Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Δημήτριος Πηλίου

Ο Άγιος Δημήτριος είναι χωριό του ανατολικού Πηλίου .Βρίσκεται περίπου 40 χλμ. ανατολικά του Βόλου, ενώ σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βρίσκεται η μαγευτική παραλία του Αγίου – Ιωάννη. Βρίσκεται χτισμένος πάνω σε έναν κατηφορικό λόφο σε υψόμετρο 300 μέτρων με προσανατολισμό ΑΒΑ.

Η ιστορία του

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Δημήτριος Πηλίου

Η συνοικία του Αγίου Δημητρίου ιδρύθηκε το 1927 μετά την φυγή των τσιφλικάδων Τούρκων και πήρε το όνομα του από ένα παλιό μοναστήρι όπου στην θέση του σήμερα βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ιερός ναός του χωριού.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Δημήτριος Πηλίου

 Το χωριό φημίζεται για τα λιθόστρωτα καλντερίμια του , τα φυσικά μονοπάτια του, που τα περισσότερα οδηγούν σε πανέμορφα ξωκλήσια και τις παλιές πέτρινες βρύσες, την βρύση Κακούρη και την Πέτρινη βρύση. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να απολαύσει τις πανέμορφες παραλίες του Αγίου Ιωάννη , το Παπά νερό και την Πλάκα για καλοκαιρινές βουτιές. Επίσης μπορεί να γευτεί τα παραδοσιακά φαγητά από τα ταβερνάκια ή τις φιλόξενες κυράδες του χωριού. Υπάρχουν πολυτελή, άνετα, παραδοσιακά και ήσυχα καταλύματα για χειμερινές και καλοκαιρινές αποδράσεις.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Δημήτριος Πηλίου

Αυτό το μαγευτικό χωριό περιέχει και πολλές συνοικίες όπως η συνοικία της Ξυρόβρυσης και η συνοικία Πιτσέικα , που μπορείς να γευτείς το δροσερό νερό της πέτρινης πηγής που ιδρύθηκε το 1899 και να κάνεις βόλτα στα παλιά πλατάνια της πλατείας που βρίσκονται εκεί. Μέσα σε αυτές τις συνοικίες μπορείς να επισκεφτείς το παλιό αρχοντικό Σάλτα που πρώτα ήταν δημοτικό κέντρο, στην συνέχεια έγινε νηπιαγωγείο και τώρα στεγάζει το τμήμα δεύτερης ευκαιρίας για ενήλικες.

Ο Άγιος Δημήτριος φημίζεται για τα ιστορικά ξωκλήσια του.

Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι:

Ο Ι.Ναός του Αγίου Γεωργίου , χρονολογείται από το 1809
Ο Ι.Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα :χρονολογείται από το 1939 όπου πραγματοποιείται το 3ήμερο πανηγύρι στις 6 Αυγούστου
Ο Ι.Ναός της Παναγίας , χρονολογείται από το1640
Ο Ι. Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου , χρονολογείται από το 1899


Comments are closed.