Πρόπαν” από την οποία, εκτός των άλλων, έχουν κατασκευαστεί και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους καθώς και τα καλντερίμια όλου του Πηλίου.

Η παραλία Καλαμάκι

Η παραλία Καλαμάκι βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Πηλίου, κάτω από το χωριό Καλαμάκι. Είναι ένας μικρός όρμος με διαφανές γαλάζιο νερό, που περιβάλλεται από βράχια.

Μπορείτε να φτάσετε στην παραλία μέσω στενού πλακόστρωτου δρόμου από το χωριό Καλαμάκι.

Στο χωριό αξίζει να δείτε τα παραδοσιακά αρχοντικά του με τις ανθοστόλιστες αυλές τους και την εκκλησιά του Αγίου Αθανασίου, με το όμορφο τέμπλο της. 

Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού μπορείτε να θαυμάσετε την μοναδική θεά προς το Αιγαίο Πέλαγος αλλά και να δροσιστείτε από την πηγή που βρίσκεται εκεί όπου αναβλύζει κρύο νερό απευθείας από τα βράχια.


Comments are closed.